9.6 gebaseerd op 247 reviews
Gratis verzending in maart!
Goedkoopste Promopacks
Simpel herbestellen

Zwemmen met zachte of harde lenzen, is het verstandig en mag dat ?

Zwemmen met contactlenzen zou je best vermijden wanneer het maar mogelijk is om zo te helpen voorkomen dat je ogen last krijgen van een bacteriële infectie. Zwemmen met je contactlenzen en kan namelijk resulteren in een ernstige infectie aan het oog, in imitatie en naar die potentieel je zegt kunnen bedreigen zoals een kanker aan de cornea.

Het is aangeraden dat je lenzen niet blootstelt aan het even welke vorm van water, waaronder ook water van de kraan aan het water van zwembaden, oceanen, meren, hete baden en douches.

Water kan namelijk de thuisbasis zijn van talrijke virussen en gevaarlijke microben. Een van de meest ernstige van deze organismen is de zogenaamde ancanthamoeba, die zich kan hechten aan lenzen en de oorzaak kan zijn dat de cornea besmet raakt en met een ontsteking te kampen krijgt.

Deze aandoening, die ook al bekend staat als de zogenaamde ancanthamoeba keratitis, wordt vaak in verband gebracht met het dragen van lenzen tijdens het zwemmen. Deze aandoening kan heel ernstig zijn en zorgen voor een permanent gezichtsverlies waarbij het nodig is een transplantatie van de cornea te ondergaan. Op die manier kan ,wanneer deze niet tijdig wordt behandeld,  het gezichtsverlies toch nog hersteld worden.

Zwemmen met je lenzen kan je ogen imiteren en ze ernstige schade toebrengen. Een zwembril dragen is een veilige manier om je te helpen om klaar te zien zowel boven water als onder water in het zwembad.

Als er toch water in je ogen terechtkomt wanneer je aan het zwemmen bent, dan moet je zo snel mogelijk je lenzen verwijderen, schoonmaken en desinfecteren om zo het risico op irritatie en of een infectie aan het oog te verminderen.

Propere doosjes om je lenzen in te bewaren verminderen bovendien het risico op een besmetting. Denk er aan om tijdig het doosje voor de lenzen te vervangen, dit tenminste om de drie maanden, en om steeds  de aanbevelingen van je arts in dit verband te volgen.

Rigide gasdoorlatende lenzen (GP) mag je nooit dragen tijdens het zwemmen, omdat de kans groter is dat zij van je oog loskomen dan de gewone lenzen. De zachte lenzen zullen tijdens het zwemmen gemakkelijker in je ogen blijven, maar de rigide gas doorlatende lenzen zijn poreus waardoor ze chemische stoffen en bacteriën opnemen. Dit verhoogt meteen ook het risico op een irritatie en een infectie aan het oog.

Verder is het zo dat vers water en het water uit zwembaden de oorzaak kunnen zijn dat zachte lenzen strakker op je ogen aansluiten, wat voor een ongemak kan zorgen.

Water in je ogenn krijgen tijdens het zwemmen kan ook de natuurlijke tranen wegspoelen die je nodig hebt om je ogen te bevochtigen en het kan ook al bestaande oogaandoeningen zoals chronische droge ogen nog verergeren.

Als je toch het besluit zou nemen om te zwemmen met je lenzen, dan zijn de wegwerpbare lenzen toch nog de veiligste oplossing. Deze lenzen zijn specifiek bedoeld om maar één keer gedragen te worden en dan weggegooid te worden, wat meteen de nood om ze te reinigen en te desinfecteren wegneemt.

Om helemaal op veilig te spelen, is het een goed idee om de dagelijkse vervangbare lenzen onmiddellijk na het zwemmen weg te gooien, om je ogen te spoelen met speciale oogdruppels of zogenaamde artificiële tranen die speciaal gemaakt werden voor het gebruik bij contactlenzen, en om dan je lenzen te vervangen door een nieuw vers paar.

Als je de wegwerplenzen maar occasioneel eens draagt, dan zullen zij een goede prijs-kwaliteitsverhouding bieden wanneer je ze vergelijkt met de kost van de gewone lenzen.

Neem steeds onmiddellijk contact op met je specialist wanneer je last hebt van aanhoudende irritaties aan het oog of gevoeligheid voor licht nadat je je lenzen in het water gedragen hebt.

Kan je zwemmen met je lenzen wanneer je ook een zwembril draagt?

Als je van plan bent om tijdens het zwemmen je lenzen in te houden, dan kan je het risico op een irritatie en of een infectie van de ogen te vermijden door een waterdichte zwembril te dragen.

Een zwembril op voorschrift is een andere goede optie. Deze specifieke door de dokter voorgeschreven brillen worden op maat gemaakt om je afwijkend zicht te corrigeren, net zoals een gewone bril of lenzen, en dit maakt het mogelijk om zowel boven als ook onder water een scherp zicht te behouden.

Een bijkomend voordeel van het dragen van een zwembril is dat je ook glazen kunt krijgen die tegen UV-licht beschermen, waardoor je vermijdt dat je ogen schade oplopen door de zon als je bijvoorbeeld in zee of openlucht gaat zwemmen.