9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis Gratis verzending vanaf 79 euro
Goed Goedkoopste Promopacks
Simpel Simpel herbestellen

4 Mogelijke oorzaken die zorgen voor pijn bij het dragen van je contactlenzen

Zachte lenzen zijn doorgaans bij het begin van het gebruik erg comfortabel om te dragen. Wanneer ongemak optreedt bij dragen van de lenzen dan kan dit doorgaans gelukkig gemakkelijk opgelost worden.

Wat zijn de oorzaken van pijn & ongemak bij het dragen van contactlenzen?

Ongemak bij het dragen van contactlenzen kan omwille van een brede waaier aan redenen optreden. Om te weten hoe contactlenzen het best werken op de manier dat ze verondersteld worden te functioneren, is het belangrijk om ze op de juiste manier te onderhouden, en om het onderhoudsschema te volgen en de lenzen op de juiste tijd ook te vervangen.

Deze richtlijnen zullen je helpen om je ogen gezond te houden en om een comfortabele manier de lenzen te dragen. Als je ze niet opvolgt, dan kunnen problemen met het zicht, het draagcomfort en andere veiligheidsproblemen optreden.

Je moet je er van bewust zijn dat de volgende problemen kunnen voorkomen:

 • stekende ogen, gevoel van branderigheid, jeuk en irritatie, of andere vormen van pijn aan de ogen
 • het comfort is minder dan wanneer je de lenzen voor het eerst droeg
 • abnormale gevoelens dat er iets in het oog zit (vreemd lichaam, bekraste deeltjes)
 • overvloedig water of tranen in de ogen
 • niet gebruikelijke afscheidingen in het oog
 • roodheid van de ogen
 • verminderde scherpte van het zicht (duidelijke afname van het zicht)
 • troebel zicht, regenbogen, of halos rond voorwerpen
 • gevoeligheid voor licht (photofobia)
 • droge ogen

Als je een van de hierboven vermelde symptomen in de ogen gewaar wordt, dan moet je onmiddellijk je lenzen verwijderen.

Als het ongemak om het probleem dan stopt, moet je van dichtbij grondig naar de lens kijken. Als je ziet dat de lens ook maar enige manier beschadigd is, dan mag je ze niet meer terug in je oog stoppen.

Leg de lens in het doosje en neem contact op met je specialist ter zake. Als er vuil of wimpers op de lens zit of om het even welk ander vreemd lichaam, of wanneer het probleem stopt en de lens er niet beschadigd uitziet, dan moet je ze grondig reinigen, spoelen en desinfecteren vooraleer je ze terug in je ogen stopt.

Wanneer je de lenzen opnieuw draagt en het probleem terugkeert, dan moet je ze opnieuw onmiddellijk verwijderen en contact opnemen met je oogspecialist.

Wanneer een van de hierboven vermelde problemen opduikt, kan dit het gevolg zijn van de aanwezigheid van een serieuze aandoening zoals een infectie, kanker aan de cornea, neovascularisatie of iritis. Je mag de lenzen niet meer dragen en moet onmiddellijk professionele hulp inroepen om het probleem vast te stellen, waarop je specialist je een specifieke behandeling zal voorstellen om ernstige schade aan je ogen te vermijden.

 1. Het slecht passen van de lenzen

De afmeting en de vorm van je ogen zijn uniek voor jouw persoon. En bijgevolg zouden ook je lenzen dat moeten zijn. Je oogspecialist zal een reeks metingen uitvoeren om er zeker van te zijn dat de lenzen goed je ogen passen, maar soms kunnen er toch kleine afwijkingen optreden.

Symptomen:

 • het gevoel hebben dat een vreemd voorwerp in je oog aanwezig is
 • lichte pijn op irritatie
 • roodheid
 • fluctuaties in het zicht.

Behandeling: neem contact op met je oogspecialist, die opnieuw je ogen zal onderzoeken, net als de lenzen die hij of zij heeft voorgeschreven om te kijken of de lenzen beter kunnen aangepast worden. Dit is van groot belang, want onvoldoende passende lenzen kunnen zorgen voor schade aan de cornea.

2. Contactlenzen geassocieerd met droge ogen

Personen die lijden aan of gevoelig zijn voor droge ogen kunnen soms onvoldoende tranen produceren om je ogen voldoende vochtig en gespoeld te houden. Dit kan een van de redenen zijn van ongemak aan de ogen wanneer je lenzen draagt.

Droge ogen kunnen inherent zijn (en het gevolg zijn van een reeks van medische condities) gemaakt of verworven zijn, hierbij kan een link leggen met een aantal risicovolle factoren zoals roken, het langdurig gebruik van een computer, overdadige inname van cafeïne, bepaalde medicijnen en nog tal van andere factoren.

Symptomen zijn onder meer:

 • vermoeide ogen
 • droge ogen
 • ongemak bij het dragen van je lenzen aan je ogen.

Behandeling: je oogspecialist kan je aanraden om gebruik te maken van een lubricerende, opnieuw vocht inbrengende solutie voor je lenzen. Bij deze behandeling bevochtigt je je zachte lenzen om je ogen tot rust te brengen en om de droogheid van de lens te minimaliseren.

Het ongemak bij dragen van de lenzen zal afnemen wanneer je ze draagt door gebruik te maken van een lubricerende druppel die de lens opnieuw vochtig gemaakt. Hierbij is het van essentieel belang die druppels te vinden die compatibel zijn met jou lenzen.

3. Allergenen uit de omgeving

Je ogen kunnen ook geïrriteerd worden wanneer er grote hoeveelheden van allergenen in de omgeving aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld stof of pluisjes. Deze specifieke allergenen kunnen zich vasthechten aan de oppervlakte van de lenzen, en op die manier bij te dragen van de lenzen imitatie een ongemak veroorzaken.

Symptomen:

 • roodheid
 • irritatie en droogheid van de ogen.

Behandeling: het frequent schoonmaken van de lenzen is van cruciaal belang om alle mogelijke afzettingen die zich op de lenzen kunnen bevinden weer te verwijderen. Als het probleem echter aanhoudt, bestaat de oplossing er in om over te schakelen naar dagelijks vervangbare wegwerplenzen waardoor je elke dag steeds opnieuw verse lenzen draagt en er zich dus geen afzettingen op de lens kunnen oplopen.

Als de allergie die je oog heeft besmet seizoensgebonden is, dan kan je best je lenzen verwijderen vooraleer je oogdruppels gebruikt die niet specifiek bedoeld zijn voor het gebruik van contactlenzen en dan wacht je best 15 tot ongeveer 20 minuten voor je de lenzen opnieuw in je ogen stopt.

4. Onderliggende aandoeningen

De irritatie aan je ogen kan ook helemaal niet afkomstig zijn van het al dan niet slecht dragen van je lenzen als je ogen rood worden, opgezwollen zijn, of wanneer je andere gevoelens van ongemak hebt, dan moet je hoe dan ook steeds onmiddellijk contact opnemen met je oogarts.

Deze symptomen kunnen namelijk ook het resultaat zijn van een infectie, of een onderliggende ziekte en het is van groot belang dat zo snel mogelijk de juiste diagnose gesteld wordt om meteen met de bijhorende behandeling te beginnen. Je draagt beter geen contactlenzen wanneer je een infectie aan je ogen hebt of wanneer je bepaalde specifieke indicaties voor het oog moet nemen.