9.6 gebaseerd op 247 reviews
Tijdelijk 5% korting op alle producten!
Goedkoopste Promopacks
Simpel herbestellen

Wat is het verschil tussen harde en zachte contactlenzen?

Het concept van de contactlens werd voor het eerst bedacht door niemand minder dan Leonardo da Vinci in het jaar 1508. Eeuwenlang prikkelde het idee van de contactlens de wetenschappelijke en de medische verbeelding, maar het zou nog duren tot de vroege jaren 1970 voor geschikte moderne materialen werden ontwikkeld om die complexe lenzen te kunnen maken die effectief geschikt waren voor menselijk gebruik.

Vandaag de dag worden contactlenzen steeds comfortabeler, meer duurzaam en zijn ze ook langer te dragen dan ooit tevoren. Als je zelf nog onzeker bent of contactlenzen wel de juiste keuze voor je zijn, dan kan je de vergelijking maken tussen harde en zachte lenzen.

Harde contactlenzen

Harde contactlenzen staan doorgaans bekend als de zogenaamde ‘semi rigide gas’ doorlatende lenzen of RGP’s. Ze worden nu gemaakt van op plastic lijkend materiaal, alhoewel ze oorspronkelijk werden vervaardigd in glas. Gedurende tal van jaren waarin harde lenzen worden gemaakt gebeurde dit uit een materiaal met de naam polymethyl methacrylaat (PMMA).

Deze contactlenzen hadden de neiging om oncomfortabel bij het dragen te zijn omdat ze geen zuurstof door lieten.

Ook al werden ze ontworpen om lichtjes te bewegen bij elke keer dat het oog gesloten en weer geopend wordt, dit om zo een goede oxygenatie van tranen toe te laten, toch leidde dit ertoe dat de drager van de lenzen zijn ogen meer moest openen en sluiten om de ogen voldoende te laten bevochtigen en verluchten.

Ook al gaat het om zogenaamde harde lenzen, toch hebben ze de nodige flexibiliteit, zowat te vergelijken met het bruikbare deel van een plastieken lepel. Nadeel is dat dragers van deze lenzen zich er de hele tijd van bewust zijn dat ze de lenzen in hebben, alhoewel dit gevoel na verloop van tijd wel kan afnemen.

Dit type van lenzen wordt op maat gemaakt op de vorm van je hoornvlies. Omdat ze uit een rigide materiaal gemaakt zijn, zal dit type van lenzen zijn vorm beter behouden dan de zachte lenzen en dan ook zorgen voor een langdurig en helder zicht. Je kan ze dan ook langer dragen dan zachte lenzen, die sneller tot meer traanproductie zullen leiden.

Harde lenzen wordt gemaakt uit bepaalde materialen die geen water bevatten, wat betekent dat een enkel paar jaren kan meegaan op voorwaarde dat je het op de juiste manier onderhoudt en bewaart.

In aanvulling hierop kan dit type van lenzen ook op maat gemaakt worden op basis van de wensen en noden van de drager, wat het mogelijk maakt om een bredere waaier aan visuele problemen te corrigeren dan dat het met de zachte lenzen het geval is.

Het voordeel van harde lenzen is dat het dragen leidt tot zicht van hoge kwaliteit en dat ze ook de vooruitgang van bijziendheid in zekere mate kunnen corrigeren.

Nadelen zijn er helaas ook.

Zo bijvoorbeeld dat deze lens nog altijd niet zo comfortabel om dragen is als zachte lenzen, en dat ze ook iets vaker de neiging hebben om uit het oog te vallen.

Ook is het zo dat een persoon die dit soort van lenzen draagt, wanneer hij beslist om toch weer zijn door de dokter voorgeschreven bril een paar dagen op te zetten, zal ondervinden dat zijn ogen niet langer aangepast zijn aan dit type van lenzen.

