9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis Gratis verzending vanaf 79 euro
Goed Goedkoopste Promopacks
Simpel Simpel herbestellen

Hoe kies je de juiste contactlenzen


De keuze voor het juiste type van lenzen is een beslissing die je zou moeten nemen in samenspraak met je oogspecialist.

De juiste keuze hangt af van tal van factoren, waaronder :

  • de zogenaamde refractieafwijking
  • de hoeveelheid contact je ogen met de lens kan verdragen
  • je specifieke verwachtingen
  • hoe je in staat zal zijn om de lenzen naar behoren te onderhouden.
  • etc

Hier zijn een aantal overwegingen waar even nagedacht worden vooraleer je je ogen laat onderzoeken in verband met de vraag welke contactlenzen je zou kunnen dragen.

 

Hoe vaak zou je de lenzen dragen ?

Ben je van plan om je lenzen op dagelijkse basis te dragen, alleen in het weekend of enkel voor speciale gelegenheden ?

De meeste mensen dragen zachte lenzen, die toelaten om op doorgaans comfortabele manier gedragen te worden zowel op continue of gedeeltelijk basis. Harde lenzen die gas doorlaten moeten daarentegen op een constante dagelijkse basis gedragen worden om comfortabel aan te voelen.

 

Hoe kieskeurig ben je over de scherpte van je zicht ?

Harde zuurstofdoorlatende lenzen, ook bekend als RGP en GP lenzen, vergen eerst enige gewenning wanneer je ze begint te dragen maar ze geven uiteindelijk een beter en scherper zicht dan zachte lenzen.  Zeker wanneer je lijdt aan astigmatisme.

Als je zachte lenzen probeert en je ontgoocheld bent omwille van de geringe helderheid, dan kan je overwegen om over te schakelen naar dit specifieke type van lenzen.

 

Ben je in staat om de contactlenzen op de juiste manier te onderhouden ?

Om ernstige problemen te vermijden bij het dragen van lenzen, waaronder infecties aan de ogen en zelfs bepaalde vormen van kanker, is het van essentieel belang dat je die producten die je specialist heeft aangeraden voor het onderhoud ook daadwerkelijk gebruikt.

Ook al wordt door het gebruik van wegwerplenzen ze het risico op een aantal ooginfecties duidelijk verminderd, toch blijft dagelijks onderhoud van de lenzen van essentieel belang om je ogen gezond te houden en die op een juiste  manier wil dragen.

Als het dagelijks onderhouden van lenzen moeilijk voor je wordt kan je overwegen om dagelijks wegwerplenzen te gebruiken. Met dit type van zachte lenzen haal je gewoon de lenzen na eenmalig gebruik eruit en je gooit ze weg waarbij je vervolgens de volgende dag een nieuw paar inbrengt.

 

Is het van belang om de lenzen langdurig te kunnen dragen ?

Hou je van het idee dat je de lenzen continu kunt dragen, ook tijdens de nacht ? Sommige types van lenzen laten grote hoeveelheden zuurstof door en zijn geschikt om ook s nachts in te houden.

Maar houd er rekening mee dat het constant dragen van lenzen niet voor iedereen veilig is. Als je interesse hebt in het dragen van dit specifieke type van lenzen, dan moet je eerste  je oogspecialist laten onderzoeken hoe jouw ogen hierop reageren.

 

Wil je de kleur van je ogen veranderen ?

Gekleurde contactlenzen zijn ook een optie om je zo van een nieuwe look te voorzien. Deze lenzen  kunnen je oogkleur gaan accentueren of zelfs helemaal veranderen, ook voor wie donkere ogen heeft.

Er zijn eveneens contactlenzen op de markt die een speciaal effect beogen. Deze noemen we  ook wel eens “theatrale contactlenzen” of “kostuum lenzen”. Deze lenzen kunnen de look van je ogen op dramatische wijze veranderen.

Er zijn bepaalde types van lenzen zoals de gotic lenzen die je zelfs het uitzicht kunnen geven van een vampier zoals in bepaalde populaire films of televisie reeksen..

Dit specifieke type van lenzen is dan ook bijzonder populair bij evenementen zoals Halloween en ze zijn ook beschikbaar zonder dat ze het doel hebben om je zicht te verbeteren wanneer je daar geen nood aan hebt. Het kunnen dus puur decoratieve lenzen zijn.

Maar alle contactlenzen, zelfs wanneer ze niet het oogmerk hebben om je gezicht te corrigeren worden beschouwd als medische hulpmiddelen, en je kan ze niet zomaar aankopen zonder dat je een specialist hebt geraadpleegd.

 

Wil je bifocale lenzen dragen ?

Als je ouder bent dan 40 en de nood hebt aan bifocale/multifocale lenzen, dan kunnen deze je nood om een leesbril te dragen verminderen of zelfs helemaal elimineren.

Een andere optie is monovisie, waarbij een lens wordt voorgeschreven om je een goed zicht te geven voor dichtbij en de tweede lens wordt voorgeschreven voor een beter zicht van veraf.

Dit kan vreemd lijken, maar voor mensen die aan beide aandoeningen tegelijk lijn kan dit een comfortabele en natuurlijk aanvoelende oplossing bieden.

 

Hoe zit het met de kost van het dragen en onderhouden van lenzen ?

Lenzen elimineren niet volledig je nood aan een bril, al was het maar om er één in reserve te hebben wanneer je problemen hebt met je lenzen. Je moet dit dus in overweging nemen wanneer je rekening maakt van de kost van het dragen van lenzen en de bijhorende producten, en wat de gevolgen hiervan zijn voor je budget.

Hou er ook rekening mee dat je ook nog producten nodig hebt om je lenzen te onderhouden (behalve voor wegwerplenzen) om het risico op infecties te verminderen.

 

Heb je last van een allergie of van droge ogen ?

Allergieën aan de ogen of droge ogen kunnen een invloed hebben op het comfort van het dragen van lenzen of je mogelijkheid om ze te dragen verminderen of zelfs helemaal uitsluiten.

Als je last hebt van een andere specifieke aandoening aan je ogen, dan moet je zeker eerst en vooral met je oogspecialist overleggen vooraleer je overgaat tot het dragen van lenzen.

Dagelijkse wegwerplenzen kunnen  allergische symptomen verminderen. En er zijn eveneens specifieke merken van lenzen op de markt voor droge ogen die je in staat moeten stellen om toch op een comfortabele manier lenzen te kunnen dragen.

 

Zoek steeds professioneel advies voor je overgaat het dragen van lenzen.

Laat al het voorgaande goed tot je doordringen, en wanneer je besluit om het dragen van lenzen ernstig te overwegen moet je eerst een afspraak maken met een oogspecialist om een diepgaand onderzoek van je ogen te laten uitvoeren en je dan grondig te laten informeren over het al dan niet gebruiken van lenzen en hoe ze te dragen.

Je oogspecialist is de beste persoon om je te te vertellen of je al dan niet een geschikte kandidaat bent om lenzen te dragen,  je te helpen bij de keuze van de lenzen en meer specifiek je de nodige informatie te geven in verband met de lenzen die het best bij jou en  jouw persoonlijke wensen passen.