9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis verzending in maart!
Goedkoopste Promopacks
Simpel herbestellen

5 Praktische tips & advies bij het dragen van Contactlenzen

Heel wat mensen die beginnen met het dragen van lenzen, en zelfs meer ervaren dragers, hebben een aantal praktische vragen in verband met contactlenzen. Deze tips kunnen je helpen adequaat en veilig om te gaan met het dagelijks gebruik van lenzen.Behandelde onderwerpen in dit artikel:

  • zit mijn contactlens binnenstebuiten ?
  • het inbrengen van je lenzen
  • het uithalen van je lenzen
  • contactlenzen en UV licht
  • make-up en contactlenzen

 

Zit mijn contactlens binnenstebuiten?

Een vraag die wel eens opduikt bij mensen die pas lenzen beginnen dragen is: hoe kan ik zien of mijn contactlens binnenstebuiten zit?

Het verschil kan subtiel zijn, maar voor je een lens in je oog plaatst moet je er zeker van zijn dat ze het uitzicht heeft van halve bal en niet van soepkom met een rand.

De truc bestaat er in de lens op die manier op je vinger te plaatsen dat een beker gevormd wordt. Houd dan de lens direct voor je ogen zodat je naar de kant van de beker kijkt.

Als de lens een u vormt met de topranden naar de buitenkant, dan zit ze binnenstebuiten. Als de lens gewoon een u vormt, dan is dit de juiste positie van de lens.

Als je lenzen draagt die een bepaalde kleur of tint bevatten, dan bestaat een andere manier erin om ze op je lens te plaatsen en er dan in te kijken. De rand van de getinte lens zou er erg blauw (of groen, afhankelijk van de tint van de lens) moeten uitzien. Dit zal niet geval zijn wanneer de lens binnenstebuiten zit.

Sommige lenzen hebben ook een laser marking, zoals de merknaam, en dit op de rand van de lens aangebracht om je te helpen te vermijden dat je je lens binnenstebuiten draagt. Als je dit goed kan lezen of zien, dan zit de lens ook correct.

Heb je de lens toch binnenstebuiten in je oog aangebracht? Maak je maar geen zorgen. Weliswaar zal de lens misschien een beetje oncomfortabel aanvoelen, maar ze kan geen schade aan je oog aanrichten.

Het inbrengen van je contactlenzen

Was eerst grondig je handen voor je overgaat tot het aanbrengen of uithalen van je lenzen. Vermijd zeep met bepaalde prikkelende stoffen of olie, want deze zepen bevatten artikels die zich op de oppervlakte van de lens kunnen opstapelen. Vermijd in het bijzonder het gebruik van producten die lanoline of bevochtigende lotions bevatten.

Sommige oogspecialisten zeggen dat je best altijd de eerste lens in hetzelfde oog aanbrengt om op die manier te vermijden dat je de lenzen voor het linker- en het rechteroog door elkaar haalt.

Veiligheidstips voor het inbrengen 

    •  Let er goed op dat je contactlenzen en de doosjes om ze te bewaren regelmatig schoon maakt en dat ze geregeld gedesinfecteerd worden, dit volgens de instructies van je oogarts en de fabrikant van de lenzen.
    • Stop je lenzen nooit in je mond en gebruik ook nooit je speeksel om ze te bevochtigen.
    • Vervang je lenzen regelmatig volgens de instructies van je oogarts of de fabrikant.
    • Verwijder niet enkel de oppervlakte van je reinigingsproducten in het potje waarin je je lenzen bewaart om het potje met nieuwe vloeistof aan te vullen. Gooi indien nodig de solutie weg en vervang ze door nieuwe vloeistof.
    • Wrijf altijd over je lenzen wanneer je ze reinigt, zelfs wanneer je een reinigingsmiddel gebruikt waarbij dit niet nodig is.
    • Schud zachtjes met je contactlenshouder met daarin de reinigende vloeistof, om op die manier de lens los te maken wanneer ze aan het potje zou vastkleven. Wanneer dit het geval is, trek je best niet met de vinger aan de lens, want op die manier kan je ze beschadigen.
    • Laat de lens uit het potje glijden in de palm van je hand. Spoel grondig af met de geschikte solutie voor het reinigen van lenzen.
    • Plaats de lens op de top van je wijs- of middelste vinger, en zorg ervoor dat deze vinger droog of nagenoeg droog is.
    • Trek met de vingers en duim van je andere hand het bovenste ooglid en het onderste ooglid uit elkaar.
    • Plaats de lens op je oog terwijl je naar boven of naar beneden kijkt, om het even welke van deze posities die voor jou het meest comfortabel is. Je kan de lens ook aanbrengen door ze op het wit van het oog zo dicht mogelijk bij je oor te plaatsen.
    • Sluit zacht je oog, en rol met je ogen in een complete cirkel om de lens kans te geven in te passen, en knipper dan een paar keer met je oog.
    • Kijk goed toe in de spiegel om er zeker van te zijn dat de lens in je goed in je oog zit. Als dat het geval is, zou de lens comfortabel moeten aanvoelen en zou je zicht helder moeten zijn.

 

Het verwijderen van contactlenzen

Was je handen altijd grondig voor je je contactlenzen weer verwijdert. Als je voor een wastafel staat, gebruik je best een schone papieren handdoek om de wasbak waarin de lenzen zouden kunnen vallen te bedekken.

Om zachte lenzen te verwijderen kijk je best naar boven of naar opzij terwijl je je onderste ooglid naar beneden duwt. Manoeuvreer de lens zachtjes met een vinger naar het wit van je oog. Dan kan je heel voorzichtig de lens samen knijpen met je wijsvinger en ze losmaken en verwijderen uit het oog.

