9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis verzending in maart!
Goedkoopste Promopacks
Simpel herbestellen

Acanthamoeba Keratitis : Wat je er als drager van lenzen zeker moet van weten

Acanthamoebe ooginfecties bij dragers van lenzen komen zelden voor maar zijn wel vaak ernstig, en dikwijls zijn ze te danken aan het slecht gebruiken van de lenzen en onvoldoende hygiëne.

Om acanthamoebe keratitis te vermijden, moet je de instructies voor het onderhoud van de lenzen zorgvuldig opvolgen net als de instructies voor het dragen en het behandelen van de lenzen die je dokter je heeft meegegeven. Het juiste onderhoud van je lenzen zal de risico’s op alle ooginfecties die dragers van lenzen kunnen oplopen gevoelig verminderen, waaronder ook deze veroorzaakt door de gevreesde acanthamoeben.

Preventie is hoe dan ook altijd de beste benadering, omdat acanthamoebe keratitis bijzonder moeilijk om te behandelen kan zijn. Het is zelfs zo dat bij deze infecties vaak een transplantatie van de cornea noodzakelijk is, en dit behoort tot de bijzonder ernstige chirurgische ingrepen.

Wat zijn acanthamoeben?

Acanthamoeben zijn in de natuur voorkomende amoeben (kleine, eencellige diertjes) die doorgaans gevonden worden in waterbronnen zoals het water van de kraan maar ook in bronwater, warme baden, en bodem- en rioolsystemen.

Als deze kleine parasieten het oog besmetten, is acanthamoebe keratitis vaak het resultaat. Deze toestand werd voor het eerst vastgesteld in het jaar 1973, en ongeveer 90% van de gevallen bedroeg mensen die lenzen dragen.

Acanthamoeba keratitis breekt vooral uit bij dragers van lenzen

In de meest recente jaren hebben onderzoekers van verschillende centra naar ziektes en preventie in de Verenigde Staten een sporadische uitbarsting genoteerd van gevallen van acanthamoebe keratitis bij mensen die lenzen dragen.

Een voortgezet geval van acanthamoebe keratitis kan een witte ring veroorzaken die de iris van het oog bedekt, net als rode vlekken in het wit van het oog.

Wat is de oorzaak van acanthamoeba keratitis?

Factoren en activiteiten die het risico op het oplopen van acanthamoebe keratitis verhogen zijn onder meer het gebruik maken van besmet kraantjes- of bronwater, het zelf gaan maken van soluties om de lenzen in op te slaan en ze schoon te maken, het dragen van lenzen in een warm bad, en zwemmen of een douche nemen terwijl je je lenzen nog steeds in hebt.

Een vuile lens kan ook een bron van acanthamoeba keratitis zijn.

In aanvulling op al deze informatie, komen sommige wetenschappers met de theorie op de proppen dat de nieuwe maatregelen van het Amerikaanse Environmental Protection Agencymet als bedoeling de potentieel kanker veroorzakende producten te verminderen zoals bijvoorbeeld desinfecterende stoffen in water net kunnen hebben bijgedragen tot het verhogen van microbische risico’s, waaronder een duidelijke verhoging van de aanwezigheid van acanthamoeben in het water.

Andere researchers associëren de recente verhoging van ooginfecties bijdragers van lenzen met de introductie van de zogenaamde ‘no rub’ systemen voor het onderhoud van lenzen die kunnen resulteren in het minder efficiënt schoonmaken en desinfectie van de lenzen.

Maar ongeacht wat nu precies de oorzaak van deze toename is, acanthamoeben kunnen gemakkelijk uitgeroeid worden, in het bijzonder wanneer ze van de oppervlakte van de lens gewreven worden tijdens het schoonmaken van de lenzen. Hoe dan ook is een goede hygiëne van de lenzen nog altijd de beste manier om acanthamoebe keratitis te voorkomen.

Hoe weet je of je acanthamoeba keratitis hebt?

Tot de symptomen van acanthamoebe keratitis behoren onder meer rode ogen en pijn aan de ogen na het verwijderen van je lenzen, net als een verscheurd, lichtgevoelig en troebel zicht en het vervelende gevoel hebben dat er zich iets in je oog bevindt.

