9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis verzending vanaf 79 euro
Goedkoopste Promopacks
Simpel herbestellen

Mag ik water gebruiken in plaats van een reinigingsproduct voor het schoonmaken van mijn lenzen?

Een soms voorkomend en vervelend geval: wat moet ik doen wanneer plotseling blijkt dat ik geen onderhoudsproduct voor mijn lenzen meer in huis heb? Kan ik water gebruiken in een druppelteller in afwachting dat ik in de winkel een nieuw product heb kunnen aankopen?

Hoe verleidelijk het ook kan zijn om je lenzen te reinigen met gewoon water, doe het alstublieft niet. Je zadelt jezelf alleen maar op met de risico’s op een serieuze ooginfectie of in ernstige gevallen zelfs blindheid.

Reinig dus nooit je contactlenzen met gewoon water.

Het gevaar van water

Gewoon kraantjeswater kan misschien een veilig alternatief lijken op de klassieke onderhoudsproducten voor lenzen, maar in werkelijkheid is het een gevaarlijke keuze. Water, en zelfs drinkwater, kan tal van micro-organismen bevatten, waarvan sommige een ernstig risico op serieuze problemen met de ogen inhouden.

Een bepaald micro-organisme, een protozoa dat bekend staat als de acantha-amoebe, staat er om bekend dat het zelfs kan leiden tot blindheid. Deze amoebe wordt teruggevonden in zwembaden, meren, rivieren, en zelfs in vuile potjes voor contactlenzen.

Deze amoebe is een protozoa die wordt teruggevonden in zowel bodem- als vers water.

Van deze amoebe is bekend dat ze in staat is om een ernstige ziekte aan de ogen te veroorzaken met de naam amoebische keratose, een soort van ooginfectie. Deze infectie is bovendien erg pijnlijk en ze staat erom bekend dat ze kan leiden tot blindheid.

Iedereen kan deze ziekte oplopen maar toch komt ze veel vaker voor bij dragers van lenzen, in totaal zelfs tot 85% van alle gevallen van deze ziekte.

En wat met het gebruik van gefilterd water?

Gewoon kraantjeswater is zeker geen aanvaardbare keuze om je lenzen te reinigen, maar evenmin is water uit flessen dat. Vermijd hoe dan ook om gewoon water te gebruiken,zelfs wanneer het gefilterd is.

Micro-organismen kunnen aanwezig zijn zowel in gefilterd als flessenwater. Zelfs gedistilleerd water is nooit volledig vrij van micro-organismen. Reinigingsproducten voor lenzen bevatten speciale reinigende agenten die kunnen helpen bij het uitschakelen van deze schadelijke micro-organismen.

Mag ik lenzen dragen onder de douche of in het zwembad?

Je reinigt je lenzen best niet met water, en dat is ook de reden waarom je je lenzen in het zwembad of onder de douche best niet inhoudt. Dezelfde micro-organismen die worden teruggevonden in water zijn eveneens aanwezig in het water van zwembaden en van de douche. Als water in je ogen terechtkomt bij het zwemmen dan kan je dezelfde problemen hebben die je zou ondervinden wanneer je je lenzen met water reinigt.

Reinig je lenzen grondig

 

Water is geen veilige keuze om je lenzen te onderhouden en te reinigen, maar dat betekent niet dat je ze niet vaak zou moeten reinigen. Je moet je lenzen op dagelijkse basis reinigen en dit door gebruik te maken van een goedgekeurd product dat specifiek voor contactlenzen ontwikkeld is.

Volg alle instructies die door je dokter of de fabrikant worden vooropgesteld om je lenzen grondig te reinigen en te onderhouden op de voet op.

De procedure van het reinigen en onderhouden van je lenzen kan verschillen van het type van product dat gebruikt wordt en het soort van lenzen dat je draagt.

De meeste producten vereisen het licht wrijven van de lenzen om ze grondig te reinigen. Was steeds je handen voor je begint met de behandeling van je lenzen en droog ze grondig door gebruik te maken van een schone handdoek. Volg alle instructies die je oogdokter in verband met het onderhouden en reinigen van je lenzen heeft meegeven nauwkeurig op.

Ook moet je het potje waarin je je lenzen bewaart elke dag reinigen met een ander onderhoudsproduct of heet water.

Je moet de potjes goed in de lucht laten drogen voor je ze opnieuw gebruikt. De potjes moeten regelmatig vervangen worden, minstens om de drie of zes maanden. Het is zelfs aangeraden om een oud product na elk gebruik weg te gooien en het potje te vullen met propere nog niet eerder gebruikte vloeistof.

Verwijder niet gewoon het bovenste deel van een oud product om het aan te vullen met een nieuw product. Vervang ook steeds de flessen binnen het door de fabrikant of dokter vooropgestelde tijdskader.

 

Het kiezen van de juiste producten voor het reinigen en onderhouden van je lenzen

 

Er zijn tal van producten voor het reinigen en onderhouden van je lenzen op de markt beschikbaar, en dit maakt het moeilijk om het voor jou geschikte product uit te kiezen. Als je hulp nodig hebt is je oogspecialist de juiste persoon voor het geven van advies.

Hij of zij kan je een bepaald product aanraden dat goed bij jou type van lenzen zal passen. Ook zal de fabrikant van de lenzen bepaalde aanbevelingen hebben in verband met de producten voor het onderhoud en het reinigen ervan.

Volg steeds deze instructies nauwkeurig op want ze worden niet zomaar gegeven. Verschillende types van onderhoudsproducten hebben doorgaans ook verschillende procedures voor het reinigen van de lenzen en die mag je niet zomaar in de wind slaan.

Houdt steeds in de gaten dat je over voldoende voorraad aan onderhoudsproducten beschikt.

Check regelmatig of je geen nieuwe producten nodig hebt en haal ze indien nodig in huis. Op die manier kan je vermijden dat je plots op een moment dat de winkels gesloten zijn zonder producten komt te zitten en in de verleiding geraakt om dan toch maar gewoon water te gebruiken, waarvan we hierboven de gevaren beschreven hebben.

Gebruik zeker geen gewoon water om je lenzen te onderhouden. Zelfs water uit flessen kan tal van gevaarlijke micro-organismen bevatten die de oorzaak kunnen zijn van ooginfecties en zelfs permanente schade aan je ogen en je zicht. Niet voor niets zijn er regels en protocollen bij het gebruik van onderhoudsproducten voor je lenzen.

Die worden niet zomaar gegeven, want ze zullen je helpen bij het beschermen van de gezondheid van je ogen en van je zicht.