9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis Gratis verzending vanaf 79 euro
Goed Goedkoopste Promopacks
Simpel Simpel herbestellen

Wat zijn multifocale & bifocale contactlenzen voor astigmatisme ?

Wanneer je in het verleden zachte torische lenzen tegen astigmatisme droeg, dan moest je rond de leeftijd van 40 jaar, wanneer je ook problemen begon te krijgen bij het lezen te wijten aan verziendheid, een beslissing nemen :

De keuze bestond er dan in om ofwel een leesbril te dragen over je contactlenzen, of om over te schakelen naar harde bifocale contactlenzen die gas doorgelaten.

Voor heel wat mensen waren beide opties geen goede keuze.

Allereerst streeft het dragen van een leesbril het uiteindelijke doel van contactlenzen voorbij , namelijk bevrijd te zijn van een bril.

En alhoewel een leesbril je zicht van dichtbij kan herstellen, zorgt het wel voor problemen als je even voor je uit wilt kijken. Vervelend gevolg is dat wanneer je naar andere dingen dan je boek of krant wilt kijken (recht voor je bijvoorbeeld) je je bril moet afnemen en nadien weer opzetten om verder te kunnen lezen

Dit specifieke type van lenzen verbetert je astigmatisme, laat je toe op alle afstanden goed te kijken, en niet alle comfort en het aanpassingsvermogen van contactlenzen.

Bij heel wat mensen die aan astigmatisme leiden, kan het overschakelen naar dit soort lenzen na de leeftijd van 40 jaar hun helder zicht bij alle afstanden herstellen.

Het gewend geraken aan dit soort van harde lenzen nadat je eerder al op comfortabele wijze zachte lenzen droeg kan een uitdaging zijn, en sommige mensen raken er nooit echt aan gewoon.

Om echt comfortabel te zijn, moet je dit soort lenzen elke dag dragen. Je kan dus geen gebruik maken van het flexibel schema die j zachte lenzen bieden aan mensen die niet ervoor kiezen om niet elke dag lenzen te dragen.

Het is zo dat de bifocale contactlenzen al heel wat jaren bestaan, maar vroeger corrigeerden ze astigmatisme niet. Dat is nu dus veranderd.

De nieuwe zachte bifocale contactlenzen kunnen nu dus ook astigmatisme corrigeren, en ze staan bekend als torische & multifocale lenzen. Ze kunnen bij zowel verziendheid als bijziendheid het zicht op gelijk welke afstand verbeteren, met hetzelfde draagcomfort als gewone lenzen.

 

Wat je moet weten over multifocale & bifocale lenzen voor astigmatisme

Er zijn verschillende bifocale en multifocale zachte lenzen beschikbaar voor mensen die lijden aan astigmatisme. Hier kan je een overzicht vinden van onze  Astigmatisme lenzen.

Wanneer je bij een oogspecialist langsgaat om uit te zoeken welk type lenzen voor jou het beste is, kan hij of zij onderzoeken of dit type van lenzen voor jou een oplossing biedt, en welk specifiek merk het beste aan je noden tegemoet komt.

Om er voor te zorgen dat de lens het astigmatisme in je oog het best aanpast, worden de meeste van deze lenzen ontworpen met een specifiek stabiliserend systeem.

Sommige van deze lenzen werden volledig ontworpen om aan de noden van iedereen te kunnen voldoen, terwijl er een beperkt aanbod is dat voldoet aan specifieke noden op maat van de gebruiker afgestemd.

Algemeen gezien bestaan er twee types van ontwerpen van zachte bifocale lenzen voor astigmatisme. Een type biedt een progressief krachtig ontwerp, dat gelijkaardig is met het ontwerp van progressieve (bril) glazen.

Het tweede type bestaat uit concentrische ringen met verschillende sterktes voor specifieke kijkafstanden.

Bij sommige ontwerpen met concentrische ringen, heeft het deel van de lens dat het midden van de pupil bedekt een uitgesproken sterkte voor zicht van nabij, het zogenaamde center near design.

Bij andere lenzen bevat de centrale zone van de lens vooral sterkte voor zicht op afstand, het zogenaamde center distance design.

Tot de materialen die worden gebruikt voor zachte bifocale lenzen voor astigmatisme behoren conventionele hydrogels en hydrogels op basis van siliconen die beter ademen.

Er zijn vervangschema’s op maandelijkse, tweemaandelijkse, kwartaal-en halfjaarlijkse basis mogelijk, afhankelijk van het merk, het ontwerp en het materiaal van de lens.

De kost van lenzen voor astigmatisme

De complexiteit van het design van dit specifieke type van lenzen ter bestrijding van astigmatisme in combinatie met de tijd en expertise die nodig is om ze aan je specifieke noden en je ogen aan te passen, is meteen de verklaring waarom je voor deze lenzen heel wat meer geld moet neertellen dan voor gewone lenzen.

Je moet er niet van schrikken dat bifocale lenzen voor astigmatisme minstens twee keer zo duur zijn als wat je zou moeten uitgeven voor torische lenzen die astigmatisme aanpakken. Maakt niet uit of je ze draagt voor verziendheid of bijziendheid

Ze zijn ook een stuk duurder dan de op maat gemaakte bifocale lenzen die niet voor astigmatisme bedoeld zijn.

Het kan zijn dat je soms occasioneel nog altijd een bril nodig hebt

Bifocale lenzen voor astigmatisme zorgen doorgaans voor een goed functioneel zicht bij de meeste dagelijkse activiteiten maar voor een aantal specifieke taken zal je toch beter zien en meer comfort hebben wanneer je een bril over je contactlenzen draagt.

Zo is het bijvoorbeeld een goed idee om een leesbril bij de hand te hebben om boven je lenzen te gebruiken wanneer je heel kleine lettertjes, zoals bijvoorbeeld een tekst op de bijsluiter van een medicijn moet lezen of voor heel fijn gedetailleerd werk, zoals werken met naald en draad.

Wanneer je lange tijd aan de computer moeten werken of heel intensief leest, zal je nood hebben aan een grotere helderheid en kan een bril voor meer gebruiksgemak zorgen dan om het even welke contactlenzen.

Dit komt omdat wanneer we deze taken uitvoeren we de neiging hebben om vaker met onze ogen te knipperen, en dit zorgt ervoor dat onze lenzen sneller droog worden.

De kwaliteit van het zicht dat je hebt bij het dragen van lenzen voor astigmatisme kan aangetast worden wanneer de lenzen droog worden en ze op die manier niet meer op hun juiste plaats blijven zitten en zo hun corrigerend werk niet meer naar behoren kunnen uitvoeren.

Het is ook zo dat mensen boven de 40 jaar gevoeliger zijn voor droge ogen dan jongere volwassenen en kinderen.