9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis verzending in maart!
Goedkoopste Promopacks
Simpel herbestellen

Types, oorzaken, symptomen en verhelpen van droge ogen

Droge ogen is de toestand die voorkomt wanneer het oog niet voldoende tranen produceert, of wanneer de tranen niet uit de juiste samenstelling bestaan en te snel verdampen.

In aanvulling op deze toestand kan een ontsteking van de oppervlakte van het oog optreden samen met het symptoom van droge ogen. Wanneer je deze aandoening niet behandelt, kan deze conditie leiden tot pijn, zweren of littekens op de cornea, en ook tot verlies van zicht. Anderzijds is verlies van zicht ten gevolge van droge ogen gelukkig een weinig voorkomende toestand.

Droge ogen kunnen het moeilijk maken om bepaalde activiteiten nog uit te voeren, zoals het gebruik van een computer of lezen gedurende een lange periode. En het kan ook je tolerantie voor een droge omgeving verminderen, zoals bijvoorbeeld de lucht die zich in een vliegtuig bevindt.

Andere namen voor droge ogen zijn het droge oog syndroom, keratoconjunctivitis sicca (KCS), het dysfunctionele traan syndroom, lacrimale keratoconjunctivitis, het minder voorkomen en het verdampen van de tranen (evaporative dry eye), en de zogenaamde LASIK geïnduceerde neurotrofische epitheliopathie.

Wat zijn de verschillende types van droge ogen?

1. Het zogenaamde ‘aqueous tear deficient dry eye’ is een stoornis waarbij de lacrimale klieren niet genoeg van de waterige component van tranen produceren om de oppervlakte van het oog gezond te houden.

2. Het zogenaamde ‘evaporative dry eye kan het het resultaat zijn van een ontsteking van de meibomiane klieren, die zich ook in de oogleden bevinden. Deze klieren produceren het lipide of olieachtige deel van tranen dat de verdamping afremt en dat de tranen stabiel houdt.

Droge ogen kunnen ook geassocieerd worden met:

  • een ontsteking van de oppervlakte van het oog, de lacrimale klier of traanklier, of de conjunctieven
  • om het even welke ziekte of proces dat een invloed heeft op de bestanddelen van de tranen
  • een aangroei op het oogoppervlakg, zoals de thyroide ziekte waarbij het oog voorwaarts geduwd wordt
  • cosmetische chirurgie, wanneer de oogleden bij het openen te wijd staan

Vaak gestelde vragen in verband met het droge oog syndroom

Wat is de cornea?

Dit is het heldere buitenste deel van het oppervlakte dat het oog bedekt vooraan in de iris, zeg maar het gekleurde deel van het oog. De cornea helpt om de rest van het oog te beschermen tegen stof en tal van andere schadelijke invloeden die het zicht en de gezondheid van het oog kunnen beïnvloeden.

De cornea buigt het licht dat het oog binnen dringt, of doet het afbreken en het staat in voor het grootste deel van totale focussende kracht van het oog. De cornea doet eveneens dienst als een filter om het grootste deel van de schadelijke ultraviolette (UV) golflengten uit het zonlicht te bannen.

De cornea is een heel goed georganiseerde, heldere structuur die bestaat uit een hele groep van cellen en eiwitten die heel precies uit lagen zijn opgetrokken. In de cornea bevinden zich geen bloedvezels om ze te voeden of te beschermen tegen infectie.

In plaats daarvan ontvangt de cornea zijn voeding van de tranen en de waterachtige vloeistof (aqueous humor) die de kamer erachter vullen.

 

Wat zijn tranen en hoe staan ze tegenover het droge oog syndroom?

Tranen, gemaakt door de lacrimale klier, zijn noodzakelijk voor de algemene gezondheid van het oog en voor een helder zicht. Tranen baden de oppervlakte van het oog, houden het oog vochtig, en wassen alle sporen van stof en afval weg uit het oog. Ze helpen ook om het oog te beschermen tegen bacteriële en andere types van infectie.

Tranen zijn samengesteld uit drie belangrijke componenten: ten eerste een buitenste, olieachtige lipide laag die wordt geproduceerd door de meibomiane klieren, in het middeneen waterachtige, lacrimale laag die geproduceerd wordt door de lacrimale klieren, en ten slotte een binnenste, slijmachtige of slijmlaag die geproduceerd wordt door de slijmbekercellen die terug te vinden zijn in een dunne transparante laag gelokaliseerd over het witte deel van het oog en die de binnenste oppervlakte van de oogleden bedekt.

Tranen zijn gemaakt uit eiwitten (waaronder ook groeifactoren), elektrolyten en vitaminen die van kritiek belang zijn om de gezondheid van de oppervlakte van het oog te behouden en om infecties te voorkomen.

Het lichaam maakt constant tranen aan om de oppervlakte van het oog te baden, te voeden en te beschermen. Ze worden ook geproduceerd in een antwoord op noodsituaties, zoals de aanwezigheid van een stofje in de ogen, een infectie of irritatie van de ogen, of als een antwoord op een strenge emotie. Wanneer de lacrimale klieren niet in staat zijn om voldoende tranen te produceren, kan het droge oog syndroom hiervan het resultaat zijn.

