9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis Gratis verzending vanaf 79 euro
Goed Goedkoopste Promopacks
Simpel Simpel herbestellen

Contactlenzen voor gevoelige en droge ogen

Wellicht de meest voorkomende klacht die ook dokters horen van dragers van contactlenzen is:  “mijn contactlenzen doen mijn ogen droog aanvoelen.” Gelukkig zijn er verschillende remedies om deze kwaal te bestrijden.

Het syndroom van droge ogen is een vaak voorkomend probleem tussen zowel dragers van lenzen als mensen die geen lenzen dragen.

Gelukkig is er hoop wanneer je lijdt aan het symptoom van droge ogen die geïrriteerd zijn, branderig aanvoelen, wanneer je rode ogen hebt bij het dragen van lenzen.

Heel wat producten voor het onderhoud van lenzen en allerlei nieuwe types van lenzen zijn beschikbaar om in de juiste combinatie te zorgen voor een verbetering van het gebruikscomfort van mensen die contactlenzen moeten dragen.

Contactlenzen voor droge ogen zijn doorgaans van de nieuwste Silicone Hydrogel generatie.  Deze houden veel meer water vast waardoor je ogen dan ook minder droog aanvoelen.  De meeste fabrikanten hebben ondertussen zo’n laatste generatie contactlenzen.

Het toevoegen van bevochtigde oogdruppels aan je contactlenzen kan ook een nuttige hulp zijn om het gebruiksgemak en de levensduur van je contactlenzen te verlengen.

De producten die gemaakt zijn om je contactlenzen schoon te maken en te behoeden voor infectie zijn eveneens een optie, want er zijn intussen tal van producten op de markt die voor zorgen dat je lenzen vochtig blijven en gemakkelijk om dragen zijn.

Een oplossing vinden voor het probleem begint doorgaans met een bezoek aan je oogspecialist die kan evalueren wat de oorzaak is van de droge ogen ten gevolge van het dragen van contactlenzen. De specialist kan op zoek gaan naar de beste manier om het draagcomfort te vergroten.

Het gebeurt soms dat dragers van contactlenzen vermijden om contact op te nemen met een oogspecialist na een ongemak, omdat ze schrik hebben dat ze de raad zullen krijgen om niet langer contactlenzen te dragen. Vandaag is er echter een brede waaier aan contactlenzen en onderhoudsproducten beschikbaar, zodat de angst om te moeten stoppen met het dragen van contactlenzen niet langer reëel is.

 

De waterinhoud van contactlenzen

Zachte contactlenzen zijn gemaakt door de combinatie van hydrofilische polymeer dat water ophoudt om er voor te zorgen dat de lenzen vochtig en comfortabel blijven. Het percentage aan water aanwezig in zachte contactlenzen kan variëren van 38 tot zowat 79%.

Droge ogen zijn een belangrijke oorzaak van discomfort bij het dragen van contactlenzen. Specifieke contactlenzen voor droge ogen kunnen hierbij van groot nut zijn.

Als je last hebt van droge ogen ten gevolge van het dragen van contactlenzen, kan het soms helpen om over te schakelen naar een ander merk van contactlenzen met een lens bestaande uit materiaal met minder of meer water.  Vraag hiervoor altijd raad aan je oogspecialist.

Wat nog belangrijker kan zijn dan de waterinhoud van je contactlenzen te gaan aanpassen is op zoek gaan naar een behandeling voor om het even welke onderliggende oorzaak van de droogheid.

Een conditie die vaak verantwoordelijk kan gesteld worden voor het ongemak van droogheid bijdragen van lenzen noemen we weleens meibomian gland dysfunction (MGD). Dit is een ontsteking die zich situeert de wanden van het ooglid die zorgt voor de afscheiding van olie op het oppervlak van het oog, en een hieruit voortvloeiende lagere verdamping van tranen en mindering van vocht in de oog.

De oogarts kan een simpele test uitvoeren om te zien of je last hebt van dit specifieke probleem en overgaan tot de noodzakelijke stappen om het probleem onder controle te krijgen of succesvol uit te schakelen.

