9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis Gratis verzending vanaf 79 euro
Goed Goedkoopste Promopacks
Simpel Simpel herbestellen

Het reinigen & onderhouden van contactlenzen, hoe moet dat ?

Het zorgvuldig onderhoud en het grondig reinigen van je lenzen is een van de meest belangrijke factoren bij het voorkomen van infecties en andere problemen die niet alleen een effect kunnen hebben op de gezondheid van je ogen, maar ook op het zicht op lange termijn.

Het is dan ook een topic die met de nodige ernst moet bekeken worden.

Hier zijn een aantal dingen die je wel en niet mag doen bij het reinigen van je contactlenzen, en we hebben het ook over de redenen die hier achter liggen.

Hoe je lenzen te reinigen

Was je handen met zeep en water voor je je lenzen aanraakt.

Gebruik indien mogelijk antibacteriële zeep, en droog je handen steeds met een schone handdoek, gebruik geen zeep op basis van olie, want dit kan je lenzen bevuilen en dat moet je ten allen prijze zien te vermijden.

Gebruik elke keer nieuw een product voor het reinigen van je lenzen.

Gebruik voor het reinigen van je lenzen geen kraantjes- of steriel water, speeksel, salinesolutie of vochtinbrengende druppels. Geen van deze middelen zullen in staat zijn om je lenzen voldoende te reinigen en te desinfecteren.

Wrijf met je vingers over je contactlenzen, en spoel de lenzen nadien af met een vers schoonmaakmiddel voor lenzen.

Studies hebben aangetoond dat wrijven en spoelen de beste manier is om lenzen schoon te maken, zelfs wanneer het gaat om zogenaamde ‘no rub’ producten voor het schoonmaken van lenzen. Let erop dat je je lenzen niet met je vingernagels aanraakt. Niet alleen zijn ze scherp, maar ze zijn ook een welgekomen basis voor kiemen en vuil.

Spoel ook het potje waarin je je lenzen bewaart grondig met een vers product voor de schoonmaak van lenzen, draai het potje om en laat het door de lucht drogen.

Spoel het potje niet met water, want dit kan onzuiverheden en micro-organismen bevatten. Bewaar het potje ook niet dichtbij het toilet of op een vochtige plaatse want dit laat allerlei schadelijke kiemen en stoffen toe om zich op te stapelen.

Andere manieren om je lenzen schoon te houden

  • Verplaats de onderhoudsproducten van je lenzen niet naar kleinere potjes wanneer je op reis gaat of om ze op te slaan, want dit kan de steriliteit van de solutie in het gedrang brengen.
  • Houd het flesje met de solutie steeds gesloten, en vermijd contact met oppervlakten of voorwerpen wanneer je het gebruikt.
  • Vervang het potje waarin je je lenzen bewaart tenminste om de drie maanden.
  • Draag je lenzen nooit meer dan 30 dagen na de eerste opening van de solutie.
  • Vermijd rook en andere vervuilende stoffen, want ze kunnen in je ogen dringen en de oorzaak zijn van irritatatie en een infectie.

Volg altijd de instructies die de arts of de fabrikant heeft opgelegd nauwkeurig op

De instructies die je lenzen, het potje om je lenzen in te bewaren en de producten om je lenzen te onderhouden schoon te maken begeleiden, net als de richtlijnen van de dokter zijn speciaal ontworpen om er voor te zorgen dat je je lenzen op de beste manier kunt onderhouden en schoonmaken, en er ook zo een maximaal rendement kunt uithalen met een garantie op een zo goed mogelijk zicht.

Houd in gedachten dat je dokter je eerste en je beste bondgenoot is om je ogen en je zicht in optima forma te krijgen.

Maak met hem of haar jaarlijks een afspraak om er voor te zorgen dat je lenzen en de bijhorende producten voor het onderhoud en het schoonmaken nog steeds de beste oplossing zijn voor jouw specifieke ogen en voor jouw manier van leven.