9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis Gratis verzending vanaf 79 euro
Goed Goedkoopste Promopacks
Simpel Simpel herbestellen

Wat is het gevaar van mijn contactlenzen niet uit te nemen ‘s nachts ?

Je contactlenzen ‘s nachts inhouden mag voor sommige mensen misschien geen belangrijk onderwerp lijken, maar misschien denk je er toch even over na wanneer je onderstaand artikel leest.

Het begrijpen van de problemen die hier kunnen optreden wanneer deze slechte gewoonte aanhoudt zullen de moeite en de inspanning die je moet doen om ze toch voor het slapengaan uit te nemen en schoon te maken meer dan de moeite waard maken!

Zowat twee op de drie dragers van lenzen zeggen dat ze verkiezen om hun lenzen ook ‘s nachts in te houden als ze dat zouden kunnen, het is dus een algemeen voorkomende voorkeur wat betreft het gebruiksgemak.

Natuurlijk is er verschil tussen de hele nacht met je contactlenzen slapen en gewoon eventjes in de loop van de dag op de sofa indutten om snel een uiltje te knappen, wat op zich zeker geen probleem zal zijn.

De vezels van je ogen hebben nood aan zuurstof, want bij gebrek daaraan zullen ze beginnen op te zwellen en dat zal als gevolg hebben dat je zicht verstoord wordt.

Wanneer je ogen een langere tijd worden ontzegd van de zuurstof die ze nodig hebben, dan zal het in extreme gevallen er toe leiden dat kleine bloedvaten zich zullen ontwikkelen in het hoornvlies om er zo voor te zorgen dat de vezels voorzien worden van de nodige zuurstof.

Wanneer hier niks aan gedaan wordt dan zullen deze bloedvaten steeds groter worden en kan het er toe leiden dat ze het zicht permanent gaan blokkeren. Wanneer je je lenzen blijft dragen, is het waarschijnlijk dat het problemen zal veroorzaken.

Je kan het vergelijken met het oog onder water te houden zonder zuurstof gedurende dagen aan een stuk. Je kan je voorstellen dat dit niet gezond of goed kan zijn voor je ogen, en je contactlenzen langer dragen dan waarvoor ze ontworpen zijn zal het zelfde vernietigende effect hebben.

Slapen met contactlenzen

Wanneer je slaapt met je contactlenzen in dan geef je je ogen niet de nodige rust en daardoor zijn ze ook meer vatbaar  om een vervelende infectie, een ontsteking en andere anomalieën op te lopen.

Wanneer je wakker bent zullen je ogen constant tranen produceren om schadelijke bacteriën weg te spoelen. Maar wanneer je slaapt gebeurt dit niet en kunnen bacteriën en alle andere vuiligheid zich opstapelen en zo tot problemen leiden. Hoe dan ook, als je ogen rood, tranend, gezwollen en pijnlijk worden of wanneer je het gevoel hebt dat ze gevoeliger zijn dan anders, dan moet je onmiddellijk beroep doen op een dokter om naar dit probleem te laten kijken want het kan ernstige gevolgen hebben.

In sommige gevallen zal je bij het te lang dragen van je lenzen en er mee te slapen misschien toch geen ongemakkelijk gevoel hebben. Maar toch moet je steeds attent zijn. Te weinig zuurstof in de ogen kan leiden tot een vermindering van de gevoeligheid van het hoornvlies, wat zeker erg gevaarlijk kan zijn.

Want je bent je misschien niet bewust van de ongemakken die kunnen optreden bij een infectie of een abrasie tot het probleem bijzonder ernstig wordt en je zicht wordt bedreigd.

Een simpel antwoord op de vraag of je lenzen langdurig kan dragen: in sommige gevallen wel

Er zijn intussen gelukkig ook contactlenzen ontwikkeld voor langdurig gebruik voor die mensen die de nood hebben aan het slapen met hun lenzen in. Ze worden gemaakt van speciale silicone hydrogel die meer zuurstof toestaat om te passeren door de lens naar het hoornvlies.

Dit kan tal van de problemen die geassocieerd worden met het langdurig dragen van gewone lenzen tijdens de nacht vermijden.

Dit type van lenzen is bedoeld voor het dragen gedurende meerdere dagen en het kan probleemloos gebeuren wanneer je de voorgeschreven periode die de fabrikant of de specialist aanbeveelt ook daadwerkelijk op de voet navolgt.

Deze soort lenzen werden ontworpen om gedurende 7 tot zelfs 30 dagen te worden gedragen, afhankelijk van de bedoelde periode, en dit wordt duidelijk vooropgesteld. De huidige Air Optix Night and Day zijn bijvoorbeeld contactlenzen die meer dan 30 dagen gedragen kunnen worden.

Ze bieden de hoogste doorlaatbaarheid van zuurstof aan in vergelijking met andere lenzen. Die mensen die hun lenzen ook ‘s nachts willen dragen hebben meteen de beste keuze voorhanden met dit type van lenzen.

Wanneer je de instructies voor het dragen van deze lenzen op de voet opvolgt, dan is er weinig of geen risico op infecties. Voordeel van deze lenzen die je 30 dagen kan dragen is dat ze de drager het comfort verzekeren om niet telkens de lens te moeten vervangen of onderhouden, maar het gevaar is dat je op de duur vergeet dat je ze ook in hebt en na bepaalde periode moet vervangen.

Ook kan je misschien de neiging hebben om de lenzen toch nog een paar dagen langer dan voorgeschreven te dragen omdat ze misschien niet goedkoop zijn, maar de mogelijke besparing die je zou kunnen bekomen is zeker het risico niet waard om schade op langdurige of zelfs permanente basis aan je ogen toe te brengen.

Sommige dokters zullen dan ook nog aanbevelen om de lens tenminste één nacht per week toch uit het oog te nemen om het oog zo de kans te geven wat pauze te krijgen.

Toch niet voor iedereen geschikt

In het begin waren bij dit type van lenzen ooginfecties niet ongebruikelijk, maar na het nodige onderzoek en bijsturing hebben de lenzen voor het langdurig gebruik heel wat van de aanvankelijke problemen weten te overwinnen.

Wel moet er duidelijk bij gezegd worden dat het continu dragen van lenzen gedurende 30 dagen niet voor iedereen geschikt is. Mensen die al een geschiedenis van problemen hebben in verband met het dragen van contactlenzen of personen wiens ogen af en toe nood hebben aan de nodige rust wordt zeker niet aangedragen om lenzen voor langdurig gebruik ook gedurende lange tijd continu in te hebben.

Wanneer je overweegt om dit soort van lenzen langdurig en voortdurend te dragen, moet je zeker eerst overleggen met je oogspecialist. Dit is van groot belang, want met je ogen en het gezicht speel je best op safe.