Eens de specialist dit specifieke symptomen heeft weten op succesvolle manier te behandelen kan hij overgaan tot het vaststellen van wat voor jouw specifieke noden het beste merk van contactlenzen is.

 

Contactlenzen op basis van silicone hydrogel voor droge ogen

Dit specifieke type van een tak lenzen ontworpen uit een of meerdere nieuwe materialen voor zachte lenzen met een hoge doorlaatbaarheid van zuurstof. Deze karakteristieke eigenschap is goed voor je cornea, die nood heeft aan hoge niveaus van zuurstof om helder en gezond te blijven en zo zorgen voor een goed zicht.

Dit specifieke type van contactlenzen bestaat doorgaans uit lenzen met een lagere watergehalte en het kan helpen symptomen van rode ogen terug te dringen. Als je last hebt ondervonden van droogheid met de standaard zachte contactlenzen, zeker naar het einde van de dag toe, dan kan je oogdokter je aanraden om over te schakelen tot dit specifieke type van contactlenzen.

 

Merken van lenzen die een oplossing bieden voor problemen van droogheid

Heel wat onderzoekers en ook specialisten hebben via onderzoek ondervonden dat sommige merken van contactlenzen in het bijzonder hulp kunnen bieden bij het oplossen van lens problemen die met droogheid kunnen gerelateerd worden.

De zogenaamde ‘proclear’ zachte lenzen van Cooper Vision zijn een mogelijke optie.

Deze lenzen worden gemaakt van een hydrogel materie en bevatten de door Cooper Vision getrademarkte PC Technology waarbij de lenzen bepaalde molecule’s bevatten die op natuurlijke wijze in de membranen van menselijke cellen teruggevonden worden.

Deze moleculen trekken water aan en omringen er zich mee, en ze houden de specifieke lenzen vochtig en comfortabel, zelfs wanneer ze meer dan 12:00 uur draagt, dit volgens de verklaringen van de fabrikant.

Dit type van contactlenzen zijn de enigen die door de organisatie voor de bescherming van voeding en geneesmiddelen van Amerika het volgende label krijgen: ze kunnen zorgen voor een verbeterd comfort voor de dragers van contactlenzen die last hebben van zacht ongemak of symptomen die te wijten zijn aan de droogheid gedurende het dragen van lenzen.

Dit type van lenzen is beschikbaar in een brede waaier van designs, waaronder een versie dagelijks wegwerpbaar is.

Extreme H2O (Hydrogel Vision) is een ander merk van zachte lenzen dat volgens tal van rapporten nuttig is bij het oplossen van problemen bij het gebruiksgemak te wijten aan droogheid van de ogen.

Een andere optie die ook heel wat specialisten aanbevelen voor contactlensdragers met droge ogen is alcon’s daily total 1, een type van dagelijks wegwerpbare contactlenzen. Deze lenzen voor eenmalig dagelijks gebruik bevatten een innovatief  design.

De inhoud aan water is alweer 33% in het hart van de lens en vermeerdert tot meer dan 80% naar de voorkant en de achterkant van de lens. Omwille van dit design zorgen de lenzen voor zijdeachtige zachte oppervlakte met het nodige comfort die de hele dag lang verder gaat, dit volgens de fabrikant.

 

Oogdruppels

Het kan zijn dat droge ogen de gevolgen van het dragen van contactlenzen kunnen verholpen worden door occasioneel oogdruppels te gebruiken, die ook wel bekend staan als comfortdruppels, natmaken de druppels of kunstmatige tranen.

Deze vochtinbrengende oogdruppels zorgen doorgaans slechts voor korte tijd voor een gunstig effect bij het bestrijden van de droogheid van de symptomen ten gevolge van het dragen van contactlenzen.

Toch zijn bepaalde types van druppels meer efficiënt en langer duren dan andere, afhankelijk van het specifieke type van droge ogen waarmee je te kampen hebt. Doe hierbij steeds een beroep op een specialist om je te laten aanraden welke merken best zijn na onderzoek van je ogen.

Als je vochtinbrengende oogdruppels wilt gebruiken om het probleem al dan niet tijdelijk op te lossen, is het van bijzonder groot belang om de juiste productkeuze te maken na de consultatie bij je oogspecialist.