9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis Gratis verzending vanaf 79 euro
Goed Goedkoopste Promopacks
Simpel Simpel herbestellen

Wat Zijn Torische Contactlenzen En Hoe Werken Ze ?


Behandelde topics in dit artikel zijn:

  • opties voor mild astigmatisme
  • zachte of GP torische lenzen
  • drie keuzes in torische lenzen
  • wegwerp, gekleurd en andere

 

Hebben ze je ooit verteld dat je helaas geen zachte lenzen kunnen dragen omdat je lijdt aan astigmatisme ?

Of heb je ooit te horen gekregen dat contactlenzen voor astigmatisme, de zogenaamde torische lenzen, niet beschikbaar zijn in de wegwerpversie, voor frequente vervanging, als multifocale lenzen, of in de gekleurde variaties ?

Wel, ooit waren al die beweringen inderdaad waar, maar vandaag de dag is dat niet langer meer het geval. Alleen als je een bijzonder complex voorschrift van je specialist hebt gekregen geldt dit nog, maar in zowat alle gevallen kan je astigmatisme waarschijnlijk worden gecorrigeerd door het dragen van zachte lenzen, en heb je bovendien tal van opties ter beschikking waaruit je kunt kiezen.

 

Wat zijn torische contactlenzen ?

Een oog dat lijdt aan astigmatisme heeft verschillende gradaties van myopie of hyperopie in verschillende meridianen van het oog. Een torische contactlens heeft een speciaal ontwerp om op accurate wijze het zicht in alle meridianen van het oog te corrigeren door de bijhorende lenskracht uit te lijnen aan de voorkant van elke meridiaan.

Om dit doel te verwezenlijken hebben torische lenzen voor astigmatisme twee extra eigenschappen die hen anders maken dan de klassieke sferische lenzen die enkel bijziendheid of verziendheid corrigeren:

  1. verschillende krachten in verschillende meridianen van de lens
  2. een mechanisme dat de lens toelaat om te draaien naar de juiste positie zodat de meridianen van de lens de juiste richting kunnen uitlijnen met de bijhorende meridianen van het oog om zo tot een helder zicht te kunnen komen.

Torische ontwerpen zijn beschikbaar in zowel zachte contactlenzen als rigide gasdoorlatende (afgekort als RGP of GP) contactlenzen. Maar over het algemeen hebben mensen het wanneer ze spreken over torische contactlenzen doorgaans vooral over torische zachte lenzen, die meer voorkomen dan torische GP lenzen.

Sferische lenzen hebben dezelfde kracht overal op de lens, en het is dan ook niet van belang of de lens op je oog draait.

Torische lenzen hebben twee verschillende krachten in de lens, zodat ze in de juiste positie moeten blijven om het beste visuele zicht aan de drager van de lenzen te kunnen bieden.

Sommige torische lenzen krijgen extra ballast mee en zijn aldus zwaarder beneden om te beletten dat de lens zal draaien.

 

Wat is de kost van torische contactlenzen ?

Aan torische contactlenzen hangt een extra prijskaartje. Het aanpassen van contactlenzen voor astigmatisme – om het even of het gaat om torische zachte lenzen of torische GP lenzen – vraagt nu eenmaal meer tijd van je specialist en heeft ook meer expertise nodig om dit soort van lenzen aan te passen dan bij de sferische lenzen het geval is.

Het is dan ook begrijpelijk dat het aanpassen van een torische contactlens duurder zal uitvallen dan het aanpassen van een klassieke lens. Bovendien zijn de lenzen zelf ook een stuk duurder dan sferische lenzen.

 

Opties voor mensen die lijden aan een milde vorm van astigmatisme

Als je te kampen hebt met een milde graad van astigmatisme, en dan spreken we over minder dan 1.00 diopter, dan zou je wellicht een gewone sferische GP lens of zelfs een sferische zachte lens kunnen dragen om deze aandoening met succes bij te sturen.

Hoe kan je zien of er al dan niet een behandeling voor je vorm van astigmatisme is?

Sferische GP lenzen kunnen zachte vorm van astigmatisme corrigeren omdat ze werden gemaakt uit stevige plastiek en zich niet aanpassen aan de asymmetrische vorm van het bovenste oppervlak van een oog dat lijdt aan astigmatisme.

GP lenzen vervangen daarentegen optisch de astigmatische curven van het netvlies met het sferische front en de achterste oppervlakten van de lens om zo tot een beter zicht te komen.

Sferische gasdoorlatende lenzen kunnen ook astigmatisme dat groter is dan 1.00 diopter corrigeren, maar een sferische ontwerp is doorgaans minder comfortabel voor de ogen bij mensen die lijden aan een hoge vorm van astigmatisme.

Torische GP lenzen, die een asymmetrisch achterste oppervlak hebben, zijn meer comfortabel op ogen met een grotere graad aan astigmatisme van het netvlies omdat het achterste oppervlak van de lens beter en nauwer aansluit bij de vorm van het oog dat te kampen heeft met astigmatisme.

Toch hebben sommige zachte lenzen voldoende dikte en rigiditeit om kleine vormen van astigmatisme te gaan maskeren en om te voorzien in een acceptabel zicht in gevallen van astigmatisme dat lager is dan 1.00 D.

De tevredenheid van de patiënt bij deze behandeling hangt af van wat zijn de verwachtingen zijn en zijn of haar bereidheid om zekere helderheid van het zicht op te offeren in ruil voor het comfort en het gemak van het dragen van een sferische zachte lens.

Speciale asferische zachte lenzen die werden ontworpen om de sferische afwijkingen van het oog te kunnen reduceren vormen een andere optie in gevallen van mild astigmatisme.

Deze mogelijkheid om afwijkingen te corrigeren door middel van zachte lenzen kan sommige mensen beter helpen om een antwoord te bieden op hun astigmatisme en zo toch beter te kunnen zien dan door het dragen van een torische lens.

 

Moet je kiezen voor zachte of RGP lenzen in de strijd tegen astigmatisme ?

Zoals hierboven al werd aangehaald, behouden gasdoorlatende lenzen hun vorm op het netvlies beter dan zachte lenzen en ze hebben de neiging om in een beter zicht te voorzien dan zachte torische lenzen.

Deze graad van verschil in de visuele helderheid merken we niet op bij sommige dragers van contactlenzen, maar als je eerder kieskeurig bent wat je zicht betreft, dan zou je dit wellicht wel weten te appreciëren.

Toch zullen sommige mensen die duidelijk nood hebben aan de correctie van hun astigmatisme toch kiezen voor zachte torische lenzen in plaats van GP lenzen omdat zachte lenzen voor een instant comfort weten te zorgen.

 

Gekleurde, wegwerp en multifocale torische keuzes

Er zijn vandaag de dag heel wat merken van zachte torische lenzen beschikbaar. Je specialist ter zake kan dan ook de keuze maken voor het merk dat de beste karakteristieken voor jouw specifieke oogproblemen weet te bieden.

Torische lenzen zijn beschikbaar in zowel de frequent vervangbare versie, als op korte termijn te vervangen lens, en zelfs als dagelijks weg te werpen lens.

Torische zachte lenzen zijn bovendien ter beschikking in tal van kleuren die ofwel je natuurlijke oogkleur veranderen of net gaan onderstrepen. Sommige torische gekleurde lenzen kan je na gebruik gewoon weg werpen, maar afhankelijk van de kleur en  je voorschrift, kan je ook kiezen voor niet wegwerpbare torische lenzen met een conventioneel vervangschema.

Multifocale torische lenzen zijn beschikbaar voor de correctie van astigmatisme en presbyopie. Deze zijn doorgaans niet in een wegwerpbare versie beschikbaar. Er zijn een aantal zachte torische multifocale merken, maar vaak wordt een RGP lens voorgeschreven in deze gevallen.

 

Silicone hydrogel torische lenzen

Een aantal torische silicone hydrogel merken staan ter beschikking van de consument, gaande van het gebruik van één tot 30 dagen. Op maat gemaakte silicone hydrogel lenzen kunnen op basis van ongewone voorschriften worden ontworpen, zoals onder meer deze ter behandeling van onregelmatig astigmatisme.

Deze lenzen worden doorgaans ontworpen met een vervangschema per kwartaal.

Als je lijdt aan astigmatisme en interesse hebt in het dragen van contactlenzen, breng dan een bezoek aan een oogspecialist die ervaring heeft in het aanpassen van torische contactlenzen. Hij of zij zal na grondig onderzoek weten te zeggen of je in aanmerking komt als kandidaat voor dit type van lenzen en in het desbetreffende geval vast te stellen wat de beste torische lenzen zijn om aan jouw specifieke noden tegemoet te komen.