7 tips om droge ogen te bestrijden

  • Geplaatst op
  • Door Pieter
  • 0

Droge ogen zijn een vaak voorkomende afwijking van de ogen die kan optreden wanneer je ogen niet voldoende tranen produceren of wanneer de kwaliteit van de tranen onvoldoende is om je ogen gezond en comfortabel te houden.

Iedereen kan last hebben van droge ogen, maar toch komt het vaker voor bij vrouwen, in het bijzonder na het optreden van de menopauze.

Het blijkt ook vaker voor te komen in residenties in de grotere steden waar er sprake is van een hoog peil van luchtverontreiniging.

De auteurs van een studie naar de omgevingsfactoren en het  droge ogen syndroom in de Verenigde Staten maakten gebruik van de administratieve database van de Nationale Amerikaanse vereniging voor veteranen en ze kwamen tot de vaststelling dat de bestudeerde personen in en rond Chicago en New York City drie tot zelfs vier keer meer kans hadden om de diagnose van het droge ogen syndroom te krijgen in vergelijking met minder stedelijke gebieden waar relatief weinig luchtverontreiniging viel op te tekenen.

De studie kwam ook tot de vaststelling dat het risico voor het droge ogen syndroom 13% hoger ligt in plaatsen hogere hoogte.

Als een resultaat van deze studie suggereren de onderzoekers dat manipulatie van de omgeving gemaakt zoals het gebruik maken van een bevochtiger en het installeren van een luchtfilter van hoge kwaliteit bij je thuis zeker het overwegen waard is als onderdeel van de algemene controle en het managen van patiënten die last hebben van en gevoelig zijn aan het droge ogen syndroom.

Het leven met droge ogen kan een uitdaging zijn maar de volgende tips zijn eenvoudige zaken die toch kunnen helpen om een deel van de symptomen van droge ogen weg te nemen of te verlichten:

1. Maak gebruik van zogenaamde artificiële tranen

Artificiële tranen zijn vrij verkrijgbaar zonder een voorschrift. Er zijn heel wat merken op de markt beschikbaar, en het kan dus nodig zijn om er een aantal van uit te proberen vooraleer je vindt welk type het best bij jou past.

Maak er gebruik van zo vaak je maar wil, maar wanneer je het noodzakelijk vindt om ze meer dan twee keer per dag in te brengen, dan zijn allicht merken die vrij zijn van bewaarstoffen beter voor jou en je ogen.

Bevochtigende gels kunnen ook verlichting brengen, maar omdat ze doorgaans dikker zijn en je zicht vertroebelen zal je ze wellicht eerder willen gebruiken net voor je gaat slapen in plaats van er de hele dag mee rond te lopen.

2. Vermijd teveel luchtbeweging

Winden, tocht en haardrogers kunnen je ogen nog droger maken, en je vermijdt best zoveel mogelijk om je er aan bloot te stellen. Wanneer je toch moet buiten gaan op een winderige dag, kan je een goed afsluitende zonnebril dragen om de kans dat de wind rechtstreeks in je ogen blaast te reduceren.

3. Maak gebruik van een bevochtiger in de winter

Het verwarmen van je huis in de winter zorgt er vaak voor dat de lucht droger wordt, het gebruik maken van een apparaat om de lucht te bevochtigen is dan zeker een te overwegen optie met het oog op de gezondheid van je ogen. Heb je zo geen apparaat: geen nood, een pan of een kommetje met water op je radiator zetten is een goed alternatief om de lucht vochtig te krijgen en toch geen extra geld te moeten uitgeven.

4. Gun je ogen de nodige rust

Als lezen of lang naar de televisie kijken je ogen droog doet aanvoelen moet je er voor zorgen dat je regelmatig een pauze ingelast. Je ogen wat rust geven en ook regelmatiger met je ogen knipperen zal je ogen toelaten om wat van het vocht dat verloren heeft terug te krijgen.

5. Vermijd sigarettenrook

Er zijn sowieso al heel wat goede redenen om niet te roken of je bloot te stellen aan de rook aan anderen. Een bijkomende reden om niet te roken of je je in een rookrijke omgeving te begeven is dat sigarettenrook je ogen kan irriteren en droogmaken. Er wegblijven is dus de boodschap. Het roken op zich kan trouwens al het risico op het ontwikkelen van droge ogen doen toenemen.

6. Warme kompressen en het wassen van de oogleden

Warme kompressen op je oogleden en dan zachtjes je ogen wassen met babyshampoo kan helpen om de olie in de klieren van je ogen vrij te geven, en op die manier ook de kwaliteit van je tranen te verbeteren. Zorg er dan wel goed voor dat je alle zeep van je ogen wegspoelt wanneer je gedaan hebt met deze behandeling.

7. Overweeg het innemen van een supplement met omega 3 vetzuren

Sommige mensen kunnen verlichting ondervinden van de droge ogen door een supplement aan hun eetpatroon met omega 3 vetten toe te voegen. Deze specifieke vetten worden op natuurlijke wijze teruggevonden in voedsel zoals olierijke vis (zalm, sardines en ansjovis) en vlaszaad. Vraag gratis bij je oogarts als je supplementen met omega 3 vetzuren wil innemen, en ook in welke vorm en met welke dosis je dit best kan doen.

Het droge ogen syndroom is vaak een chronische aandoening, en als je weet hoe je er iets kunt aandoen kan dit helpen om je veel beter in je vel te voelen. Als je last begint te krijgen van droge ogen, dan neem je best contact op met je oogarts om te kunnen vaststellen welke behandeling het best voor je geschikt is.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »