9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis Gratis verzending vanaf 79 euro
Goed Goedkoopste Promopacks
Simpel Simpel herbestellen

Gekleurde Contactlenzen met of zonder sterkte, hoe kies je die en zijn die veilig ?

Gekleurde contactlenzen laten de drager toe om de kleur van zijn ogen te veranderen en een look te creëren die zowel subtiel, opvallend als iets tussenin kan zijn. Het geeft je de mogelijkheid om je dagelijkse look te veranderen met pakweg een rock- of een gek design voor bijvoorbeeld Halloween of een andere speciale gelegenheid.

Gekleurde lenzen zijn beschikbaar zowel op voorschrift als in plano vorm.

Voorgeschreven contactlenzen zijn bedoeld om je bijziendheid, je verziendheid of je astigmatisme te corrigeren, en ze kunnen ook de kleur van je ogen verbeteren of helemaal veranderen.

Zogenaamde plano lenzen (lenzen die gewoon zonder voorschrift verkrijgbaar zijn) worden enkel gedragen voor cosmetische doeleinden om de kleur van je ogen te veranderen en deze lenzen zijn niet bedoeld om je zicht te verbeteren.

De kostprijs van gekleurde lenzen kan beduidend hoger zijn dan gewone contactlenzen, maar voor veel dragers is de mogelijkheid om je oogkleur te veranderen die extra financiële inspanning waard.

Sommige mensen kiezen voor een dramatische transformatie, daar waar anderen gelukkiger zijn met een eerder subtiele verandering. Welk type van persoon ben jij ?

 

Verschillende types van gekleurde lenzen

De meeste gekleurde lenzen zijn ontworpen om de natuurlijke look van gekleurde deel van het oog dat we iris noemen na te bootsen.

Dit deel van het oog is samengesteld uit kleurrijke vormen en lijnen. Vandaar bevatten gekleurde lenzen een reeks van kleine gekleurde puntjes en radiaal gerangschikte gekleurde lijnen en vormen die er voor moeten zorgen dat de lenzen natuurlijker op het oog lijken.

Het midden van de lens, het deel dat over je pupil ligt, is helder zodat je kunt zien.

 

Gekleurde lenzen zijn verkrijgbaar met drie verschillende tinten

1.Zichtbaarheidstint
Dit type bestaat doorgaans uit een lichtblauwe of groene tint die aan de lens wordt toegevoegd, om je te helpen beter te zien bij het inbrengen en verwijderen van de lens, of wanneer de lens hebt laten vallen. Deze soort lenzen zijn doorgaans relatief kleurloos en ze hebben geen invloed op de kleur van je ogen.

2. Verbeterende tint
Dit is een solide maar translucente (doorzichtige) tint die een beetje donkerder is dan het vorige type van lenzen. Zoals de naam het laat uitschijnen is deze tint bedoeld om de natuurlijke kleur van je ogen te verbeteren en te beklemtonen.

Deze vorm van gekleurde lenzen wordt doorgaans gebruikt door mensen die van nature licht gekleurde ogen hebben en die de kleur van hun ogen intenser willen maken.

3. Opake tint
Dit is een niet transparante tint die de kleur van je ogen helemaal kan veranderen. Als je van nature donkere ogen hebt, dan zou je dit type van lenzen moeten gebruiken om de kleur van je ogen te kunnen veranderen.

Dit type van contactlenzen is beschikbaar in een breed aanbod van kleuren, met inbegrip van groen, blauw, violet, bruin, grijs, en nog tal van andere tinten. Lenzen gebruikt in de film en de theaterwereld vallen doorgaans in deze categorie van gekleurde lenzen.

Ze worden al lang gebruikt in de filmwereld, denken we maar aan films als The man who fall to earth, Avatar en de Twilight serie, en ze zijn nu ook algemeen beschikbaar voor privaat gebruik.

Door deze lenzen in te brengen, kan je jezelf transformeren in een alien, een gothic figuur of een vampier. Je kan zelfs hetzelfde type van lenzen dragen zoals ze in Twilight werden gebruikt !

 

Hoe de juiste kleur uit te kiezen

Het type van gekleurde lenzen uitkiezen dat het best bij je past hangt af van tal van factoren, zoals je haarkleur en de tint van je huid. Verder hangt het tijdelijk vooral af van wat soort van look je nastreeft , gaande van subtiel en natuurlijk aandoend tot dramatisch of uitdagend.

1. Gekleurde lenzen voor lichte ogen

Als je je verschijning wil veranderen maar dan wel op een eerder subtiele manier, dan kan je kiezen voor een type van lenzen dat de randen van je iris duidelijk afbakent en je natuurlijke kleur verdiept.

Als je wilt experimenteren met een ander soort van oog kleur die er toch nog natuurlijk uitziet, dan kan je kiezen voor lenzen met een groene of grijze tint wanneer bijvoorbeeld je natuurlijke oog kleur blauw is.

Als je op zoek gaat naar een meer dramatische nieuwe uitstraling die iedereen onmiddellijk zal waarnemen, dan kan je wanneer je licht gekleurde ogen en een coole uitstraling met blauwe en rode ondertonen hebt , kiezen voor contactlenzen met een warme toon zoals bijvoorbeeld licht bruin.

2. Gekleurde lenzen voor donkere ogen

Opake gekleurde lenzen zijn de beste keuze wanneer je donkere ogen hebt. Ben je op zoek naar een verandering die er natuurlijk uitziet, dan kan je bijvoorbeeld gekleurde lenzen met een lichtere honingbruine of hazelnootachtige tint gebruiken.