Elke ziekte om een proces dat de samenstelling van de tranen veranderd kan ze ongezond maken en resulteren in droge ogen.

728

Wat zijn de symptomen van droge ogen?

Tot de symptomen van droge ogen kunnen volgende processen behoren:

  • steken of een branderig gevoel in het oog
  • een zandachtig of gruisachtig gevoel alsof er zich iets in het oog bevinden
  • periodes van overvloedige tranenvorming gevolgd door periodes van erg droge ogen
  • een strengachtige ontlading in de ogen
  • pijn en roodheid in het oog
  • periodes van troebel zicht
  • zware oogleden
  • niet in staat zijn om te schreien wanneer je aan emotionele stress leidt
  • niet comfortabele contactlenzen
  • een verminderde tolerantie bij het lezen, het werken aan de computer, of om het even welke activiteit waarbij je een langdurige visuele aandacht nodig hebt
  • vermoeidheid van de ogen

 

Belangrijke nota: wanneer de symptomen van droge ogen blijven voortduren doe je best beroep op professionele hulp om de juiste diagnose van de toestand te krijgen en om te kunnen beginnen met de bijhorende behandeling om te voorkomen dat je permanente schade lijdt.

Wat zijn de oorzaken van droge ogen?

Droge ogen kunnen een tijdelijk of een chronische conditie zijn:

  • droge ogen kunnen een neveneffect zijn van bepaalde medicatie, waaronder anthistamines, nasale decongestanten, tranquillizers, bepaalde medicijnen voor de bloeddruk, medicatie voor de ziekte van Parkinson, pillen voor geboortecontrole en sommige antidepressiva
  • een huidziekte op of rond de oogleden kan eveneens resulteren in droge ogen
  • ziektes aan de klieren in de oogleden, zoals Meiboom Klier Dysfunctie, kunnen eveneens leiden tot droge ogen
  • droge ogen kunnen voorkomen bij vrouwen die zwanger zijn
  • vrouwen die een hormoonvervangende therapie ondergaan kunnen eveneens symptomen van droge ogen gewaarworden. Vrouwen die alleen oestrogeen nemen zullen 70% meer kans hebben om droge ogen gewaar te worden, daar waar zij die zowel oestrogeen als progesteron nemen 30% minder kans lopen om droge ogen te ontwikkelen
  • droge ogen kunnen zich ook ontwikkelen na de refractieve chirurgie die bekend staat als LASIK. Deze symptomen zullen doorgaans 3 tot 6 maanden duren, maar in sommige gevallen kan het ook nog een hele tijd langer zijn.
  • droge ogen kunnen eveneens het resultaat zijn van chemische en thermische brandworden die een litteken achterlaten op het membraan dat de oogleden aflijnt en het oog bedekt.
  • allergieën kunnen ook geassocieerd worden met droge ogen
  • onvoldoende knipperen met de ogen, wat vaak in verband wordt gebracht met het langdurig staren naar de computer of videoschermen, kan eveneens leiden tot bepaalde symptomen van droge ogen
  • zowel overdadige of onvoldoende dosissen van vitaminen kunnen eveneens bijdragen tot droge ogen
  • sommige homeopatische ingrepen kunnen een tegenovergestelde impact hebben
  • het verlies van het gevoel in de cornea door het dragen van lenzen op lange termijn kunnen eveneens leiden tot droge ogen
  • droge ogen kunnen eveneens geassocieerd worden met stoornissen aan het afweersysteem van het lichaam zoals daar zijn de ziekte van Sjögren, rode hond en reumatische artrose. Deze ziekte leidt onder meer tot ontstekingen en een gevoel van droogheid in de mond, de ogen, en andere slijmmembranen. Het kan ook een invloed hebben op andere organen, waaronder de nieren, longen en de bloedvaten.
  • droge ogen kunnen eveneens een symptoom zijn van een chronische ontsteking van de conjunctiva, het membraan dat het ooglid aflijnt en dat het voorste deel van het oog bedekt, of de lacrimale klier. Chronische conjunctivitis kan worden veroorzaakt door bepaalde oogziekten, een infectie, het blootstellen aan uitwendige schadelijke factoren zoals chemische rook tabaksrook, of luchtstromen afkomstig van de airconditioning of van de verwarming.
  • als de oppervlakte van het oog is toegenomen, zoals in de thyriode ziekte waarbij het oog naar voor gedrongen wordt of na een cosmetische ingreep wanneer de oogleden te wijd open staan, dan kan het syndroom van de droge ogen hiervan het resultaat zijn.
  • droge ogen kunnen ook het gevolg zijn van het blootstellen aan keratitits, waarbij de oogleden gedurende slaap niet volledig gesloten worden.

Wie zal er eerder last hebben van droge ogen?

Oudere mensen hebben vaker last van droogheid aan de ogen, maar droge ogen kunnen op om het even welke leeftijd voorkomen. Zowat 5 miljoen van de Amerikanen in de leeftijd van 50 jaar en ouder worden verondersteld om te lijden aan droge ogen.