Om een optimaal en consistent comfort te verzekeren, zal de drager van RGP lenzen ze op een dagelijkse basis moeten dragen en dit is natuurlijk niet ideaal voor iedereen.

 

Zachte contactlenzen

Vaak kiezen mensen specifiek en nadrukkelijk voor zachte lenzen omdat ze ultra comfortabel zijn bij het dragen. Het is zelfs zo dat de meeste mensen niet eens merken dat ze zachte contactlenzen dragen.

Ze worden gemaakt van op plastieken lijkend materiaal maar hun flexibiliteit is eerder dat van huishoudfolie gebruikt voor voedsel. Dank zij de laatste moderne technologie zijn zachte lenzen nu al verkrijgbaar voor zowat elk type van correctie waar je maar kan aan denken.

Ze zijn intussen ook beschikbaar in tal van kleuren. De beste van de zachte lenzen zijn beschikbaar in een wegwerpversie, wat maakt dat ze geen speciaal onderhoud nodig hebben zoals het gebruik van bepaalde chemische reinigingsproducten. Je draagt dit type van lenzen simpelweg gedurende een dag en dan gooi je ze weg.

Zachte contactlenzen worden zo genoemd omdat ze water absorberen. De waterinhoud van een zachte lens bij volle verzadiging kan variëren van 37% tot zowat 80%.

Zachte lenzen die een hoge concentratie aan water bevatten kunnen gedurende een langere periode op een comfortabele manier in het oog blijven en ze worden doorgaans door de jongens van de marketing omschreven als lenzen voor langdurig dragen.

Gedurende vele jaren werden zachte lenzen beschouwd als een opmerkelijke innovatie wat betreft de technologie van lenzen. Ze waren kleiner en dunner dan hun voorgangers van weleer – de harde lenzen – en ze zorgden voor klaar zicht bij duizenden en duizenden mensen die het niet comfortabel vonden om harde lenzen te dragen.

Momenteel zijn zachte lenzen nog altijd de meest voorkomende variëteit van contactlenzen, maar met de komst van de nieuwe en veelbelovende RGP lenzen, lijkt het erop alsof die superioriteit in de nabije toekomst steeds meer aan het wankelen zal gebracht worden.

Toch blijven zachte lenzen nog steeds een aantal duidelijke en zekere voordelen behouden wanneer we de vergelijking aangaan met de nieuwe generatie van de harde lenzen.

Zo zijn zachte lenzen onmiddellijk meer comfortabel om te dragen dan de al eerder aangehaalde RGP lenzen. Dit laatste type van lenzen vraagt steeds een langere periode van tijd vooraleer de ogen eraan gewend zijn geraakt.

Omwille van deze redenen zullen zachte lenzen nog steeds een meer flexibele oplossing om te dragen zijn. Iemand die zowel contactlenzen als ook een bril wil dragen kan gemakkelijk tussen beide oplossingen wisselen zonder aan comfort bij het dragen te moeten inboeten.

Anderzijds moet er wel bij gezegd worden dat zachte lenzen gemakkelijk restjes van zeep en lotion die kunnen achterblijven bij het wassen van je handen zullen absorberen, wat kan leiden tot een vervelende imitatie van je ogen.

Eiwitten en lipiden zullen zelfs bij niet verwisselbare zachte lenzen na verloop van tijd cumuleren, wat kan leiden tot de noodzaak om de lenzen sneller te gaan vervangen.

 

Bekende algemene feiten in verband met zachte en harde contactlenzen

Beide types van contactlenzen, zowel de harde als de zachte, zijn vrij gemakkelijk om te gebruiken en te onderhouden. Er zijn twee dingen die je zeker moet vermijden, namelijk dat je deze lenzen draagt tijdens de slaap en dat je ze langer in hebt dan door de fabrikant en de specialist wordt aangegeven.

Maar als je de juiste procedure en onderhoud volgt voor deze lenzen, dan is het onwaarschijnlijk dat je ook maar enig probleem met een infectie zal hebben.