9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis Gratis verzending vanaf 79 euro
Goed Goedkoopste Promopacks
Simpel Simpel herbestellen

Wat is het verschil tussen dagelijkse, tweewekelijkse, maandelijkse, kwartaal- en jaarlijkse lenzen ?

De gids wat betreft het dragen in de tijd van lenzen hangt volledig af van het type van lenzen dat je uiteindelijk hebt gekozen.

Je levensstijl en de voorkeuren dragen uiteraard bij tot de levensduur van de lenzen, een aspect dat je vooral moet bepreken met je dokter wanneer je tot de keuze van een bepaald type van lenzen overgaat.

Sommige vervangbare lenzen worden voorgeschreven voor een langere  duur, zeg maar voor een tijd van zeven tot ongeveer 10 dagen, terwijl andere lenzen specifiek zijn voorbehouden om gedurende een bepaalde duur te worden gedragen en dan weer weggeworpen te worden.

De enige gemeenschappelijke factor bij het dragen van lenzen is dat je ze op bepaalde periode moet vervangen en dat je als drager je ook aan deze periode moet houden.

 

De reden waarom lenzen op de juiste manier en op het juiste tijdstip moeten vervangen worden is op zich vrij simpel namelijk dat je op termijn infecties moet vermijden.

Lenzen die je kan weggooien zijn gemaakt uit heel erg flexibel plastiekmateriaal en dat kan ook snel scheuren. Lenzen die langer meegaan zijn sterker en ook hier duurzaam. Wanneer je je lenzen langer draagt dan de periode die door de fabrikant of de dokter voorgeschreven dan kan dit voor problemen zorgen.

Het is dan ook van het allergrootste belang dat je je lenzen op de juiste periode gaat vervangen. Je moet dan ook zorgen voor een systeem waarbij je de vervangdatum van je lenzen op je kalender of je persoonlijke (digitale) agenda inschrijft, en dat je ook een waarschuwing inbouwt die ongeveer een week voor het moment dat je de lenzen zou moeten verwijderen en vervangen door nieuwe, een melding geeft.

Het onderhouden en het desinfecteren van lenzen die gebruikt worden op langere termijn moet goed in het oog gehouden worden, daar waar dagelijks vervangbare lenzen geen extra onderhoud vereisen omdat deze op het einde van de dag gewoon weggegooid worden en door nieuwe lenzenworden vervangen.

Een voordeel aan de vervangbare lenzen is dat je altijd een nieuw paar bij de hand hebt, ideaal wanneer je er een niet meer vindt of wanneer ze op een of andere manier beschadigd zijn.

Hieronder zullen we een aantal definities en omschrijvingen geven wat betreft de verschillende types van lenzen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. We hopen dat we op die manier een aantal misverstanden uit de wereld kunnen helpen en de actuele feiten duidelijk hebben kunnen omschrijven.

Uiteraard zal ook het kostenplaatje meespreken wanneer je een beslissing wil nemen in verband met het juiste type van lenzen dat je kan dragen.

1. Dagelijks verwijderbare contactlenzen (dus op basis van een dag)

De absolute meerderheid van de zachte lenzen zijn verkrijgbaar in de vorm van een wegwerp lens.  Logisch gevolg is dat je elke dag een nieuw paar van deze lenzen zal aanbrengen maar in de praktijk is dit niet altijd het geval. De meerderheid van de dragers van zachte lenzen kiezen voor deze dagelijkse wegwerplenzen.

De reden is simpel: ze zijn gemakkelijk om aan te passen, je kan ze makkelijk dragen en ze zijn ook zacht. Je moet er natuurlijk rekening mee houden dat deze lenzen ook effectief maar een keer kunnen gebruikt worden en elke avond ook weer weggegooid moeten worden.

Andere belangrijke en niet te onderschatten voordeel van het dagelijks vervangbare lenzen is dat je ze niet moet gaan schoonmaken of onderhouden, en dat ze ook keer op keer steriel zijn wanneer deze, op voorwaarde dat ze uiteraard nog niet gebruikt zijn, uit het pakje haalt.

Dit type van lenzen is beschikbaar in meerdere tinten en je kan ze ook heel goed gebruiken wanneer je een actief persoon bent die vaak aan sport doet. In vergelijking met de rigide of harde lenzen kan je wat dit betreft ook weinig of niks verkeerd doen.