Tot deze groep behoort meer dan 3 miljoen vrouwen en meer dan anderhalf miljoen mannen. Tientallen miljoenen Amerikanen lijden intussen aan minder strenge symptomen van droge ogen.

Droge ogen komen vaker voor na de menopauze. Vrouwen die zich in de menopauze bevinden zullen eerder in aanmerking komen om schade aan het oogoppervlakte ten gevolge van droge ogen te hebben.

Hoe worden droge ogen behandeld?

Afhankelijk van de oorzaken van droge ogen, kan je dokter meerdere benaderingen voorstellen om de symptomen te kunnen verlichten en het probleem ook op te lossen. Droge ogen kunnen worden behandeld als zijnde een toestand die nog aan de gang is.

De eerste prioriteit van de arts bestaat erin vast te stellen of een ziekte de onderliggende oorzaak is van de droge ogen, en hierboven hebben we een aantal van deze ziektes al beschreven. Als dit het geval is, dan moet de onderliggende ziekte eerst worden behandeld om zo het probleem van de droge ogen te kunnen oplossen.

Cyclosporine, een type van medicatie dat ontstekingen bestrijdt, is het enige middel op voorschrift dat momenteel beschikbaar is om droge ogen te behandelen.

Het vermindert de schade aan de cornea, verhoogt de basis tranenproductie en het vermindert eveneens de symptomen van droge ogen. Het kan 3 tot 6 maanden vergen met een dosis van twee maal per dag van het medicijn om efficiënt te werken. In een aantal gevallen van ernstige droge ogen, is het gebruik op korte termijn van oogdruppels met corticosteroïden noodzakelijk om zo de ontsteking te doen afnemen en het tijdelijk volledig weg te nemen.

Als droge ogen het resultaat zijn van het nemen van medicijnen, dan kan het zijn dat de dokter je de aanbeveling mee geeft om over te schakelen naar een medicijn dat geen droge ogen effect veroorzaakt.

Als het dragen van contactlenzen het probleem is dat de droge ogen veroorzaakt, dan kan je oogspecialist je aanraden om een ander type van lenzen te dragen of om het aantal uren dat je je lenzen in je ogen hebt te verminderen. In het geval van een ernstige aanval van droge ogen, kan je oogspecialist je zelfs aanraden om helemaal geen contactlenzen meer te dragen.

Een andere optie is om een plug in te brengen in de drainagegaten van het oog. Dit houdt in dat kleine circulaire openingen worden aangebracht in de binnenstehoeken van de oogleden waar tranen van het oog in de neus lopen. Lacrimale pluggen, ook wel actuele pluggen genoemd, kunnen worden ingebracht, en dit op een pijnloze manier door een oogspecialist.

Doorgaans voelt de patiënt ze niet. Deze pluggen worden gemaakt uit siliconen of collageen, ze zijn omkeerbaar en ze hebben een tijdelijke maat. Bij ernstige gevallen kunnen permanente pluggen door de specialist in overweging worden genomen.

In bepaalde gevallen zal de specialist overgaan om je een simpele ingreep aan te raden om zo op permanente basis deze drainagegaten te kunnen dichten. Deze procedure dient om de beperkte hoeveelheid tranen in het oog voor een langere tijdsperiode in stand te houden en te vermeerderen.

Bij sommige patiënten met droge ogen, kunnen supplementen of voedingsstoffen, zoals onder meer tonijn of omega 3 vetzuren (en in het bijzonder DHA en EPA) bijdragen tot het afnemen van de symptomen van irritatie. Het gebruik en de dosering van de voedingssupplementen en vitaminen moet je zeker met je eigen dokter bespreken en je mag niet zomaar op eigen houtje deze producten gaan innemen.

Lees ook -> Welke remedies en behandelingen zijn er om droge ogen te bestrijden?

Wat kan ik doen om mezelf te helpen?

1. Gebruik artificiële tranen, een gel, producten op basis van gel en een zalf als een eerste vorm van therapie wanneer je te kampen krijgt met droge ogen.

Deze oplossingen bieden vaak een tijdelijke verlichting en ze voorzien in een belangrijke vervanging van de op natuurlijke wijze geproduceerde tranen bij de patiënten die lijden aan een moeizame traanproductie. Vermijd artificiële tranen met bewaarmiddelen als je ze meer dan vier keer per dag moet aanbrengen en bereidingen met chemische stoffen die een invloed hebben op het samentrekken van de bloedvezels.

2. Het dragen van een bril of een zonnebril die nauw bij het gezicht aansluit of die zijkapjes hebben kunnen bijdragen tot een trage verdamping van de tranen van de oppervlakte van het oog.

In huis kan een luchtreiniger die stof en andere partikels uit de lucht filtert helpen om droge ogen te voorkomen. Een luchtbevogtiger kan ook helpen om extra vocht aan de lucht toe te voegen.

3. Vermijd droge condities en laat je ogen toe om voldoende te rusten wanneer ze activiteiten uitvoeren waarbij je het gebruik van je ogen voor een lange periode nodig hebt. Oogdruppels om je ogen te bevochtigen kunnen helpen bij het uitvoeren van deze taken.