9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis Gratis verzending vanaf 79 euro
Goed Goedkoopste Promopacks
Simpel Simpel herbestellen

Bril of Contactlenzen, wat is beter ?

Of je er nu voor kiest om contactlenzen of een bril te dragen om je zicht te corrigeren, deze beslissing hangt meestal af van persoonlijke voorkeuren.

Je levensstijl, comfort, budget en het esthetisch uitzicht zijn allemaal factoren die je in rekening moet nemen wanneer je deze beslissing neemt.

Voor je overgaat tot een definitieve keuze tussen lenzen en een bril moet je er rekening mee houden dat de ene keuze niet noodzakelijk beter is dan de andere:  beide opties hebben hun pro’s en contra’s wanneer het gaat over verbetering van het zicht, het gebruiksgemak en de gezondheid van je ogen.

De klassieke bril met glazen biedt vaak een aantal voordelen in vergelijking met lenzen. Ze hebben minder onderhoud nodig , je moet je ogen niet aanraken om ze te dragen wat meteen het risico op infecties aan de ogen vermindert en wat de portemonnee betreft: brillen zijn koper dan lenzen als je het op lange termijn bekijkt omdat je ze niet zo vaak moet vervangen.
Een bril kan ook een verlenging van je persoonlijkheid zijn en je kan er een grote statement in verband met je look mee maken.

Aan de andere kant moet ook gezegd worden dat lenzen eveneens een aantal voordelen hebben in vergelijking met een bril.

Lenzen sluiten middellijk aan op je oog, zodat het zicht, en zeker in omgeving van het oog, niet belemmerd wordt. Het dragen van lenzen laat je toe om deel te nemen aan het sporten en activiteiten buitenshuis zonder dat de je moet bang zijn dat er een glas in je oog kan terechtkomen, dat je bril afvalt en dat hij breekt.

Je kan zelfs de kleur van je ogen veranderen door gekleurde lenzen te dragen.

Je ziet dat het niet gemakkelijk kiezen is tussen een bril en contactlenzen, want dit hangt  in grote mate af van je specifieke noden en je levensstijl. Hieronder geven we een overzicht van de voordelen & nadelen van beide types van manieren om je zicht te verbeteren om je te helpen bij de uiteindelijke keuze.

 

De voordelen van het dragen van contactlenzen

 • Lenzen passen zich aan aan de curve van je oog, wat zorgt voor een breder gezichtsveld en het vermindert de gezichtsproblemen veel beter dan de klassieke bril met glazen.
 • Lenzen zitten in veel mindere mate in de weg wanneer je sport doet of veel beweegt.
 • Lenzen komen niet in contact met wat je draagt.
 • Lenzen worden niet beïnvloed door de weersomstandigheden en ze zullen niet aandampen bij koud weer zoals dat bij de klassieke bril met glazen wel het geval is.
 • Als je wil zien hoe je look verandert wanneer je lenzen met een andere kleur hebt, kan je makkelijk experimenteren met gekleurde lenzen. Je kan dit doen voor geregeld gebruik, maar ook voor specifieke evenementen waarbij je op zoek bent naar een bepaald effect zoals Halloween en verkleedpartijtjes!
 • Sommige types van lenzen zullen je cornea een nieuwe vorm geven wanneer je slaapt. Met dit speciale type van lenzen kan je de volgende dag helder zien zonder dat je een bril of zelfs lenzen moet dragen.