Hou je de nagels van je vingers kort om te vermijden dat je aan je oog krabt en het beschadigt tijdens het verwijderen van je contactlenzen.

Rigide contactlenzen kan je verwijderen door de palm van je hand uit te strekken, voorover te buigen en dan je ogen wijd te openen. Met een vinger van je andere hand trek je de huid tussen je bovenste en onderste ooglid (net buiten het breedste punt van je oog) naar buiten in de richting van je oor met je oog wijd open.

Knipper dan enkele keren met je oog. De contactlens zou er nu moeten uitvallen, recht op je handpalm.

Bij de oogdokter zijn er ook toestelletjes voor het verwijderen van contactlenzen (de zogenaamde ‘plungers’) beschikbaar, en ze kunnen gebruikt worden om de lens aan te raken en direct uit het oog te verwijderen. Let er goed op dat je alleen maar de lens niet het oppervlak van het oog met deze apparaatjes aanraakt.

Misschien heb je al de mythe gehoord dat er iemand een contactlens achter zijn oog is kwijtgeraakt. Een fabeltje, want dit is gewoon onmogelijk omdat er een membraan zit dat de voorkant en de achterkant van je oog met elkaar verbindt.

Contactlenzen en UV licht

Researchers hebben ultraviolet licht (zogenaamde UV licht) in verband gebracht met de vorming van cataract. Het blootstellen aan overdadig UV licht kan eveneens te noteren in een toestand met de naam photokeratitis. Daarom volgende tips.

Stop je lenzen altijd in je ogen voor je begint met het aanbrengen van oogschaduw, mascara en eyeliner.

Om deze reden bevatten sommige contactlenzen een UV blokkerende ‘agent’.  Je kan niet zeggen of een contactlens dit blokkerend mechanisme bevat door gewoon maar naar te kijken. Dit blokkerend mechanisme is helder, om het zicht door de lens niet te storen.

Je zal dus moeten kijken op de verpakking van de lens om te kijken of het product een UV blokker heeft, of het indien er niets op de verpakking van de lenzen staat aan je specialist of de fabrikant vragen.

Het is belangrijk om te weten dat contactlenzen die UV licht blokkeren niet bedoeld zijn om een zonnebril te vervangen. De lens bedekt alleen maar cornea, niet je hele oog.

Toch zullen contactlenzen met een UV blokkerende functie helpen om dat deel van het wit van je oog te beschermen tegen de formatie van de aangroei van aspingueculae en pterygia.

Zonnebrillen die een bescherming bieden tegen deze twee bedreigingen kunnen een groter deel van je oog en delen van je gezicht die zich rond het oog bevinden bedekken, afhankelijk van de oppervlakte van de lens van de zonnebril. Dit is de reden waarom UV blokkers werden ontworpen om de werking van zonnebrillen als een bijkomende protectie aan te vullen.

Make-up voor het oog van je contactlenzen

Make-up in je oog krijgen is hoe dan ook een vervelende aangelegenheid. Maar het wordt alleen maar erger wanneer je ook nog eens contactlenzen draagt. Make-up kan aan de lenzen kleven en er door de tranen van je oog maar moeilijk uitgespoeld worden.

Wanneer je deze tips op de voet volgt zullen je ogen er niet alleen goed uitzien, maar zal je je ook nog eens goed voelen.

  • Stop eerst je contactlenzen in de ogen voor je begint met het aanbrengen van de make-up rond je ogen. En was je handen altijd eerst grondig voor je contactlenzen aanraakt. Op die manier vermijd je dat je olie, crème of een lotion op je lenzen overbrengt.
  • Gebruik bij voorkeur alleen maar make-up zonder allergenen. Almay en Clinique hebben bijvoorbeeld producten die vriendelijk voor het oog zijn, maar uiteraard zijn er nog tal van andere geschikte merken beschikbaar.
  • Oogschaduw op basis van een crème zal minder snel in je ogen terechtkomen dan oogschaduw op basis van poeder. Wel is het zo dat een oogschaduw op basis van crème meer kan irriteren wanneer het product in je oog terechtkomt. Kies bij voorkeur voor een crème op basis van water dan een crème op basis van olie
  • Als je voorkeur uitgaat naar een oogschaduw op basis van poeder, dan moet je zorg voor dragen dat je bij het aanbrengen van de oogschaduw je ogen sluit. Verwijder overbodige poeder met een borsteltje voor je je ogen opnieuw opent.
  • Breng nooit eyeliner aan tussen je wimpers en je oog. Breng de eyeliner alleen aan het deel van de wimpers dat zich ver genoeg van je oog bevindt.
  • Was en droog je handen goed bij het verwijderen van de make-up rond je ogen. Verwijder dan je contactlenzen, maar draag er zorg voor dat ze niet tegen tegen de make-up aanbotsen. Breng ten slotte het product om de make-up rond je ogen te verwijderen aan.
  • Vervang de make-up voor je ogen regelmatig, toch tenminste om de drie maanden. Gebruik bij voorkeur geen oude make-up voor je ogen, want na verloop van tijd zullen bacteriën in het product sluipen en vervolgens in de ogen terechtkomen, waar ze de oorzaak kunnen zijn van een vervelende infectie. Een manier om te vertellen of je make-up te oud is is dat ze slecht ruikt. Deel ook liefst de make-up niet met anderen want op die manier kan je ook bacteriën overbrengen.