Wanneer je met een van deze symptomen te kampen hebt, dan moet je altijd snel mogelijk contact opnemen met je oogarts. Hou er wel rekening mee dat acanthamoeba keratitis aanvankelijk voor de dokter vaak moeilijk is om het vast te stellen, omdat de symptomen gelijkaardig zijn aan het zogenaamde roze-ogen syndroom, en met nog een aantal andere ooginfecties.

De diagnose van keratitis wordt vaak vastgesteld van zodra is bepaald dat de aandoening resistent is tegen antibiotica die wel efficiënt zijn tegen andere infecties. Er kunnen ook problemen aan de cornea optreden waarbij zich een ringvormig gezwel vormt.

Jammer genoeg kan acanthamoeba keratitis wanneer ze niet snel genoeg behandeld wordt permanent gezichtsverlies veroorzaken of kan het noodzakelijk zijn om een transplantatie van de cornea te laten uitvoeren om de patiënt opnieuw te laten zien.

Hoe kan je het risico verminderen van het krijgen van acanthamoebe keratitis?

Er zijn verschillende gemakkelijke manieren om de kans om deze zichtbedreigende aandoening te krijgen te verminderen, en in het algemeen gesteld om het even welk type van ooginfectie ten gevolge van het dragen van contactlenzen.

Denk eraan om altijd het houdertje van je lenzen grondig schoon te maken en te steriliseren om zo de besmetting met de acanthamoeben te vermijden.

Gouden raad

  1. Volg de aanbevelingen van je dokter in verband met het onderhoud van je contactlenzen nauwkeurig op. Gebruik alleen die producten die hij of zij je aanbeveelt.
  2. Gebruik nooit kraantjeswater om je lenzen schoon te maken.
  3. Ga niet zwemmen, en neem geen douche of een heet bad terwijl je contactlenzen draagt. Als je toch zou besluiten om de lenzen dragen tijdens het zwemmen, dan moet je er een luchtdichte zwembril boven dragen.
  4. Week je lenzen elke avond in verse desinfecterende solutie. Gebruik geen vochtig makende solutie of een zoutoplossing die niet bedoeld is voor het schoonmaken van lenzen.
  5. Was altijd je handen voor je je lenzen gaat behandelen.
  6. Tenzij je wegwerplenzen draagt die je dagelijks kunt vervangen, moet je altijd je lenzen onmiddellijk na het verwijderen schoonmaken. Dit doe je door de lenzen onder voldoende hoeveelheid solutie schoon te wrijven, en dit zelfs wanneer je een zogenaamde no rub solutie gebruikt. Berg vervolgens de lenzen op in een schoon houdertje gevuld met verse desinfecterende solutie. Verwijderen dus niet gewoon het bovenste deel van de solutie om het met een hoeveelheid nieuwe solutie aan te vullen.

Zorg goed voor het houdertje van je contactlenzen

Hygiëne en goed onderhoud zijn bijzonder belangrijk voor het houdertje van je contactlenzen.

Het is belangrijk om het houdertje van je lenzen schoon te maken, uit te spoelen en te drogen onmiddellijk nadat je je lenzen uit het houdertje hebt verwijderd. Gooi je oude solutie weg en wrijf zorgvuldig over de binnenkant van de houder met je schone vingers en dit gedurende tenminste 5 seconden. Vul dan het houdertje met geschikte solutie op een steriele zoutoplossing (geen water van de kraan of uit de fles), gooi de solutie vervolgens weg en bewaar het houdertje dan omgekeerd met de twee delen open.

Bij wijze van extra voorzorgsmaatregel, kan je overwegen om je lege houdertjes te steriliseren en dit eenmaal per week door ze een paar minuten in kokend water onder te dompelen.

De meeste dokters zullen je ook aanraden dat je je houdertje toch één keer per maand moet weggooien en vervangen, en dat zeker een vervanging van eens per drie maanden nodig is om besmetting te voorkomen.

We kunnen er niet genoeg op hameren, preventie is je beste afweer tegen acanthamoeba keratitis. Zorg steeds voor de nodige hygiëne bij het gebruik en het onderhoud van je contactlenzen. En als je ook maar de minste ongewone symptomen in je ogen vaststelt die de indicatie kunnen zijn dat je lijdt aan een infectie, dan moet je onmiddellijk een afspraak maken bij je oogdokter om het te laten onderzoeken en potentiële problemen te voorkomen.