 

De nadelen van het dragen van contactlenzen

 • Sommige mensen hebben problemen om lenzen in te brengen, maar het aanleren van de juiste techniek en voldoende oefening moeten je in staat stellen om na verloop van tijd deze handeling perfect onder de knie te krijgen.
 • Lenzen verminderen de hoeveelheid zuurstof die je oog bereikt en dit kan de oorzaak zijn of de ernst verhogen van het zogenaamde droge ogen syndroom.
 • Als je vaak aan de computer werkt, kan het dragen van lenzen bijdragen tot symptomen van het zogenaamde computer vision syndroom.
 • Contactlenzen vereisen ook een juist onderhoud en het reinigen ervan op dagelijkse basis, om zo het risico op ernstige ooginfecties te verminderen. Als je van jezelf weet dat je niet in staat zal zijn om de zorg voor en de aangeraden cyclus voor het veranderen van je lenzen te garanderen kan je misschien overwegen om dagelijks wegwerpbare lenzen te dragen.
 • Als je soms in slaap valt wanneer je je daglenzen draagt, zullen je ogen misschien droog en korrelig geworden, of zelfs rood en geïrriteerd wanneer je wakker wordt. Als je jezelf er op betrapt dat je regelmatig in slaap valt met de lenzen in, dan kan je misschien overwegen om lenzen met een lange levensduur te dragen. Zo zijn er lenzen op de markt beschikbaar die je tot 30 dagen aan een stuk kunt dragen.

 

De voordelen van het dragen van een bril

 • Het dragen van een bril vermindert de noodzaak om je ogen aan te raken, wat op zijn beurt de waarschijnlijkheid vermindert dat je ogen zullen geïrriteerd raken of dat je een ooginfectie ontwikkelt.
 • Als je last hebt van droge of gevoelige ogen, zullen brillen met klassieke glazen dit probleem beter kunnen aanpakken dan lenzen.
 • Op lange termijn bekeken is een bril doorgaans goedkoper dan lenzen. Je moet immers de glazen niet zo vaak vervangen, tenzij je de bril breekt natuurlijk, en als je voorschrijft na verloop van tijd moet veranderen, ben je in staat om je huidige montuur van je bril te gebruiken en enkel de glazen te moeten vervangen.
 • De montuur van de bril kan trendy zijn en je kan het gebruiken om je personaliteit en je eigen stijl mee uit te drukken. Ook de look van de glazen kan zorgen voor een duidelijke statement.
 • De glazen van je bril bieden ook een betere bescherming tegenover omgevingsfactoren zoals daar zijn wind, stof en neerdwarrelende pluisjes allerhande.

 

De nadelen van het dragen van een bril

 • De glazen van je bril bevinden zich op ongeveer 12 mm van je ogen, zodat het zicht aan de rand van je ogen verstoord kan zijn. Veel mensen die een bril dragen rapporteren ook moeilijkheden bij het focussen op objecten en troebel zicht wanneer hij/zij voor het eerst starten met het dragen van een bril of wanneer een voorschrift veranderd is.
 • Sommige mensen voelen zich niet comfortabel omdat het dragen van een bril hen een andere look geeft en omdat ze problemen hebben met esthetisch aspect van.
 • Als je een bril draagt met glazen voor een grote afwijking aan je ogen, dan kunnen de randen van de brillenglazen dik zijn en je bril een minder mooi uiterlijk meegeven. Dit kan er zelfs voor zorgen dat je ogen een onnatuurlijke manier verkleind of vergroot lijken.
 • De monturen van sommige brillen kunnen zorgen voor een constante druk op je neus en achter je oren, wat kan leiden tot hoofdpijn en algemeen gevoel van ongemak.

 

Contactlenzen, een bril, of beiden ?

Dankzij de voordelen en vooruitgang van de lenstechnologie zijn de meeste mensen vandaag de dag in staat om succesvol lenzen te dragen, zelfs als ze verkiezen om een bril te dragen als een eerste vorm van visuele correctie.

De beslissing om ofwel lenzen of een bril te dragen  en wanneer ze te dragen, is doorgaans een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Hou er  rekening mee dat wanneer je altijd contactlenzen wil dragen, je toch best beschikt over een bril voor het geval dat er een moment komt dat je tijdelijk moet stoppen met het dragen van lenzen door bijvoorbeeld een ooginfectie of irritatie, of wanneer je gewoon je ogen wat rust te geven.