9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis Gratis verzending vanaf 79 euro
Goed Goedkoopste Promopacks
Simpel Simpel herbestellen

Gebruik van Wegwerplenzen of Daglenzen : Een Gezonde Keuze ?

Wegwerplenzen worden gedragen gedurende een specifieke periode, en dan weggegooid en vervangen door nieuwe lenzen. Dit soort van lenzen behoort tot het meest voorkomende type van lenzen. De meeste specialisten op de vlak van het oogonderhoud en ook de meeste gebruikers verkiezen dit type van lenzen omdat ze voordelen bieden op het vlak van de gezondheid en het gebruiksgemak.

Wat zijn wegwerplenzen ?

Contactlenzen vallen doorgaans onder de hier onder vermelde categorieën, gebaseerd op hoe vaak ze vervangen worden:

  • wegwerp- of vervangingslenzen: deze worden om de twee weken of eerder vervangen
  • frequent vervangen lenzen: deze worden maandelijks of per kwartaal vervangen
  • traditionele herbruikbare lenzen: dit type van lenzen wordt slechts om de zes maanden of nog langer vervangen

De term vervangbaar verwijst vaak naar zowel vervangbare als langdurig gedragen lenzen.

 

Het schema voor het vervangen en het onderhoud van de lenzen

Een van de vaak voorkomende bronnen van verwarring over contactlenzen gaat over het onderhoud en het vervangen van de lenzen.

  • Een schema voor het vervangen verwijst naar hoe vaak je je lenzen moet weggooien en vervangen. Dit hangt af of het gaat om lenzen die je dagelijks of regelmatig moet vervangen dan wel om lenzen voor een langer gebruik.
  • Het schema voor het dragen verwijst naar hoe lang je de lenzen maar dragen voor je gemoed uitnemen. Dagelijks gebruik betekent dat je de lenzen alleen maar overdag mag dragen en ze ‘s nachts moet uitnemen. Langdurig dragen betekent dat je ze continu mag inhouden gedurende of een of twee dagen, en dit ook ‘s nachts wanneer je slaapt.

Vervangbare lenzen kunnen worden voorgeschreven ofwel voor dagelijks ofwel voor langdurig gebruik, afhankelijk van wat je specialist die op basis van je concrete noden heeft aangeraden.

 

Waarom lenzen weg werpen?

Hoe vaker je je lenzen vervangt, hoe gezonder en meer comfortabel zullen je ogen zijn.

Eiwitten, calcium, lipiden en andere stoffen die op natuurlijke wijze in je tranen aanwezig zijn kunnen zich op je lenzen opstapelen. Deze afzettingen maakte je lenzen minder comfortabel om te dragen dan wanneer ze nieuw zijn, en ze kunnen er tijdelijk zelfs voor zorgen dat een infectie aan je oog optreedt.

Natuurlijk kan je contactlenzen reinigen, maar dit proces is toch nooit voor de volle 100% effectief. Sommige afzettingen zullen achterblijven en zich na verloop van tijd gaan opstapelen.

 

Dagelijks vervangbare lenzen: het ultimatum comfort bij het dragen en voor de gezondheid

Er zijn maar twee manieren om er voor te zorgen dat je niet te veel onderhoud van je lenzen hebt. De ene bestaat erin om je lenzen voor langdurig gebruik gedurende verschillende dagen te dragen, en onze wanneer je ze hebt verwijderd meteen weg te gooien.

Helaas is het langdurig gebruik en ook ‘s nachts van contactlenzen niet voor iedereen een goed idee. Het is ook zo dat het dragen van contactlenzen tijdens je slaap het risico op het krijgen van oogproblemen alleen maar vergroot.

Heel wat oogspecialisten en dragers van contactlenzen zijn van oordeel dat lenzen die je dagelijks kan vervangen het beste van twee werelden bieden.

Enerzijds comfortabel om dragen omdat je de lenzen niet moet reinigen, en anderzijds zijn er ook beter voor de gezondheid van je oog omdat er geen afzettingen van stoffen die zich in je tranen bevinden op de lens kunnen accumuleren.

Ook is het zo dat je wanneer je de lenzen ‘s nachts niet draagt je ook minder risico loopt om problemen aan de ogen op te lopen  die het gevolg kunnen zijn van de lenzen.

