Voordelen van het dragen van Contactlenzen voor Volwassenen & Kinderen

  • Geplaatst op
  • Door Pieter
  • 0

697

Naarmate meer mensen de voordelen van het dragen van contactlenzen hebben ervaren, en met de verdere globale nood aan een betere zorg van ons zicht, groeit ook de aandacht voor het gebruik van deze vorm van gezichtscorrectie over de hele wereld.

Er wordt aangenomen dat momenteel al meer dan 100 miljoen mensen over de hele wereld al contactlenzen dragen, maar als je weet dat zowat 1,5 miljard mensen de nood hebben om hun myopie te laten behandelen, dan is er nog een grote taak gelegd voor een gespecialiseerde instelling als het befaamde Brien Holden Vision Institute om te streven naar nieuwe innovaties om problemen aan de ogen te behandelen en verdere vooruitgang te maken in ontwikkeling van betere producten voor contactlenzen.

Er is al een hele weg afgelegd en lenzen kunnen momenteel al worden ingeschakeld om problemen aan de ogen te behandelen zoals daar zijn:

  • myopie of bijziendheid
  • hyperopie of verziendheid
  • astigmatisme
  • presbyopie of problemen de gevolgen van de leeftijd

 

Contactlenzen zijn een veilige manier om gezichtsproblemen te corrigeren

Zelfs met de meest recente vooruitgang in technologie van het corrigeren van de lens en de stijgende populariteit van chirurgische ingrepen zoals daar zijn lasercorrecties aan de ogen , blijft het gebruik van de contactlens een veilige,  efficiënte en een niet te dure manier om bij vele mensen toch te komen tot een helder en comfortabel zicht.

Contactlenzen bieden nog steeds tal van voordelen in vergelijking met een medische of chirurgische ingreep aan de ogen.

In vergelijking met een bril zal het gebruik van contactlenzen gemakkelijker zijn bij het uitoefenen van sport en vrijetijdsactiviteiten door het voorzien in een breder veld van je zicht, minder veranderingen of gevoel van dislocatie, het minder gevoelig zijn voor beslaan, van je gezicht afvallen ten gevolge van overdadig zweten, en vuile brillenglazen.

Het is bovendien ook mogelijk om boven je contactlenzen zonder enig probleem een zonnebril of andere beschermende materialen te dragen. In aanvulling tot de duidelijke positieve effecten zoals een natuurlijk periferal zicht en ook een verbetering van je uiterlijk in sommige gevallen, zorgen contactlenzen doorgaans gewoon voor betere visuele prestaties.

Het is intussen bewezen dat een goede visuele correctie afkomstig van contactlenzen de prestaties van sommige topatleten kan weten te verbeteren.

 

Een grote doorbraak in de materialen waarmee contactlenzen gemaakt worden

De praktische ontwikkeling van contactlenzen heeft een lange weg afgelegd sinds de allereerste lenzen werden voorgeschreven. Deze eerste lenzen bestonden uit rigide PMMA materiaal dat geen zuurstof door liet, en dan spreken we toch al gauw van een periode van 40 jaar geleden.

Maar intussen heeft de techniek en de wetenschap niet stilgezeten, en werden de contactlenzen steeds comfortabeler om dragen, lieten ze meer lucht toe en zijn ze intussen ook instaat gedurende langere periodes te kunnen gedragen worden met slechts kleine complicaties voor de conditie van het oog.

 

Contactlenzen zijn zacht en gemakkelijk om aan te passen

Ze zijn intussen beschikbaar in versies die regelmatig, of zelfs dagelijks kunnen vervangen worden. Dit verlaagt meteen op gevoelige manier het risico op het oplopen van een infectie of een andere mogelijk negatieve oculaire invloed omdat het risico op het achterlaten van resten op de lens en het besmetten van de lens wordt verminderd.

De ontwikkeling van het zogenaamde silicone hydrogel materiaal die een hoge graad van doorlaten van zuurstof heeft, een van de grote doorbraken van de recente crisis in verband met het oog, laat toe om lenzen steeds langer te kunnen dragen en toch er voor te zorgen dat de ogen gezond en eveneens helder blijven.

Op voorwaarde dat je uiteraard de instructies van je specialist nauwlettend opvolgt, je lenzen vervangt wanneer dat zo is voorgeschreven en ook op regelmatige basis bij een optometrist je ogen laat onderzoeken, zijn lenzen en veilige en handige manier om tot een goed zicht te komen.

 

Het voordeel van het dragen van lenzen bij kinderen

Verschillende studies hebben aangetoond dat met name ook kinderen en adolescenten op een significante manier kunnen wel varen bij het dragen van contactlenzen in vergelijking met de klassieke bril. Niet alleen is er een beter zicht, maar het dragen van lenzen is ook goed voor het zelfvertrouwen en de bijhorende levenskwaliteit.

Er is een overvloed aan studies en rapporten beschikbaar naar het dragen van contactlenzen bij kinderen en adolescenten.

Zo werd al meermaals aangetoond dat kinderen van 12 jaar en jonger eenzelfde graad van tevredenheid & zelfvertrouwen vertoonden in vergelijking met  tieners die lenzen droegen . Er is dan ook geen echt argument beschikbaar om kinderen te beletten lenzen te dragen.

 

Met de juiste training kan elk kind contactlenzen dragen

Veel hangt af van een goede training door een gekwalificeerd oogheelkundige en de juiste supervisie van de ouders. Het vergt misschien enige handigheid, maar ook kinderen kunnen op lange termijn met de juiste oefening uitgroeien tot succesvolle dragers van lenzen.

Ook hier zijn meerdere studies gemaakt die tot de voor de hand liggende conclusie kwamen dat kinderen die vaak recreatieve activiteiten deden zoals sport en dans, kinderen die gemotiveerd waren om contactlenzen te dragen, en kinderen die niet hielden van de look die ze hadden bij het dragen vaneen bril, het meeste nut en baat hadden bij het dragen van contactlenzen.

 

Contactlenzen geven kinderen meer zelfvertrouwen

Heel wat kinderen aarzelen om hun zicht te laten corrigeren of ze accepteren troebel zicht omdat ze gebrek aan vertrouwen hebben wanneer ze rondlopen met een bril.

De angst om uitgelachen te worden is vaak groter dan de nood aan een scherp zicht. Toch moet hier snel ingegrepen worden, want een helder en comfortabel binoculair zicht is van essentieel belang om goed te kunnen lezen en om te komen tot een effectieve en gunstige leerervaring.

Contactlenzen kunnen zeker leiden tot een helder zicht zonder de negatieve perceptie die sommige kinderen automatisch gaan associëren met het dragen van een bril. Zeker kinderen en adolescenten zijn hier extra gevoelig voor en het zou zonde zijn om hun toekomst op deze manier in de weegschaal te leggen.

 

Contactlenzen zijn wapen in de strijd tegen bijziendheid

Studies hebben ook aangetoond dat contactlenzen met een speciaal design een efficiënte invloed zullen hebben op het periferale zicht wat op zijn beurt de vooruitgang van bijziendheid kan afremmen.

Er is intussen ook steeds meer bewijs voor handen dat contactlenzen een meer efficiënt antwoord bieden in de zoektocht naar het afremmen van de vooruitgang van bijziendheid in vergelijking met het dragen van een bril.

Toch staat het onderzoek hier nog in de kinderschoenen en is er meer werk nodig om verdere sluitende resultaten naar voor te kunnen brengen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »