9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis Gratis verzending vanaf 79 euro
Goed Goedkoopste Promopacks
Simpel Simpel herbestellen

Welke lensvloeistof is de beste en koop ik het best ?

Er zijn twee types van onderhoudssystemen voor lenzen: vloeistoffen voor lenzen voor veelvuldige doeleinden en systemen gebaseerd op zuurstof peroxide. Elk van deze systemen heeft zijn voordelen maar ook mogelijke nadelen.

Vloeistoffen voor lenzen voor veelvuldige doeleinden

Dit specifieke type van vloeistoffen voor lenzen bestaat uit een vloeistof met een dubbel doeleinde namelijk het schoonmaken en het desinfecteren van de lenzen.

Dit type van vloeistoffen staat ook bekend als de zogenaamde ‘no rub’ vloeistoffen, of vloeistoffen waarbij je niet over de lenzen hoeft te wrijven en is speciaal ontworpen om lenzen op een adequate manier te reinigen en te desinfecteren volgens een eenvoudige methode van spoelen en dan opbergen van de lenzen.

Op die manier wordt de nood om met je vingers over de lenzen te wrijven om alle afzettingen te verwijderen geëlimineerd.

Toch is er recent onderzoek voorhanden dat suggereert dat het afwrijven van lenzen na ze te hebben bevochtigd met een vloeistof voor veelvuldige doeleinden toch een grotere efficiëntie op het vlak van het schoonmaken kan bekomen.

Het is om deze reden dat heel wat specialisten op het vlak van oogverzorging toch een korte, zeg maar zowat 10 seconden durende, periode van wrijven over de lenzen aanraden als een onderdeel van het schoonmaakregime van vloeistoffen voor veelvuldige doeleinden.

Voorstanders van dit specifieke type van vloeistof voor lenzen komen met de stelling op de proppen dat ze minder duur zijn en gemakkelijker in gebruik zijn dan klassieke vloeistoffen op basis van zuurstof peroxide, en dat om deze reden dragers van lenzen beter zouden overgaan tot het kiezen voor dit bepaalde type van vloeistof voor contactlenzen.

Maar in recente jaren is er globaal gezien een duidelijke vermindering in de omzet waar te nemen van tenminste één merk van vloeistoffen voor lenzen voor veelvuldige doeleinden, en dit ten gevolge van een uitbarsting van schimmelinfecties aan de ogen die met het product in verband wordt gebracht.

Toch zijn deze specifieke vloeistoffen in de Verenigde Staten en Europa nog altijd de meest populaire methode om lenzen schoon te maken en te onderhouden.

Pleitbezorgers van dit specifieke type van vloeistoffen beweren dat de duidelijke daling in de omzet van een bepaald type van vloeistof een geïsoleerd incident moet genoemd worden en dat de vloeistoffen waarbij je niet over de lenzen hoeft te wrijven volgens duidelijke bewijzen veilig blijken te zijn, en bovendien efficiënt en ook economisch voor wie op zoek is naar een goede vloeistof om zijn lenzen schoon te maken en te desinfecteren.

Onderhoudssystemen voor de lenzen op basis van zuurstof peroxide

Onderhoudsmiddelen voor lenzen op basis van zuurstof peroxide (HPB) zijn eveneens erg populair. Deze systemen bieden weliswaar minder efficiëntie op het vlak van het desinfecteren van de lenzen, maar voorlopig zijn er nog geen producten terugroepen ten gevolge van het uitbreken van ooginfecties die in verband met het gebruik van dit product kunnen in verband worden gebracht. In vergelijking met de vloeistoffen op basis van een veelvuldig gebruik blijken ze zeker ook efficiënt genoemd te mogen worden.

Professionals op het vlak van het onderhoud van de ogen die vloeistoffen op basis van zuurstof peroxide aanraden zullen je vaak adviseren je lenzen eerst schoon te maken met een afzonderlijke vloeistof die specifiek bedoeld is om de oppervlakte van de lenzen schoon te maken en ze eventueel ook te spoelen met een zoutoplossing.

Dit betekent dat het schoonmaken met dit specifieke product er een extra stap in het proces vereist is.

Het desinfecteren van de lenzen met dit specifieke systeem van onderhoud van je lenzen kan dus afhankelijk van het product uit een stap of twee stappen bestaan.

Zowel de systemen met HPB met één stap als met twee stappen vereisen het neutraliseren van de vloeistof op basis van zuurstof peroxide na het desinfecteren van de lens en voor je de lenzen opnieuw gaat dragen.

Dit is een van de redenen waarom zuurstof peroxide kan beschouwd worden als een efficiënte desinfecterende vloeistof, maar ze is giftig voor de cornea en ze moet bedekt worden met een zoutoplossing met een neutraliserende agent om ontsteking aan de ogen te vermijden.

In de HPB systemen op basis van één stap, worden de lenzen geplaatst in een houder binnen een cilindrisch doosje voor de contactlenzen, en dit doosje wordt gevuld met een 3% vloeistof van zuurstof peroxide.

In de systemen op basis van twee stappen, worden de lenzen geplaatst in een doosje gevuld met enkel de zuurstof peroxide, en dit voor een specifieke periode van tijd. Nadien wordt een neutraliserende stoffen toegevoegd in het doosje om gedesinfecteerde bestanddelen om te vormen in een neutrale zoutoplossing.

Systemen op basis van zuurstof peroxide zijn vrij van bewaarmiddelen en worden daarom vaak aangeraden aan dragers van lenzen die gevoelig zijn voor de bewaarmiddelen die we vaak terugvinden in vloeistoffen voor veelvuldig gebruik.

Professionelen op het vlak van het onderhoud van de ogen die de voorkeur hebben voor vloeistoffen voor lenzen op basis van meervoudige doeleinden zeggen dat de HPB systemen met één stap de lenzen niet kunnen blootstellen aan zuurstofperoxide op volle kracht gedurende een voldoende periode om te komen tot een efficiënte desinfecteren van microben die over de nodige weerstand beschikken.

Hiertoe behoort onder meer een ernstige vorm van een ooginfectie met de naam Acanthamoeba keratitis.

Specialisten zijn ook vaak eens dat de HPB systemen op basis van twee stappen het risico hebben dat gebruikers de neutraliserende stap zullen vergeten en dat ze een pijnlijke infectie aan de ogen oplopen door het blootstellen van de ogen aan een vloeistof op basis van zuurstof je die niet geneutraliseerd is.

Een andere potentieel probleem met HPB systemen is dat  wanneer de zuurstofperoxide is geneutraliseerd, de resterende vloeistof in het lensdoosje geen desinfecterende werking meer heeft.

 

Het is mogelijk dat het doosje en bijgevolg ook je lenzen besmet worden wanneer je het doosje opent en het gebruikt om je lenzen in te bewaren zonder een verse desinfecterende vloeistof toe te voegen.

Vraag het aan je dokter

Kiezen welke vloeistof je voor je lenzen moet kopen is een beslissing die je best niet op je eentje neemt. Je dokter zou je bij het aanpassen van je lenzen kunnen vertellen welke vloeistof volgens hem of volgens haar voor jou type van lenzen en ogen het best geschikt is. Verander ook niet zomaar van product zonder dat je dit met je dokter vooraf hebt besproken.