 

Hoe verschillend zijn wegwerplenzen van de gewone lenzen ?

Lang voor de wegwerplenzen opgang maakten, was het al bekend bij specialisten dat het regelmatig vervangen van de lenzen een goede zaak voor de gezondheid van je ogen was. Wel stelde zich vroeger het probleem dat contactlenzen te duur waren om ze heel vaak te vervangen.

Er kwam dan ook een heleboel producten om de lenzen te onderhouden op de markt om zo het leven van je contactlenzen te kunnen verlengen.

Maar intussen stond het onderzoek niet stil. De fabrikanten van lenzen hebben allerlei nieuwe methodes ontwikkeld om lenzen van hoge kwaliteit op grotere schaal en tegen een lagere kost op de markt te brengen.

Dit zorgt ervoor dat lenzen betaalbaar zijn geworden, en dat de mensen ze ook sneller kunnen vervangen, wat alleen maar goed is voor de gezondheid van onze ogen.

Sommige van de vandaag beschikbare wegwerplenzen worden gemaakt in de zelfde materialen als de traditionele lenzen. Andere wegwerplenzen worden gemaakt met speciale nieuwe materialen die voor dit specifieke doeleinden ontwikkeld zijn.

 

Wat is de kostprijs van wegwerplenzen ?

Wat je precies moet neertellen voor je contactlenzen hangt af van tal van factoren, zoals waar je woont, welke specialist je kiest en hoe moeilijk het vaststellen van het juiste type van lenzen is.

De kostprijs van wegwerplenzen in vergelijking met de traditionele lenzen valt steeds beter mee, zeker omdat je ook geen producten voor onderhoud meer moet aankopen.

Dit maakt dit type van lenzen meer betaalbaar dan de meeste mensen misschien mogen denken. Als je meteen een voorraad voor een jaar aan wegwerplenzen aankoopt, dan zal de kost op dagbasis neerkomen op minder dan één euro. Dit omdat je bij dit type van lenzen geen producten meer voor het onderhoud moet aankopen.

 

Ben ik geschikt om wegwerplenzen te dragen ?

Waarschijnlijk kom je hiervoor in aanmerking. Om echt zeker te zijn, laat je best een onderzoek door een specialist uitvoeren.

De hamvraag is: is jouw specifieke voorschrift verkrijgbaar in de vorm van een wegwerplens?

Vandaag is er een brede selectie beschikbaar aan wegwerplenzen en lenzen die regelmatig vervangen kunnen worden, waaronder ook gekleurde lenzen die de kleur van je ogen kunnen veranderen, andere lenzen die astigmatisme corrigeren en bifocale wegwerplenzen.

Als je een minder vaak voorkomend voorschrift hebt gekregen van je oogarts, dan bestaat de kans dat die niet beschikbaar zijn in de vorm van wegwerplenzen. Maar geen nood misschien zijn er wel lenzen die vaker kunnen vervangen worden voor je geschikt.

Heb je een zeldzaam voorschrift of een specifieke afwijking, dan kan het nodig zijn dat je toch kiest voor traditionele lenzen. Hou zeker rekening met het advies van je specialist en ga niet op eigen houtje lenzen dragen.

Er is ook goed nieuws voor wie traditionele lenzen draagt: het onderhoud wordt steeds gemakkelijker.

 

Welk vervangschema is geschikt voor mij ?

Dat hangt meer af van de conditie van je ogen dan van de lenzen op zich.

bepaalde lenzen zijn hoe dan ook beter geschikt om op regelmatige tijdstippen vervangen te worden. Maar de frequentie van wanneer ze vervangen moeten worden hangt vooral af van hoe je ogen reageren op het dragen van lenzen.

De ogen van sommige mensen produceren tweemaal meer proteïnen en lipiden dan anderen, wat met zich meebrengt dat zij hun lenzen vaker zullen moeten vervangen.

Als je lijdt aan bepaalde allergieën, dan kan het ook zijn dat je je lenzen sneller moet vervangen, zeker tijdens periodes waarin de allergieën pieken.

Grondige evaluatie van je optometrist of je oogspecialist kan helpen om vast te stellen wat het beste schema voor het dragen en het vervangen van je lenzen voor jou specifiek is.