De dagelijks vervangbare lenzen zijn ook een goede optie wanneer je het plan opvat om contactlenzen te dragen gedurende bepaalde activiteiten of bijvoorbeeld alleen maar tijdens het weekend.

Ook nog belangrijk en een voordeel : het kan soms moeilijk zijn om te herinneren wanneer je 2 wekelijkse of maandelijkse lenzen moet vervangen  wanneer je ze alleen maar gedurende een bepaalde periode draagt.

 2. Lenzen voor langer gebruik (zeven tot ongeveer 30 dagen)

Extended Wear lenses have been introduced but are still termed ‘disposable’, although they are intended for multiple day use.

Lenzen voor langer gebruik ,ondanks het feit dat ze langer kunnen gedragen worden dan daglenzen, behoren nog steeds tot de wegwerplenzen, ook al zijn ze bedoeld om gedurende meerdere dagen of weken gedragen te worden.

Lenzen voor een langer gebruik kan je continu dragen, dit gedurende de voorgeschreven periode en dan moet je ze ook gewoon weg gooien.

Dit kan gaan van een periode van zeven tot ongeveer 30 dagen, afhankelijk van het bedoelde gebruik, en hiervoor moet je uiteraard de voorgeschreven datum van de fabrikant op de voet volgen. Mensen die hun lenzen ook ‘s nachts willen dragen, zullen met dit type van lenzen zeker hun gading vinden.

Deze lenzen vergen namelijk weinig of zelfs geen onderhoud en ze zijn beschikbaar in meerdere tinten en ook in bifocale variaties. Als je de instructies van de fabrikant op de voet volgt, dan zal er ook weinig of geen risico op het oplopen van een infectie zijn.

Contactlenzen bedoeld om 30 dagen dragen zullen alle mogelijke problemen en irritaties tot een minimum beperken, en het is zo dat dragers van deze lenzen vaak zullen gaan vergeten dat ook nog lenzen ogen hebben.

Vroeger hadden deze lenzen een groter risico op infecties, maar intussen is het zo dat deze lenzen voor langer gebruik gemaakt worden van silicone hydrogel met een grote doorlaatbaarheid van zuurstof wat het oog toelaat om meer zuurstof te laten doorstromen en op die manier ook gezonder te blijven.

Hoe dan ook moet je er rekening mee houden dat lenzen voor een periode van 30 dagen niet voor iedere gebruiker geschikt zijn. Wanneer je interesse in dit verband zou hebben, dan moet je zeker met je oogspecialist bespreken.

3. Lenzen voor het gebruik van een periode van twee weken, of maandelijks

De meeste zachte contactlenzen worden in samenspraak met de dokter ingepland voor een vervanging op periode van twee weken of maandelijks.

Dit type van lenzen vraagt eenvoudig onderhoud  tijdens het dragen en worden voor het slapen gaan verwijderd. Dit soort van lenzen is goed voor de gezondheid van je oog en is ook vlot verkrijgbaar op voorschrift.

4. Lenzen voor het gebruik van een periode op basis van een kwartaal

Dit soort van lenzen wordt niet zomaar door de dokter voorgeschreven. Omdat ze minder vaak worden vervangen, zijn ze ook minder comfortabel in het dragen, laten ze minder zuurstof door en zullen ze ook een snellere haard voor infecties zijn.

5.Gas doorlatende lenzen (RGP)

Deze soort van lenzen zijn sterker dan de vaak voorkomende zachte lenzen. En ook al worden ze nog altijd van plastic gemaakt, toch hebben ze een stevige structuur en zullen ze langer meegaan.

Ze hebben een relatief lange levensduur en bij de jaarlijkse  check-up bij je oogspecialist worden ze doorgaans vervangen, ook al is de levensduur van die meestal rond de 2 jaar.

Het voordeel van deze lenzen is dat de hardere afwerking zorgt voor een betere uitlijning van de cornea en ook leidt tot betere resultaten van je  gezichtsveld.

Dit soort van lenzen zal een aantal van de meest voorkomende problemen wat zicht betreft, dit in tegenstelling tot de zachte contactlenzen, verbeteren. Nog een bijkomend voordeel is dat je dit type van lenzen gemakkelijker in je ogen kan aanbrengen en ook in bifocale lenzen kunnen gemaakt worden.

Ze zijn ook gemakkelijker choon te maken, maar je kan ze onder geen enkele omstandigheid ook ‘s nachts en je ogen houden !