9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis Gratis verzending vanaf 79 euro
Goed Goedkoopste Promopacks
Simpel Simpel herbestellen

Astigmatisme Betekenis : Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Astigmatisme is de technische term die de conditie van het oog beschrijft. Het klinkt misschien als een ernstige ziekte maar gelukkig is het dat niet. Astigmatisme komt voor wanneer de oogbal eerder ovaal dan rond van vorm is, wat uiteraard een nadelig effect heeft op de focus van een object op het netvlies.

Een vaak voorkomende analogie is de vergelijking te maken tussen een basketbal en een ovale Amerikaanse voetbal. Het oog dat lijdt aan astigmatisme ziet er eerder als een Amerikaanse voetbal uit. Het is duidelijk nog geen dramatische toestand, maar op die manier kunnen we toch een goede analogie maken om het verschil te illustreren.

Dit probleem aan het zicht zorgt ervoor dat voorwerpen eerder verstoord en wat schemerig zullen lijken. Beelden kunnen een schaduw krijgen waardoor ze bijna een dubbel uitzicht hebben. Het is in feite een vrij gewoon probleem dat de meeste mensen op éénn of ander moment tijdens hun leven wel eens zal treffen, en het kan voorkomen bij zowel verziendheid als bijziendheid.

Maar voor de rest moet je niet ongerust zijn, want astigmatisme kan vrij gemakkelijk gecorrigeerd worden ofwel door het dragen van een bril, contactlenzen of indien nodig door een chirurgische ingreep.

Hoe wordt astigmatisme vastgesteld?

De eerste tekenen van astigmatisme zouden kunnen zijn dat je zicht wat troebel wordt op een afstand even goed als van dichtbij. Het zou kunnen dat je na het lezen van een boek, de krant of andere teksten of te lang werken aan de computer of een beeldscherm de letters en woorden wat vervormd ziet worden.

Je hoofd optillen en er mee knikken kan ervoor zorgen dat het verstoorde zicht wat beter wordt, toch ten minste wanneer dit probleem wordt veroorzaakt door astigmatisme.

Wanneer je voor je jaarlijks routineonderzoek bij de dokter gaat kan je hem vragen om je ogen te testen op zowel verziendheid als bijziendheid. Dit gebeurt door je te laten kijken door een machine en waarbij je moet zeggen welk beeld het beste is, nummer één of nummer twee. Deze test gaat ook op zoek naar mogelijke gevallen van astigmatisme.

De dokter kan een manuele of een automatische keratometer gebruiken om de curven van het hoornvlies op te meten, en dit zal bij zelfs maar een basisonderzoek van de ogen al duidelijk kunnen maken of je al dan niet  te kampen hebt met astigmatisme.

Dit instrument creëert een kaart met een code met kleuren op het hoornvlies, die kan vergeleken worden met de code die gebruikt wordt om een topografische kaart van bergen te maken.

Steilere stroken worden aangeduid in rood en vlakke gedeelten in blauw. Deze codes zullen om het even welke vorm van astigmatisme aantonen en ook de ernst ervan. Er kan ook een aberrometer gebruikt worden die de golven opmeet om zo de optometrist een klare diagnose van de fouten en afwijkingen van het oog te geven waar hij kan op verder werken om een juist advies te geven.

Om na het onderzoek te weten of je lijdt aan astigmatisme moet je simpelweg kijken naar het voorschrift dat de dokter je heeft meegegeven. Het vakje ‘Cyl’ zal tonen welke kracht je nodig hebt om je astigmatisme, als het al hebt, te corrigeren. ‘Axis’ vertelt de maker van de bril of contactlenzen waar het astigmatisme gelokaliseerd is en met welke kracht het zou gecorrigeerd kunnen worden.

Oorzaken van astigmatisme

Astigmatisme wordt veroorzaakt wanneer hoornvlies van het oog langwerpig of ovaal wordt , eerder dan sferisch. Een hoornvlies dat lijdt aan astigmatisme heeft twee curves, een platte curve en een steile curve, wat als gevolg heeft dat het licht gefocust wordt op twee punten en dus wat troebeler wordt, in tegenstelling tot wanneer het zich tot één punt richt en het helderder is.

Astigmatisme kan er toe leiden dat een van deze punten waarop gefocust wordt zich bevindt vooraan het hoornvlies en het tweede er achter, wat als gevolg heeft dat de beelden op je netvlies er wat troebel gaan uitzien.

Dit is een andere van het types van astigmatisme dat in de wetenschappelijke literatuur de naam lenticulair astigmatisme heeft gekregen. Deze vorm van astigmatisme wordt veroorzaakt door een onregelmatig gevormde crystallinelens, maar de resultaten zijn uiteindelijk hetzelfde namelijk een troebel zicht op het netvlies.

 

Problemen met astigmatisme

 

Astigmatisme behoort tot de meest voorkomende oorzaken voor een ongemak bij het dragen van een glazen. Het kan een tijdje duren voor de mensen gewend raken aan het dragen van een nieuwe bril. Het kan zorgen voor een milde disoriëntatie, zeker bij het beklimmen van treden en trappen of bij het omhoog kijken.

Het dragen van contactlenzen kan dit ongemak doen afnemen. Dit maakt van contactlenzen een betere optie voor een aantal mensen die lijden aan astigmatisme, zeker wanneer het gaat over een hoge graad aan astigmatisme.

 

Is er een behandeling tegen astigmatisme mogelijk?

 

Astigmatisme kan gemakkelijk gecorrigeerd worden door het dragen van een bril, contactlenzen of als uiterste middel ook een chirurgische ingreep. Een bril is nog steeds de meest voorkomende behandeling en wanneer het onderzoek goed wordt uitgevoerd en je luistert naar een specialist zal dit een goed resultaat opleveren.

Een coating met een anti reflectielaag kan ook helpen om de glans en de halo’s die mensen die lijden aan astigmatisme soms zien bij helder licht wat in te dijken.

Contactlenzen kunnen voor sommige personen die lijden aan astigmatisme zeker de beste oplossing zijn. In dit geval gaat het dan vooral om de zogenaamde torische contactlenzen. Deze werden speciaal ontworpen om op een plaats op het oog te blijven om zo de curve eerder te corrigeren dan te gaan draaien.

Mensen die lijden aan een hoge graad van astigmatisme kunnen misschien vinden dat rigide gasdoorlatende contactlenzen de meest efficiënte behandeling zijn. Er zijn intussen ook nieuwe hybride lenzen ontwikkeld die een rigide centrum en een zachte buitenring hebben. Ze combineren de voordelen van een rigide lens gecombineerd met het comfort van een zachte lens.

Wel is het nodig om de ogen vochtig te houden door gebruik te maken van een grote hoeveelheid oogdruppels. Een chirurgische ingreep is een steeds populairder wordende keuze om astigmatisme te corrigeren.

Hierbij is Wavefront Lasik de meest voorkomende procedure waarbij gebruik wordt gemaakt als driedimensionele opmetingen van het oog om de lezer te leiden om het voorste deel van het oog een nieuwe vorm te geven, wat ook bekend staat als het hoornvlies.