9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis Gratis verzending vanaf 79 euro
Goed Goedkoopste Promopacks
Simpel Simpel herbestellen

Welke remedies en behandelingen zijn er om droge ogen te bestrijden?

Droge ogen, ze komen vaak voor en het lijkt wel alsof ze in staat zijn om om het even welke inspanning om de ogen opnieuw voldoende vochtig maken kunnen weerstaan. Het ergste van al is dat ze je er kunnen van weerhouden om op het werk productief te zijn of om ‘s avonds bijvoorbeeld te genieten van een film op televisie of in de bioscoop.

Het lijkt er soms wel eens op dat je zomaar willekeurig werd geselecteerd om deze foltering te ondergaan omwille van een of andere kosmische entiteit maar de waarheid is dat je waarschijnlijk droge ogen kunt voorkomen en behandelen wanneer je maar over de juiste informatie beschikt.

Eerst moet je weten dat er twee componenten bestaan die je ogen er van weerhouden om chronisch droog te worden.

Zo heb je nood aan voldoende lubricatie en bevochtiging. Je had waarschijnlijk al kunnen raden dat droge ogen meer vocht nodig hebben, maar de vochtige bestanddelen uit de olieachtige klieren in je ogen kunnen je helpen om dat vocht ook voldoende op te houden.

Het is om die reden dat een oplossing op lange termijn voor je ‘droge ogen syndroom’ ook nood heeft aan het vinden van een manier om je ogen voldoende bevochtigd te houden.

Snelle remedies tegen droge ogen

De snelste manier om je ogen weer in goede conditie te brengen en geen last meer te hebben van het droge ogen syndroom is om een flesje met oogdruppels dat je gewoon zonder voorschrift kunt verkrijgen aan te kopen. Sommigen van hen worden gelabeld als artificiële tranen.

Dit zijn zachte oogdruppels die kunnen helpen om je oogballen opnieuw nat te maken. Ze zorgen voor een snellere verlichting van de droge ogen, maar dit is meestal maar van tijdelijke aard. Ook bevatten de meeste oogdruppels bewaarmiddelen, waardoor het niet veilig is om ze meer dan vier keer per dag in je ogen in te brengen.

Mensen die lenzen dragen hebben de neiging om sneller droge ogen te ontwikkelen omdat de lens een deel van het vocht van de ogen gaat absorberen. Als dit bij jou ook het geval is, dan moet je er zeker over waken dat je enkel bevochtigende oogdruppels koopt die veilig zijn bij het dragen van lenzen.

Je kan ook gewone oogdruppels gebruiken wanneer je je contactlenzen niet in hebt.

Een andere snelle remedie bestaat erin om een schoon bassin te vullen met stomend heet water en je gezicht enkele centimeters boven het water te houden. De stoom zal opstijgen en zo ook je ogen bevochtigen. Knipper regelmatig met je ogen tot ze minder droog aanvoelen.

Dagelijkse gewoonten die kan helpen om droge ogen te voorkomen

Net als de rest van je lichaam, hangt de toestand van je ogen af van de algemene staat van welbevinden. Dit betekent dat goede eetgewoonten, beweging en voldoende slaap van essentieel belang zijn voor de gezondheid van je ogen.

Uiteraard weet je dit al, of zou je deze dingen al moeten weten, en ook uitvoeren. In plaats van een snelle oplossing te verwachten door middel van geneesmiddelen en andere ingrepen om je oogproblemen op een permanente basis te kunnen  oplossen, kan je de wortel van het probleem al aanpakken door de functies van je lichaam en je ogen goed te onderhouden.

Afhankelijk van de oorzaak van je droge ogen, kan het nodig zijn om je dagelijkse routine te veranderen om zo te komen tot een goede ooghygiëne. We kunnen dan ook een aantal tips geven om de oorzaken van chronische droge ogen te bestrijden of zelfs te helpen voorkomen.

Tip om droge ogen te voorkomen

1. Omega 3 vetzuren
Omega 3 is een van de essentiële voedingsstoffen waaraan ons lichaam nooit heeft. Jammer genoeg krijgen de meeste van ons er door het eten niet voldoende van binnen. De omega 3 vetzuren bieden tal van positieve effecten op heel wat systemen in het lichaam, en dokters zijn ook bezig met het bestuderen van de voordelen die het heeft voor de gezondheid van het oog.

Wetenschappers hebben intussen ook ontdekt dat deze specifieke vetzuren nodig zijn voor een goede ontwikkeling van de ogen. Het lijkt erop dat ze ook kunnen helpen bij de behandeling van droge ogen, door er voor te zorgen dat de olieachtige klieren in je oogleden efficiënt blijven werken en zo het risico op het ontwikkelen van een ontsteking verminderen.

Je kan een supplement met omega 3 innemen, of bepaalde voedingsbronnen aan je dagelijks dieet toevoegen. Een aantal van de smaakvolle keuzes zijn onder meer zalm, tonijn, mosselen, forel, rund dat met gras gevoed werd en walnoten.

2. Gezonde vetten
Je hebt ongetwijfeld al gehoord dat gezonde vetten goed zijn voor je hart, maar je wist wellicht niet dat ze ook noodzakelijk zijn voor de gezondheid van je ogen en je huid. Bekijk het op deze manier, wanneer je een vet stuk vlees bakt blijft het zacht en vochtig in de oven, wanneer je een mager stuk vlees bakt, dan zal het snel uitdrogen.

Je ogen werken op dezelfde manier. Ze hebben nood aan gezonde vetten om voldoende vochtig te blijven. Het is gemakkelijk om gezonde vetten aan je maaltijden toe te voegen in de vorm van noten, olijfolie, avocado, kokosnoot en vis.

Wanneer je je ogen langs de buitenkant voldoende hebt proberen vochtig te maken en ze voelen zo droog aan als een katoenen bal, dan is het tijd om ze van binnen uit te gaan bevochtigen. Dit geldt trouwens ook voor je huid.

3. Was je oogleden
Het kan ook zijn dat je oogleden teveel olie produceren die je tranen doen lubriceren. Wanneer dit het geval is, dan zullen de follikels rond je wimpers met deze oliën gaan samen klonteren.

Dit zorgt ervoor dat je tranen sneller verdampen, en op die manier zijn ze minder efficiënt om je ogen vochtig te houden. Om een oplossing te bieden voor dit probleem kan je eenvoudigweg een warm kompres op je oogleden aanbrengen, en dan je wimpers wassen met een zacht, voor het oog veilig, product.

Tranenvrije babyshampoo zal zeker efficiënt zijn. Was ook steeds de make-up op en rond je ogen elke avond af voor je gaat slapen. Als je dat niet doet kunnen bepaalde deeltjes uit de make-up in je ogen terechtkomen en zo zorgen voor imitatie.

4. Oefeningen met de ogen
We spreken hier niet over push-ups. Het doel van oefeningen met de ogen is niet om spieren op te bouwen, ook al kunnen ze op deze manier wel helpen door de spieren van de ogen gezond te houden.

De echte focus bestaat erin om te vermijden dat je ogen uiteindelijk symptomen van droge ogen zullen ontwikkelen. Dit kan ook veroorzaakt worden door te lang te kijken naar elektronische schermen, zoals bijvoorbeeld die van computers, tablets, televisieschermen en e-readers.

Wanneer je deze apparaten vaak gebruikt, moet je eraan denken dat je af en toe je ogen stretchst door weg te kijken naar het scherm en dat je ze eerst in een cirkel met de klok mee en nadien met een cirkel tegen de klok in beweegt.

Doe je ogen 5 tot 10 seconden helemaal dicht en open ze heel wijd. Eindig de oefening door de beenderen onder je ogen een zachte massage te geven, net als de plek tussen je twee wenkbrauwen. Maak er ook een gewoonte van om frequent met je ogen te knipperen wanneer je naar een scherm kijkt

5. Wie heeft er nood aan slaap ?
Iedereen van ons! Het is werkelijk verbazingwekkend wat een goede nachtrust allemaal kan doen voor ons. Als je gevoelig bent voor droge ogen, dan heb je waarschijnlijk al ondervonden dat droge ogen doorheen de dag vaak worden veroorzaakt door een gebrek aan slaap, dus geef je ogen dan ook een volledige nachtrust.

Daar hebben ze nood aan. Dit is de tijd die je lichaam gebruikt om te recupereren.

6. Vermijd een te laat slaapmutsje
Alcohol drinken net voor je gaat slapen dehydrateert je, en wanneer je lichaam gedehydrateerd is dan zal dit ook het geval zijn met je ogen. Als je toch laat op de avond nog een slaapmutsje nuttigt, dan drink je best ook een glas water er bij om zo het dehydraterende effect te verminderen.

7. Overweeg om een luchtbevochtiger aan te schaffen 
Heb je alle bovenstaande tips ter harte genomen en blijven je ogen gedurende dag nog steeds droog, dan kan het zijn dat je omgeving bijzonder droog is. Probeer om de kamer te bevochtigen waarin je grootste deel van je tijd doorbrengt. Er bestaan intussen zelfs desktop bevochtigers die kunnen helpen wanneer je aan het werk..

8. Blijf weg van sigarettenrook
De rook van sigaretten op zich deert je ogen en kan ze ook droogmaken. De chemische stoffen die zich bevinden in de rook van sigaretten leidt nog tot andere problemen voor de ogen, en als je last hebt van droge ogen zal dit alleen maar erger worden wanneer je rookt.

Het is zelfs zo dat je de kans op het krijgen van het ‘droge ogen syndroom’ bijna verdubbeld wanneer je regelmatig rookt. Dit wil niet zeggen dat mensen die niet rokers immuun zijn, want ook maar in de buurt van rook zijn vermeerdert al de kans op het ontwikkelen van het droge ogen syndroom.