Weblens heeft deze nieuwe website om je beter te bedienen. Gelieve je wachtwoord te herstellen om in te loggen. Je kan dit doen door te klikken op '(her)activeer je account' hieronder. Je oude gegevens zullen beschikbaar zijn in je nieuwe account.
Weblens heeft deze nieuwe website om je beter te bedienen. Gelieve je wachtwoord te herstellen om in te loggen. Je kan dit doen door te klikken op '(her)activeer je account' hieronder. Je oude gegevens zullen beschikbaar zijn in je nieuwe account.
Een oogonderzoek voor contactlenzen maakt gebruik van bepaalde speciale testen die doorgaans niet worden uitgevoerd bij de gewone routineonderzoeken voor het dragen van een bril.
Als je interesse hebt in het dragen van contactlenzen, of wanneer je ze al draagt en je een update wil van je voorschrift voor je lenzen, dan moet je bij het maken van de afspraak er zeker op letten dat je zegt dat je specifiek een onderzoek in verband met je lenzen wil laten uitvoeren. Dit zou er voor moeten zorgen dat je oogarts de nodige tijd uittrekt om die bijkomende testen uit te voeren die noodzakelijk zijn om je lenzen goed te doen passen of om je voorschrift up te daten.
Wees je er ook van bewust dat het doorgaans meer geschikt en ook economischer is om je algemene oogonderzoeken en het onderzoek in verband met het dragen van lenzen te laten uitvoeren door één en dezelfde specialist. Wanneer je deze onderzoeken door verschillende specialisten op verschillende locaties laten uitvoeren, dan kan het zijn dat hij of zij bepaalde testen weer opnieuw moet uitvoeren bij deze diverse onderzoeken, en dit kan uiteraard voor bijkomende kosten zorgen.
Dit komt omdat de tweede specialist die het onderzoek uitvoert wettelijk verantwoordelijk is voor de gezondheid van je ogen tijdens het dragen van contactlenzen, en hij of zij zal er zich willen van vergewissen hoe het gesteld is met de gezondheid van je ogen en om vast te stellen of je voorschrift voor een bril wel nog accuraat is om zo te komen tot de meest concrete gegevens om er voor te zorgen dat je toch op een veilige en succesvolle manier lenzen kunt dragen.
Het dubbel uitvoeren van de testen zal waarschijnlijk voorkomen wanneer de tweede arts die je onderzoekt geen toegang heeft tot de dossiers van je algemeen oogonderzoek uitgevoerd door de eerste dokter.
Gedurende een uitgebreid onderzoek van je ogen zal je visuele capaciteit worden getest door gebruik te maken van een oogkaart, en een aantal testen zullen eveneens worden uitgevoerd om vast te stellen hoe het gesteld is met de gezondheid van je ogen en of het voorschrift wel rekening houdt met het corrigeren van bepaalde afwijkingen aan je oog of ogen.
Wanneer deze test is uitgevoerd, zal je dokter bijkomende informatie kunnen verzamelen om zo te kunnen komen tot het goed aanpassen van je lenzen.
Hij of zij zal je wellicht algemene vragen stellen in verband met je levensstijl en eventueel je voorkeuren in verband met lenzen gemaakt zoals bijvoorbeeld de kwestie of je de kleur van je oren wil vervangen met gekleurde lenzen of dat je geïnteresseerd bent in opties zoals dagelijks wegwerpbare lenzen of lenzen die ook ‘s nachts gedragen.
De dokter kan je misschien ook de optie aanreiken van zogenaamde rigide gasdoorlatende (RGP of RP) lenzen, die vaak een scherper zicht bieden dan zachte lenzen.
Je dokter kan je ook de vraag stellen hoe je bepaalde gezichtsproblemen die te maken hebben met de leeftijd zou kunnen verhelpen of voorkomen. Want wanneer je de 40 voorbij bent, kan je een toestand ontwikkelen die bekend staat als bijziendheid, wat inhoudt dat je je vermogen om kleine lettertjes te lezen en je te focussen op nabije voorwerpen begin te verminderen.
Om bijziendheid te corrigeren, kan je dokter je de keuze bieden van multifocale of bifocale lenzen. Een andere optie is monovisie, dit is een speciale lens waarbij de arts de techniek gebruikt dat een oog wordt gecorrigeerd voor zicht van nabij en de tweede lens voor het zicht van ver.
Net zoals een schoen niet bij iedereen past, zal ook een contactlens niet bij iedereen passen.
Als de curve van een lens te plat is of de steil voor de specifieke vorm van je oog, dan zal je ongemak ervaren of zelfs schade aan je ogen krijgen. Andere aspecten bij het passen van lenzen is onder meer de maat van de cornea. Een instrument genaamd keratometer zal worden gebruikt om de oppervlakte van de voorste curve van je oog (de cornea) te bieden.
Deze meter analyseert de lichtreflecties van je cornea en bepaalt de specifieke curven van het oppervlak van je oog. Deze maten helpen je dokter om de juiste curve en afmetingen te kiezen voor jouw specifieke contactlenzen.
Omdat deze meter slechts een klein, beperkt deel van de cornea op meet, kan het nodig zijn om bijkomende computergestuurde opmetingen van de cornea uit te voeren. De topografie van de cornea zal extreem precieze details kunnen geven van de specifieke karakteristieken van de oppervlakte van de volledige cornea.
Bij dit specifieke onderzoek zal van je gevraagd worden dat je gaat zitten met je voorhoofd rustend op een gebogen brace. Vervolgens worden circulaire lichtpatronen in je ogen gestraald om ze te kunnen analyseren. Vervolgens stelt de computer de resultaten samen en print ze af, en hierbij worden de verschillende contouren door verschillende kleuren voorgesteld.
Een oogdokter zal gebruik maken van een biomicroscoop om de oppervlakte van het oog te bestuderen. Dit type van evaluatie is noodzakelijk voor hij of zij kan overgaan tot het aanpassen van je contactlenzen.
Soms worden de metingen van de topografie van de cornea gecombineerd met metingen die gebruik maken van golflengten die verdere afwijkingen van het oog kunnen vaststellen. Deze gecombineerde opmetingen kunnen de dokter van nut zijn bij het vaststellen van het juiste type van contactlenzen die je het scherpst mogelijke zicht bieden.
Als de dokter tot de conclusie komt dat de oppervlakte van je ogen ietwat onregelmatig is omwille van astigmatisme, dan kan het noodzakelijk zijn dat er een speciaal design van lens gemaakt wordt, wat bekend staat als een torische contactlens. Dit type van lenzen worden specifiek ontworpen om deze storingen op te heffen en aan je oog een beter en helderder zicht te geven.
Vroeger was het zo dat enkel rigide lenzen astigmatisme konden verhelpen. Maar intussen zijn er heel wat zachte torische lenzen op de markt beschikbaar. Deze lenzen zijn verkrijgbaar in zowel wegwerpversie, multifocale versie, lenzen voor langdurig gebruik, en gekleurde lenzen.
Het kan ook nodig zijn om de specifieke maten van je pupil op te meten. In de simpelste vorm wordt gewoon gebruik gemaakt van een kaart of een regel met daarop verschillende afmetingen van pupillen die tegen je oog wordt gehouden om vast te stellen wat de juiste maat van je pupil is.
Er bestaan ook geautomatiseerde instrumenten die de maat van je pupil opnemen. Met deze instrumenten kan op een extreem precieze manier deze afmetingen worden vastgesteld, en sommige van deze apparaten meten tezelfdertijd ook de horizontale en de verticale diameter van je pupil op.
Een aantal gelijkaardige technieken kunnen ook worden gebruikt om de diameter of het gekleurde deel van je oog (de iris) op te meten. De precieze afmetingen van je pupil en je iris helpen je dokter om die lenzen uit te kiezen die de juiste afmeting hebben om goed te passen en je een ebter zicht te geven.
De dokter kan ook een pupilmeter gebruiken om vast te stellen wat de precieze maat is van je upil als een onderdeel van een algemeen onderzoek naar contactlenzen.
Dit kan eveneens het onderdeel zijn van een onderzoek uitgevoerd om je lenzen goed te doen passen.
De potentie van je lichaam om voldoende tranen te produceren kan ook worden geëvalueerd door het gebruik maken van een klein stukje papier dat onder je onderste ooglid wordt ingebracht. Dan sluit je je ogen gedurende een vijftal minuten, waarop het papier weer wordt verwijderd. De lengte van het papier dat nat is geworden door je tranen wordt opgemeten om zo vast te stellen wat de traanproductie is en om te kijken of je lijdt aan droge ogen.
Een andere methode om droge ogen vast te stellen bestaat er in een fluorescerende vloeistof toe te voegen aan de traankanalen van je oog via oogdruppels of een bevochtigd papier dat de vloeistof bevat, en dan op te meten hoe lang het duurt vooraleer je tranen weer verdampen.
Als je niet voldoende tranen produceert en je last hebt van ernstige droge ogen, dan kan het zijn dat contactlenzen niet voor jou geschikt zijn. In sommige gevallen zullen die specifieke contactlenzen voor droge ogen, zoals die welke gemaakt zijn uit siliconen hydrogel materialen, voor jou beter geschikt zijn wanneer je last hebt van mild ongemak ten gevolge van droge ogen bij het dragen van de conventionele lenzen.
