9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis verzending vanaf 79 euro
Goedkoopste Promopacks
Simpel herbestellen

Welke contactlenzen zijn het beste om te sporten ?

Wanneer je aan sport doet, is het feit dat je zweet zowat onvermijdelijk te noemen. Wanneer je hard werkt is het maar logisch dat je ook transpireert, en het kan ook zijn dat je gewoon door een ploegsport te spelen in contact komt met iemand anders die aan het zweten is met dit lichaamsvocht ongewild toch in aanraking komt.

Als je nood hebt aan correctie van je zicht en je van sport houdt, kunnen contactlenzen een goede keuze voor je zijn. Hier zijn een aantal nuttige en bruikbare tips voor atleten die tijdens het uitoefenen van sport veel zweten om de juiste lenzen uit te kiezen.

Contactlenzen en zweet

Verschillende jaren geleden werd een enquête uitgevoerd die tot de conclusie kwam dat mensen die aan lichaamsoefeningen doen de voorkeur hebben voor contactlenzen in vergelijking met de klassieke bril.

De reden hiervoor liggen voor de hand. Contactlenzen kunnen iemand helpen om beter te zien en dat leidt uiteraard ook tot betere atletische prestaties in het algemeen. In vergelijking met de klassieke brillenglazen zorgen contactlenzen voor een beter zicht over het hele oog , en dat is van groot belang wanneer ook het periferale zicht voor het uitoefenen van de sport essentieel te noemen is.

Contactlenzen hebben ook bij buitensporten en bij overvloedig zweten het voordeel dat ze niet gaan aandampen zoals dat bij de klassieke bril soms wel het geval is.

We moeten wel duidelijk verschil maken tussen harde contactlenzen en zachte contactlenzen; zo zullen harde lenzen gedurende het uitoefenen van een of andere sport sneller uit het oog worden geslagen of vallen.

Zachte lenzen daarentegen zijn een excellente keuze, zelfs wanneer je erg zweterig bent tijdens het uitoefenen van je sport.

Wanneer je twijfelt kan je best overleggen met de dokter welk type van lenzen het best zullen werken bij de sporten die je wil uitoefenen; de kans is vrij groot dat je dokter je zal aanraden om gebruik te maken van zachte lenzen.

Heel wat specialisten op het vlak van ogen zijn van oordeel dat hun patiënten beter zullen kunnen presteren bij sporten wanneer ze de juiste contactlenzen dragen. Zij zullen vaak specifieke types van lenzen aanraden om iedere patiënt te helpen om in zijn favoriete sport toch te kunnen uitblinken en geen last van problemen aan het zicht te ondervinden.

Wat zijn de beste lenzen voor atleten?

Er zijn heel wat verschillende types van zachte lenzen die goed kunnen werken voor atleten, maar toch zijn er een aantal belangrijke overwegingen om zeker in overweging te nemen.

Zo zullen contactlenzen die vochtig blijven een grote hulp zijn. Atleten moeten een aandacht de hele tijd volledig kunnen toespitsen bij het beoefenen van de sport en droge lenzen kunnen hierbij erg afleidend werken en voor een minder goed zicht zorgen.

Dagelijks vervangbare contactlenzen kunnen een andere goede keuze zijn voor atleten en sportlui. Omdat deze lenzen vaak, zeg maar elke dag, worden vervangen, zullen er ook geen aanwassen van eiwitten op de lens kunnen groeien zoals dat bij sommige andere lenzen wel het geval is.

Dit zal zeker resulteren in een beter en ook meer consistent zicht. Lenzen die je elke dag weer kan vervangen zijn ook erg handig voor atleten en sportmensen die vaak onderweg zijn of moeten reizen voor hun sport. Op die manier moeten ze niet telkens reinigingsmiddelen voor de lenzen en potjes om de lenzen in te bewaren met zich mee zeulen.

Er zijn ook een aantal atleten en sportmensen die experimenteren met getinte contactlenzen. Dit niet uit ijdelheid, maar omdat sommigen geloven dat getinte lenzen het contrast tussen donker en licht kunnen helpen verbeteren en zo leiden tot een versterking van de vereiste visionaire skills die in bepaalde sporten zoals bijvoorbeeld basketbal van bijzonder groot belang zijn.

Ook al zijn sommige professionele atleten echt heilig overtuigd van het nut en het voordeel van het gebruik van getinte lenzen, toch geloofden tal van dokters dat deze lenzen helemaal niet tot een grotere verbetering van de resultaten zullen leiden.

Intussen zijn er ook een aantal studies voorradig waaruit zou blijken dat getinte lenzen net de visuele mogelijkheden van een atleet doen afnemen, en het is natuurlijk niet het effect dat door het gebruik van deze lenzen beoogd wordt.

Professionele atleten die overwegen om bij het beoefenen van een sport contactlenzen te dragen om de prestaties te bevorderen wordt hoe dan ook aangeraden om op zoek te gaan naar een oogarts die gespecialiseerd is in het behandelen van sportmensen om het juiste op maat gemaakte advies te kunnen geven.

Contactlenzen zijn niet geschikt voor elke sport

Contactlenzen zijn zeker de beste oplossing om te zorgen voor een beter zicht bij tal van sporten, maar het is zeker niet geval dat ze in alle gevallen de juiste en enige keuze zijn.

De meeste specialisten ter zake raden aan om geen contactlenzen te gebruiken bij hetbeoefenen van de zwemsport. Sommige mensen zijn van oordeel dat contactlenzen kunnen gebruikt worden in het zwembad in bepaalde gevallen, maar dit ga je beter eerst overleggen met je specialist.

Contactlenzen zijn ook een slechte keuze bij het skiën en andere buitenwintersportenomdat de koude lucht en de wind de lenzen kunnen doen uitdrogen.

Het onderhoud van contactlenzen voor atleten

Atleten, en dat geldt natuurlijk voor om het even wie die contactlenzen draagt, moeten er speciale aandacht aan besteden om hun contactlenzen schoon te houden. Het is belangrijk om te vermijden om contactlenzen aan te raken wanneer je aan sport doet.

Ook al zullen lenzen vrij zelden uitvallen, toch moeten ze zorgvuldig schoongemaakt worden voor je deze opnieuw in je ogen stopt wanneer een lens toch is uitgevallen. Het is ook belangrijk om je handen grondig schoon te maken om lenzen in te stoppen of opnieuw te verwijderen.

Je ogen beschermen

Contactlenzen zijn zeker een geschikte keuze bij het beoefenen van tal van sporten, maar een aantal gevallen zou toch steeds een bepaalde bescherming voor je ogen nodig hebben. Je oogarts kan je helpen om te bepalen of extra bescherming voor je ogen inderdaad gewenst is.

Zachte contactlenzen zijn hoe dan ook de beste keuze voor atleten die tijdens de beoefening van een sport veel zweet nalaten.

Ook hier kan je oogarts je zeker voorzien van de nodige deskundige raad bij het zoeken naar wat de beste contactlenzen zijn voor het uitoefenen van je favoriete sport. In heel wat gevallen zal het dragen van lenzen zorgen voor een beter zicht dan wanneer je de klassieke bril zouden dragen.