9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis Gratis verzending vanaf 79 euro
Goed Goedkoopste Promopacks
Simpel Simpel herbestellen

Welke types & soorten contactlenzen zijn de beste?


Er zijn heel wat verschillende types en merken van contactlenzen,  elk merk heeft een aantal unieke eigenschappen waardoor dit specifieke merk misschien wel het beste voor jou zou kunnen zijn. Kort samengevat, er bestaat niet één bepaald merk dat het beste is voor alle mogelijke dragers van contactlenzen.

Begin niet zomaar jezelf te experimenteren, maar doet beroep op een oogspecialist om na een grondig onderzoek te kunnen vaststellen welk type van lenzen en welk merk voor jouw ogen en jouw individuele noden het beste geschikt is.

Naar schatting zijn zowat 90% van de contactlenzen die hier in Europa worden voorgeschreven op jaarbasis zachte lenzen. De factoren die mee bepalen wat de beste zachte contactlenzen voor jou zijn hebben onder meer aandacht voor volgende factoren die we graag voor u hieronder op een rijtje zetten.

 

De curve van de basis

De curve van de basis is de curve die van belang is voor het passen van je lenzen op het achterste oppervlak van de oog. Deze curve zou ongeveer gelijkaardig moeten zijn met de curve aan de voorkant van je ogen, de zogenaamde cornea.

Het oppervlak van de lens moet zo goed mogelijk aansluiten bij het midden van de cornea, wat toelaat dat de lens zacht en uniform zal zijn en zorgt voor een helder, niet verstoord zicht.

Bij het onderzoek naar het passen van het juiste type van contactlens, zal je ook specialist op zoek gaan naar een merk van zachte lenzen dat de juiste curve heeft die past bij de vorm van je oog.

De meeste merken zorgen voor de nodige variaties in curves.  Maar toch kan zijn dat je een lens nodig hebt met een specifieke plattere of meer uitgesproken basis. Het kan dus zijn dat jouw type lenzen minder beschikbaar is in het algemeen verspreide gamma maar meestal weet jouw opticien hier wel raad mee.

 

De diameter van de lens

De diameter van een zachte contactlens is van groot belang voor het centreren van de lens en het gebruikscomfort. Als je een kleiner dan gemiddeld oog hebt, zal je doorgaans ook een lens met een kleinere diameter nodig hebben.

Wat ook meespeelt is de vorm van je oogleden en de afmetingen van de opening van je oog. Dit kan ertoe leiden dat je een lens met een smallere of bredere diameter nodig hebt om zo de lenzen gemakkelijk uit je oog te kunnen verwijderen en weer in te stoppen.

 

De behandeling van astigmatisme

Als je lijdt aan astigmatisme en nood hebt aan een zogenaamde ‘torische’ of ‘astigmatische’ contactlens, dan bestaan er verschillende merken van lenzen voor je. Zo zijn er verschillende ontwerpen die zorgen voor de juiste uitlijning van de lenzen, met als gevolg een vermindering van de rotatie van de lens wanneer je met je ogen knippert of wanneer je plotseling de positie van je hoofd verandert.

Afhankelijk van de specifieke vorm van je oog, en andere bepalende factoren zoals daar zijn strakheid van je oogleden, kan je beperkt blijven in de keuze van je contactlens tot een bepaald merk van lens, zelfs wanneer de basiscurve en de diameter van twee verschillende merken hetzelfde zijn.

 

Behandeling van de oppervlakte van het oog

Bij een aantal soorten van zachte contactlenzen is het nodig om de lens specifieke manier nog eens te behandelen, dit met als doel om er voor te zorgen dat de lenzen langer vochtig blijven en bijgevolg ook een beter gebruikscomfort garanderen.

Als je lijdt aan droge ogen of wanneer je lenzen droog aanvoelen na enkele uren gebruik, dan kan het wenselijk of noodzakelijk zijn om over te schakelen naar bepaalde merken van lenzen die in dit verband de juiste behandeling bieden zodat je de lenzen op een comfortabele manier verder kan blijven dragen.

De enige manier om uit te vinden welk type en merk van contactlenzen voor jou het beste is, is een uitgebreid onderzoek van je ogen te laten uitvoeren door een specialist vooraleer je overgaat tot het beginnen passen van de verschillende merken.

Occasioneel kan het gebeuren dat je een paar of meerdere lenzen moet uitproberen vooraleer je in samenspraak met je oogspecialist ontdekt welk type van lenzen het beste aan jouw specifieke individuele noden beantwoordt.