De gezondheid van je cornea zal worden geëvalueerd door gebruik te maken van een bio microscoop waarmee de dokter erg nauwkeurig kan werken. Dit verlicht instrument biedt een bijzonder vergroot zicht op de cornea en andere weefsels waarbij de dokter kan vaststellen wat de gezondheid van de voorkant van je ogen is en eventueel ook veranderingen die veroorzaakt worden door het dragen van lenzen kan detecteren.
De bio microscoop wordt ook gebruikt om te evalueren of een proeflens wel goed past. Deze microscoop stelt de dokter in staat om het uitlijnen en de bewegingen van de lenzen te observeren terwijl ze op de oppervlakte van je oog blijft.
Wanneer je gebruik maakt van proeflenzen, dan zal je ze wellicht enkele minuten moeten dragen zodat het initiële tranen van de ogen stopt en de lens zich kan stabiliseren. Dan kan je dokter overgaan tot de juiste evaluatie van het lenzen passen zonder dat er overvloedige bevochtiging door je tranen aanwezig is.
Bij de volgende bezoeken aan je oogarts zal hij of zij je oog met een fluorescerende stof bevochtigen om vast te stellen of er afwijkingen zijn en om er zich van te vergewissen dat je contactlenzen de oppervlakte van je oog niet beschadigen. Doorgaans zal je de lenzen moeten verwijderen vooraleer deze test wordt uitgevoerd.
Nadat de dokter heeft vastgesteld dat je lenzen goed passen, dat ze comfortabel voor je zijn en dat ze een goed zicht bieden, zal hij of zij overgaan tot het schrijven van het voorschrift voor je lenzen. Dit voorschrift zal ook bepalen wat de kracht van de lenzen moet zijn, welke vorm er nodig is om de curve van je oog goed te volgen, en wat de diameter is.
Doorgaans zal je nog zeker twee of drie bezoeken aan de dokter nodig hebben om je lenzen helemaal goed te kunnen laten passen. Nadien moet je jaarlijks nog eens op onderzoek gaan zodat de dokter de gezondheid van je ogen kan opvolgen. In sommige gevallen zullen op bijkomende onderzoeken nodig zijn om dit doel te bereiken.
Hou er rekening mee dat wanneer je contactlenzen draagt, je jaarlijks onderzoek doorgaans meer zal kosten dan een routineonderzoek bij diegenen die geen lenzen dragen, dit omdat er ook nog bijkomende testen naar het dragen van je lenzen moeten uitgevoerd worden.
Kies online een datum en tijd en plan direct een afspraak bij jouw Oogwereld opticien.
Voor het afhalen van een bril, uitzoeken van een zonnebril, reparaties en andere service heb je geen afspraak nodig.
Voor het maken van een afspraak voor kinderen en jongvolwassenen tot 18 jaar of voor specialistische oogzorg, vragen we je telefonisch contact op te nemen.
Overzicht winkels:
Maandag14u - 18u
Dinsdag9u - 12u & 14u - 18u
Woensdag9u - 12u & 14u - 18u
Donderdag9u - 12u & 14u - 18u
Vrijdag9u - 12u & 14u - 18u
Zaterdag9u - 16u
ZondagGesloten
Tijdens de maanden juli en augustus zijn wij op maandag gesloten.
