9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis verzending vanaf 79 euro
Goedkoopste Promopacks
Simpel herbestellen

Zachte & harde contactlenzen , hoe worden die gemaakt ?

Het proces om contactlenzen te maken hangt af van verschillende factoren: gaat het om zachte of harde contactlenzen, om rigide contactlenzen die gas doorlaten of om hybride lenzen ?

 

Hoe zachte contactlenzen gemaakt worden

Zachte contactlenzen worden gemaakt van hydrofiel (“liefhebber van water”) plastic polymeer met de naam hydrogel. Deze materialen hebben als eigenschap dat ze gemakkelijk water absorberen en zacht en plooibaar worden zonder dat ze hun specifieke optische kwaliteiten verliezen.

Zachte contactlenzen, met inbegrip van de nieuwe variëteiten die veel zuurstof doorlaten die we kennen onder de noemer silicone hydrogel lenzen, kunnen gemaakt worden op verschillende manieren.

Een bepaalde manier maakt gebruik van een snijproces aan de draaibank , bij een andere manier worden de lenzen vormgegeven door middel van een injectie met het materiaal. Bij beide methodes wordt de nodige spitstechnologie gebruikt om op een snelle manier grote hoeveelheden lenzen te kunnen maken.

 

Snijproces op de draaibank

Bij deze methode worden niet gehydrateerde schrijven (of ‘knopen’) van het materiaal voor zachte contactlenzen individueel opgestapeld op draaiende schachten en vormgegeven door snij-apparatuur waarvan de precisie met zo’n groot mogelijke accuraatheid door een computer gecontroleerd wordt.

Nadat het bovenste en onderste oppervlak van de lens met de snij-apparatuur vorm werd gegeven, wordt de lens verwijderd van de draaibank en gehydrateerd om ze te verzachten. Eens de lenzen volledig afgewerkt zijn ondergaan ze de nodige testen om de kwaliteit en de werking optimaal te kunnen garanderen.

Deze vorm van maken van zachte lenzen omvat meer stappen en vraagt meer tijd dan de tweede methode die we in een volgende paragraaf zullen beschrijven, maar door de jaren heen is het proces steeds meer en meer geautomatiseerd geraakt.

Door het inschakelen van computers en industriële robotics, zijn er nu nog maar enkele minuten nodig om met deze methode zachte lenzen te maken. 

Vormgeving met een injectie

Bij dit proces wordt het materiaal van de zachte contactlenzen verhit tot de toestand van smelten en dan onder druk geïnjecteerd in een door de computer ontworpen malle. Vervolgens worden de lenzen snel afgekoeld en uit de malle verwijderd.

De randen van de lenzen worden op een zachte manier glad gemaakt, en dan worden de lenzen gedrapeerd om ze te verzachten vooraleer ze een grondige test naar  kwaliteit  toe en de werking ondergaan.

Het is intussen zo dat de meeste van de contactlenzen voor eenmalig gebruik gemaakt worden met deze methode omdat deze manier van werken sneller  is en ook minder zal kosten dan de procedure met het snijden op de draaibank.

 

Hoe gas doorlatende contactlenzen worden gemaakt

De meeste van dit soort lenzen (ook wel bekend als RGP of GP lenzen, de afkorting van Rigid Gas Permeable) worden gemaakt van zuurstofdoorlatend plastic polymeer dat onder meer silicone en fluorine bevat.

GP lenzen bevatten heel weinig water en ze blijven rigide op het oog. Dit bepaald type van lenzen wordt op maat gemaakt om zo optimaal te voldoen aan de specificaties van de voorschrijvende dokter.

Het is daarom begrijpelijk dat dit soort van lenzen meer  kosten dan de massaal geproduceerde zachte lenzen. Een grotere graad van maatwerk is bij dit soort van lenzen noodzakelijk omdat zij hun vorm behouden en zich niet aanpassen aan het oog zoals zachte lenzen dat wel doen.

Bij dit type van lenzen kan zelfs een minimaal verschil in het ontwerp van de lens het verschil uitmaken tussen comfortabel kunnen dragen van de lens en het falen van de lenzen om een functie uit te oefenen. Het kan bovendien pijnlijk zijn en voor irritatie aan de ogen zorgen.

 

Droog verstuurd naar de voorschrijvende arts

Bij het maken van dit type van lenzen wordt beroep gedaan op het snijproces op de draaibank, uiteraard computergestuurd. Deze methode is erg vergelijkbaar met diegene die wordt gebruikt bij de productie van zachte lenzen vervaardigd door  het snijdproces op de draaitafel.

Doorgaans wordt dit type van lenzen wel droog verstuurd naar de voorschrijvende dokter. In het bureau van de dokter worden deze lenzen dan vervolgens geweekt in een onderhouds product dat speciaal voor deze lenzen werd ontwikkeld vooraleer ze aan de patiënt te bezorgen.

Deze oplossing zorgt ervoor dat de oppervlakte van de lens de drager een groter comfort bij het gebruiken van de lenzen bezorgt.

Hybride contactlenzen hebben een centrale optische zone die gemaakt wordt van rigide & gas doorlatend plastic, omringd door een periferale paszone gemaakt van materiaal voor zachte contactlenzen.

Hybride lenzen worden gemaakt door middel van een proces dat erg lijkt op dat  van zachte contactlenzen gemaakt op de draaibank. Toch is er een erg opvallend verschil: de plastieken schijven waarmee gesneden wordt op de draaibank hebben een GP centrum, omringd door niet hydraterend materiaal voor zachte contactlenzen.

Deze twee materialen worden samengebracht door middel van de nodige hechtingstechnologie om te voorkomen dat de materialen weer aan elkaar gescheiden worden nadat de lenzen gesneden, geslepen en gehydrateerd zijn.