9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis Gratis verzending vanaf 79 euro
Goed Goedkoopste Promopacks
Simpel Simpel herbestellen

Contactlenzen: wat je moet weten voor je ze aankoopt.

Vraag je je af wat het beste type van contactlens is voor jouw specifiek gezichtspunt, je levensstijl of budget? Vergelijk dan de voordelen en de nadelen van specifieke types van contactlenzen. .

Denk je er ernstig over na contactlenzen te proberen?

Het dragen van contactlenzen is een meer soepele manier om iets aan je gezichtsprobleem te doen dan ooit tevoren. Voordat deze stap overgaat in de voordelen en nadelen van de meest voorkomende types van contactlenzen leren te begrijpen, en ook de basisregels ooginfecties te vermijden.

Zachte contactlenzen

Zachte contactlenzen behoren tot de meest populaire soorten van contactlenzen, dit zowel in de België als elders in de wereld. Zachte contactlenzen kunnen gebruikt worden om verschillende gezichtsproblemen te corrigeren, zoals daar zijn:

 • bijziendheid (myopie)
 • verziendheid (hyperopie)
 • troebel zicht (astigmatisme)
 • het verlies van het zicht van nabij veroorzaakt door oudere leeftijd (presbyopie)

Zachte contactlenzen passen zich aan aan de vorm van je oog. Ze zijn comfortabel om dragen en doorgaans blijven goed op hun plaats, wat van hen een goede keuze maakt als je vaak aan sport doet of aan een actieve levensstijl deelneemt.

Zachte contactlenzen komen voor in verschillende types maar zoals daar zijn:

 • Dagelijks gebruik: contactlenzen voor dagelijks gebruik behoren tot de minst dure optie. Je draagt de lenzen gedurende de dag, en je neemt ze elke avond weg om ze schoon te maken en te desinfecteren. Hoe lang je dit type van lenzen dat je dagelijks draagt kan gebruiken hangt af van de producent ervan.  Meestal gaat het hier om maandlenzen of weeklenzen.
 • Wegwerplenzen of daglenzen: wegwerplenzen of daglenzen behoren doorgaans tot de duurste optie wat lenzen betreft. Dit soort van lenzen draag je gedurende de dag en je verwijt ze weer ‘s avonds. Je hooft ze niet te gaan schoonmaken.  Dit soort type van lenzen kan je overwegen om te dragen wanneer je slechts af en toe nood hebt aan contactlenzen, wanneer je niet goed tegen de producten om ze schoon te maken kan, en voor alle andere soorten van tussenoplossingen die er mogelijk zijn.

 

Zorg ervoor dat je lenzen de juiste maat hebben

Als je besloten hebt om contactlenzen uit te proberen, moet je zeker je oogspecialist of een andere specialist te raadplegen om een grondig onderzoek van je ogen te laten uitvoeren en de nodige raad te krijgen over welk soort lenzen je eventueel zou kunnen dragen.

Volg zeker de door je oogspecialist aangeraden verschillende onderzoeken op. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een week later, een maand later op zes maanden, of eventuele jaar later nog bijkomende onderzoeken moet laten uitvoeren, en dit zijn zeker geen overbodige onderzoeken.

 

Vermijd ooginfecties

Om het risico zoveel mogelijk terug te dringen kan je volgende preventie maatregelen hanteren:

 • Zorg voor een goede hygiëne. Het was er, spoelen en drogen van je handen, niet op een grondige manier, voor je je contactlenzen in of uit je oog doet meer dan aanbevolen.
 • Probeer contact met water tot het minimum te herleiden. Verwijder je contactlenzen voor je in bad gaat, voor je zwemt, of voor je een hete douche neemt.
 • Maak je lenzen niet nat met speeksel. Weersta aan de verleiding je lenzen in je mond te stoppen om ze nog te maken.
 • Let op voor het gebruiken van producten voor contactlenzen. Gebruik alleen steriele producten die specifiek gemaakt zijn voor type van contactlenzen dat je draagt, dus geen op water of met thuis gemaakte producten. Gebruik steeds een verse oplossing om je contactlenzen mee te reinigen en schoon te maken, en weersta aan de verleiding al eerder gebruikte producten nieuw te gebruiken.  Doe ook je nieuwe fles all-in-one vloeistof pas open als de andere leeg is.  Zo’n fles kan blijft maximum 3 maanden goed van zodra je ze open doet.
 • Wrijf en spoel je lenzen. Wrijf zachtjes over lenzen als je ze schoonmaakt, zelfs wanneer je voor een reinigingsvloeistof hebt gekozen die specifiek ‘no rub’ is.
 • Houdt de vervaldag nauwlettend in het oog. Gebruik geen product om je contactlenzen mee te reinigen waarvan de vervaldatum is overschreden.
 • Vervangende contactlenzen op de door de fabrikant aanbevolen datum. Het is geen overbodige luxe om de richtlijnen van de fabrikant op te volgen wat betreft vervangen van je contactlenzen. Zo kan je eventuele infecties beter voorkomen!

Zelfs wanneer je contactlenzen op een goede manier gebruikt en een nauwlettend zorg voor draagt, kan je als contactlensdrager last hebben van droge ogen. Als je ogen rood en ontstoken zijn, kan je best je contactlenzen verwijderen en oogdruppels in brengen.  Maak ook een afspraak met je oogarts!

Wanneer je zegt troebel wordt of wanneer je last hebt van pijn aan de ogen, gevoelig bent voor licht of andere problemen kent, moet je je contactlenzen vermijden en je oogspecialist zo snel mogelijk raadplegen om een onmiddellijke behandeling te kunnen opstarten.