Maandag10u - 18u
Dinsdag10u - 18u
Woensdag10u - 18u
Donderdag10u - 18u
Vrijdag10u - 18u
Zaterdag10u - 18u
Open op de eerste zondag van de maand (13u-18u)
Maandag9u-12u & 13u30-18u
Dinsdag9u-12u & 13u30-18u
Woensdag9u-12u & 13u30-18u
DonderdagGesloten
Vrijdag9u-12u & 13u30-18u
Zaterdag9u - 16u
ZondagGesloten
MaandagGesloten
Dinsdag 9u-12u & 13u30-18u
Woensdag9u-12u & 13u30-18u
Donderdag9u-12u & 13u30-18u
Vrijdag9u-12u & 13u30-18u
Zaterdag9u-12u & 13u30-17u
ZondagGesloten
Maandag Gesloten
Dinsdag 9u30-12u & 13u30-18u
Woensdag9u30-12u & 13u30-18u
Donderdag9u30-12u & 13u30-18u
Vrijdag9u30-12u & 13u30-18u
Zaterdag9.30u - 17u
ZondagGesloten
Maandag14u - 18u
Dinsdag 9u-12u30 & 13u30-18u
Woensdag9u-12u30 & 13u30-18u
Donderdag9u-12u30 & 13u30-18u
Vrijdag9u-12u30 & 13u30-18u
Zaterdag9u-12u30 & 13u30-17u
ZondagGesloten
Maandag Gesloten
Dinsdag9u30-12u30 & 13u-18u
Woensdag9u30-12u30 & 13u-18u
Donderdag9u30-12u30 & 13u-18u
Vrijdag9u30-12u30 & 13u-18u
Zaterdag9u30 -17u
ZondagGesloten
Maandaggesloten
Dinsdag10u - 18u
Woensdag10u - 18u
Donderdag10u - 18u
Vrijdag10u - 18u
Zaterdag10u - 17u
ZondagGesloten
MaandagGesloten
Dinsdag9:00 - 12.30, 13.30 - 18.00
Woensdag9:00 - 12.30, 13.30 - 18.00
Donderdag9:00 - 12.30, 13.30 - 18.00
Vrijdag9:00 - 12.30, 13.30 - 18.00
Zaterdag9:00 - 16.00
ZondagGesloten
MaandagGesloten
Dinsdag 10u-18u
Woensdag10u-18u
Donderdag10u-18u
Vrijdag10u-18u
Zaterdag10u-17u
ZondagGesloten
Maandag9u30-12u30 & 13u30-18u
Dinsdag 9u30-12u30 & 13u30-18u
Woensdag9u30-12u30 & 13u30-18u
Donderdag9u30-12u30 & 13u30-18u
Vrijdag9u30-12u30 & 13u30-18u
Zaterdag9u30 - 17u
ZondagGesloten
MaandagGesloten
Dinsdag 9u30-12u30 & 13u30-18u
Woensdag9u30-12u30 & 13u30-18u
Donderdag9u30-12u30 & 13u30-18u
Vrijdag9u30-12u30 & 13u30-18u
Zaterdag9u30-14u
ZondagGesloten
Maandag Gesloten
Dinsdag 9u -12u30 & 13u30-18u
Woensdag 9u -12u30 & 13u30-18u
Donderdag 9u -12u30 & 13u30-18u
Vrijdag 9u -12u30 & 13u30-18u
Zaterdag 10u -17u
Zondag Gesloten
MaandagGesloten
Dinsdag 9u-12u30 & 13u30-18u
Woensdag9u-12u30 & 13u30-18u
Donderdag9u-12u30 & 13u30-18u
Vrijdag9u-12u30 & 13u30-18u
Zaterdag10u - 17u
ZondagGesloten
MaandagGesloten
Dinsdag 9u-12u30 & 13u30-18u
Woensdag9u-12u30 & 13u30-18u
Donderdag9u-12u30 & 13u30-18u
Vrijdag9u-12u30 & 13u30-18u
Zaterdag10u-17u
ZondagGesloten
Maandag Gesloten
Dinsdag 9:00 -12.30 & 13.30-18u
Woensdag 9:00 -12.30 & 13.30-18u
Donderdag 9:00 -12.30 & 13.30-18u
Vrijdag 9:00 -12.30 & 13.30-18u
Zaterdag 10:00 -17.00
Zondag Gesloten
MaandagGesloten
Dinsdag 9u-12u30 & 13u30-18u
Woensdag9u-12u30 & 13u30-18u
Donderdag9u-12u30 & 13u30-18u
Vrijdag9u-12u30 & 13u30-18u
Zaterdag9u30 - 17u
ZondagGesloten
Maandag9u30-12u15 & 13u30-18u
Dinsdag9u30-12u15 & 13u30-18u
Woensdag9u30-12u15 & 13u30-18u
Donderdag9u30-12u15 & 13u30-18u
Vrijdag9u30-12u15 & 13u30-18u
Zaterdag9u30 - 17u
ZondagGesloten
Maandag9u-12u & 13u30-18u
Dinsdag9u-12u & 13u30-18u
Woensdag9u-12u & 13u30-18u
Donderdag9u-12u & 13u30-18u
Vrijdag9u-12u & 13u30-18u
Zaterdag9u-12u
ZondagGesloten
MaandagGesloten
Dinsdag10u - 18u
Woensdag10u - 18u
Donderdag10u - 18u
Vrijdag10u - 18u
Zaterdag10u - 17u
ZondagGesloten
MaandagGesloten
Dinsdag10u - 18u
Woensdag10u - 18u
Donderdag10u - 18u
Vrijdag10u - 18u
Zaterdag10u - 17u
ZondagGesloten
Vind je dichtstbijzijnde winkel