Als je echt in de massa wil opvallen, dan kan je kiezen voor lenzen met levendige kleuren, zoals bijvoorbeeld blauw, groen of violet. En als je huid donker is, dan zullen fel gekleurde lenzen een opmerkelijke en opvallende nieuwe look creëren.

3. Gekleurde lenzen met een tint op maat

Als je echt op zoek bent naar een op maat gemaakte look, dan kan je terecht bij bepaalde fabrikanten die zich gespecialiseerd hebben in het ontwerpen van lenzen met tinten op maat gemaakt, dit zowel bij lenzen op voorschrift als lenzen die niet op voorschrift verkrijgbaar zijn.

Gekleurde lenzen met een tint op maat zijn beschikbaar in een brede waaier aan kleuren in wisselende dichtheid. Dit type van lenzen is doorgaans verkrijgbaar in half doorschijnende vorm, wat zorgt voor een natuurlijk aandoende verschijning.

Ze kunnen ook gebruikt worden om een congenitaal oog defect of een kwetsuur aan het oog te camoufleren, of om de look van een natuurlijke pupil na te bootsen.

Dit type van lenzen bestaat niet alleen voor cosmetische redenen. Gekleurde lenzen worden ook steeds populairder bij professionele atleten die hiermee hun visuele performance kunnen verhogen.

Enkele van de voordelen van deze sportief getinte lenzen zijn een verbeterd zicht, een verbeterde gevoeligheid voor contrasten en een verbeterd dieptezicht. Zo kan bijvoorbeeld een paar lenzen met een groene tint een tennisspeler toelaten om de bal op het grasveld beter te kunnen zien.

Gekleurde lenzen: wat moet je er over weten

Voor je overgaat tot het kiezen of kopen van  van gekleurde lenzen, moet je aandacht besteden aan een aantal sleutelfactoren die je zullen helpen om meer te weten te komen over het maken van de juiste keuze tussen een bril of een voorschrift voor contactlenzen.

Er zijn lenzen met tal van verschillende afmetingen beschikbaar om te kunnen voldoen aan de noden van de meeste dragers. Toch zijn er bepaalde gelegenheden, zoals tijdens het knipperen van het oog, waarbij het gekleurde deel van de lens ietwat over de pupil kan glijden. Dit zorgt voor iets minder natuurlijke uitstraling, zeker bij mensen die opake lenzen dragen.

Ook is het zo dat de afmeting van je pupil constant verandert om tegemoet te komen aan de steeds wisselende lichtcondities. Zo kan het zijn, zoals bijvoorbeeld ‘s avonds, dat je pupil groter is dan het heldere centrale deel van de lens. Op deze momenten kan je zicht lichtjes aangetast worden.

 

Zijn gekleurde lenzen wel veilig ?

We kunnen je geruststellen, gekleurde contactlenzen zijn veilig, zolang als je beroep doet op goed voorgeschreven lenzen en je ze ook op de juiste manier draagt en onderhoud. Het is van essentieel belang dat je beroep doet op een specialist of opticien om het voor jou passende type van lenzen uit te kiezen voor te schrijven.

Dit is meteen een garantie dat je gekleurde lenzen niet alleen veilig, maar ook comfortabel zijn en dat ze ook een natuurlijke uitstraling op je ogen hebben.

Net zoals gewone lenzen, zijn ook gekleurde lenzen niet slecht voor je ogen als je de juiste instructies van de dokter en de fabrikant op de voet volgt, zeker in verband met hoelang je de lenzen mag dragen en wanneer je ze moet vervangen.

Als je gekleurde lenzen alleen maar voor bepaalde gelegenheden draagt, zijnwegwerplenzen allicht de juiste optie en heb je ook geen omzien naar het onderhoud ervan.

 

 

De do’s en dont’s van gekleurde contactlenzen

 

1. Deel je contactlenzen nooit met anderen.

Hoe grappig en aantrekkelijk het ook mag lijken, ruil nooit onderling je gekleurde lenzen met je vrienden. Het gaat ten slotte om ‘medische apparatuur’ en ze zijn bedoeld om te voorzien aan de specifieke eisen van de ogen van een bepaalde persoon.

Lenzen met anderen uitwisselen kan ook schadelijke bacteriën overdragen, wat kan leiden tot een ernstige en  zicht bedreigende ooginfecties.

2. Zorg voor een grondig onderhoud van je contactlenzen.

Gekleurde lenzen moeten net als alle andere lenzen,  grondig gereinigd, gedesinfecteerd en opgeborgen worden met de juiste producten om besmettingen te kunnen voorkomen. En let er steeds op dat je de lenzen tijdig vervangt volgens de instructies van de fabrikant en de dokter.

3. Draag je lenzen niet wanneer je last hebt van pijnlijke, geïrriteerde of rode ogen.

Dit kan het symptoom zijn van een ooginfectie die gerelateerd wordt aan het dragen van lenzen of andere serieuze problemen. Neem meteen contact op met je dokter als je last hebt van het dragen van je lenzen.

4. Geniet van de nieuwe look bij het dragen van gekleurde contactlenzen.

Of je nu de uitstraling van je gezicht wil veranderen of een dramatische statement wil brengen, gekleurde lenzen laat je toe om die bepaalde oogkleur die je in gedachten had te creëren.

Gekleurde contactlenzen winnen steeds meer aan populariteit, en er is een langsom breder aanbod aan kleuren en effecten beschikbaar om uit te kiezen. Met de hulp van je oogspecialist, ben je zeker in staat om een gekleurde lens te vinden die niet alleen comfortabel om dragen is maar ook het best voldoet aan je persoonlijke en gewenste verschijning.